22 gener, 2015
Notícia

Jo no sóc Disney

Un taller participatiu d’autoretrats (Roca Umbert, Granollers); una nova estrena de la TV comunitària Ravalead@s (El Parlante) i el nou tema del grup de hip hop "La Llama" del TEB (actual Colectic), més un projecte autofinançat de curtmetratges de l’Esplai El Nus (Sant Joan Despí). Hi afegim uns tallers de rimes contra el racisme a ritme de rap als instituts de Sabadell, el projecte audiovisual de l'institut Carles Vallbona (també a Granollers) i el de performance, teatre i cinema de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona amb la incorporació de creadors/es a l’aula.

En l’esfera mediàtica, cultural i artística la imatge dels i les joves, com també la del seu univers simbòlic i la seva posició com a subjectes, apareix massa sovint a partir de la mirada que l’adult en té, en el millor dels casos, o com un dispositius narratiu multimèdia per bastir uns escenaris simbòlics on als i les joves, públic espectador, se’ls serveix l’oportunitat de desplegar l’experiència de ser joves a partir del consum i reproducció de la iconografia emocional i performativa que la multinacional de torn els posa en safata.

 

Els projectes següents tenen en comú que, tot i que uns formen part de pràctiques educatives informals i d’altres es desenvolupen en l’àmbit educatiu formal, són una practica de producció simbòlica i narrativa on els i les joves són subjectes polítics que construeixen i donen forma i representació al seu propi univers emocional, relacional i vital.

 

 

PROJECTE FOTOGRÀFIC SELF-PORTRAIT EXPERIENCE
Projecte participatiu i d’autoretrat per a nois i noies de 14 a 20 anys sobre la documentació de la identitat dels adolescents, desenvolupat en un  format de taller impartit per l’artista Cristina Nuñez.

 

Com s’explica a la web del Servei de Joventut de l’Ajuntament de Granollers (GRA), Cristina Nuñez fa un enfocament del taller a partir de la seva experiència personal amb l’autoretrat com a auto-teràpia després de la seva toxicomania en l’adolescència. El mètode és una exploració de tots els aspectes de la pròpia vida amb l’ús de la fotografia, que permet als noies i noies realitzar un projecte autobiogràfic.
———-
Dates: Del 19 de febrer fins al 27 de maig. Cada dimecres, de 17.30 a 20.00h.
Espai d’Arts Roca Umbert (Granollers).
Organitza: Roca Umbert, GRA (Servei de Joventut) i Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers.
A càrrec de: Cristina Núñez/taller.
———-
Més informació: 
grajove.cat/projecte-fotografic-self-portrait-experience

 


ESTRENA ALCOHOL GUAI. CURT DEL PROJECTE RAVALEADOS TV
Ravalead@s és un projecte de televisió comunitària, juvenil i participativa, coordinada pel col·lectiu El Parlante. El projecte, que ja va per la tercera temporada, dedica aquesta edició a tractar el consum de drogues (legals i il·legals), un tema que s’ha treballat analitzant el seu tractament per part dels mitjans de comunicació de masses.

 

Per a oferir la seva pròpia visió, els i les joves han realitzat un curtmetratge titulat Alcohol guai, un seguit d’anti-spots per desmentir els suposats avantatges del consum de begudes alcohòliques difosos a través dels mitjans de comunicació i, especialment, la publicitat. L’estrena del curtmetratge es va tenir lloc el 21 de gener a la seu del Servei Solidari per la Inclusió Social de Barcelona.
———-
Dates: 21 de gener (estrena).
Servei Solidari. Sant Antoni Abat, 61. 08001 Barcelona.
Organitza:
El Parlante.
Amb el suport de: Servei Solidari/col·laborador, Ajuntament de Barcelona i Obra Social “Fundació La Caixa”/finançadors. 
———-
Més informació: 

ravaleados.elparlante.es

 

 

ARTICLE LA LLAMA QUE INCENDIA EL EXTRARRADIO
Un extens article de José Durán per al diari El confidencial sobre el grup de hip hop La Llama, nascut l’any 2013 dels tallers de rima del TEB (actual Colectic) al Raval de Barcelona. Aquest taller de rimes es concep com un projecte educatiu i artístic dirigit als i les joves del barri.

 

L’article inclou una entrevista als membres del grup que dediquen el seu darrer tema, Verdades ocultas, als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) per reivindicar el seu tancament.
———-
Data de publicació: 22/12/2014.
Publica: El Confidencial.
A càrrec de: José Durán/autor.
———-
Enllaç a l’article: 
http://www.elconfidencial.com/cultura/2014-12-19/la-llama-que-incendia-el-extrarradio_595033/

 


CAMPANYA DE MICROMECENATGE. PROJECTE 7è ART ESPLAI EL NUS
A través d’una campanya de micromecenatge, aquest projecte del Centre d’Esplai El Nus de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) vol finançar el seu nou curmetratge. Així introdueixen el seu projecte a la plataforma goteo.org/projecte-7e-art:

 

“El projecte 7è-ART és un projecte d’inclusió i convivència de joves que va iniciar-se al curs 2011-2012 per tal de donar resposta a una necessitat del municipi de Sant Joan Despí vers al col·lectiu de joves.

 

El treball concret és la creació d’un curtmetratge de temàtica social, escollida pels i les joves, utilitzant la metodologia educativa d’Aprenentatge Servei, és a dir, realitzar un aprenentatge tot propiciant un servei a la comunitat, a través del qual es treballa la inclusió dels i les joves de diverses procedències, religions i cultures. D’aquesta manera, generem un espai lúdic on poder desenvolupar una visió crítica, activa i transformadora tant davant la societat, com vers els continguts dels mitjans de comunicació”.
———-
Dates: 22/02/2015 (finalització campanya micromecenatge).
Organitza: Esplai El Nus (Sant Joan Despí).
———-
Més informació:
7eart.esplaielnus.org

 


CANVIA EL PUNT DE VISTA
. RAP CONTRA EL RACISME
Un vídeo on es mostren els resultats dels tallers de rima realitzats per més de 1000 alumnes dels instituts de Sabadell durant la tardor de 2014 en el marc del projecte de Pau Llonch, membre de la banda At Versaris, i amb el rerefons històric i teòric de la lluita antifeixista a la ciutat i arreu.
———-
Dates: Tardor de 2014 (tallers de rima).
Organitza: Drets Civils i Nova Ciutadania (Ajuntament de Sabadell).
A càrrec de: Pau Llonch/taller.
Participa: Centres d’educació secundària de Sabadell.
———-
Enllaç al vídeo:
https://www.youtube.com/watch?v=0XLqQLsNm-c

 


RETALLS.
 PROJECTE AUDIOVISUAL
Projecte desenvolupat durant el curs 2013-2014 per alumnes de 2on d’ESO de l’institut Carles Vallbona de Granollers, juntament amb l’educador i artista Pau Farell. El resultat final són dos audiovisuals col·lectius, Les 1001 hòsties i Zapping, presentats a l’Espai d’Arts Roca Umbert.

 

En l’entrevista publicada a la revista SobrePantalles (16/09/2014), Pau Farell el defineix com un projecte que sorgeix per treballar el llenguatge audiovisual des de l’educació crítica i les dinàmiques col·laboratives.
———-
Dates: Curs 2013-2014.
Organitza: Institut Carles Vallbona (Granollers).
A càrrec de: Pau Farell.
Amb el suport de: Granollers Audiovisual S.L/coproducció; Espai d’Arts Roca Umbert (Granollers)/col·laborador.
———-
Més informació: 
paufarell.blogspot.com/projecte-retalls

 

 

PERFORMANCE, TEATRE I CINEMA A L’INSTITUT MOISÈS BROGGI
Projecte del Departament de Visual i Plàstica amb els alumnes de 2n d’ESO de l’institut Moisès Broggi per treballar el centre d’interès Emoció i Ciutat des de tres disciplines: la performance, el teatre i el cinema.

 

El treball es planteja com un procés creatiu, incorporant a l’aula tres creadors/es: el professional del cinema Pep Garrido, l’artista Laia Estruch i el coordinador artístic de teatre Víctor Muñoz.

 

Aquesta proposta es desenvolupa en el marc del Projecte Magnet (Fundació Bofill) que, des d’aquest institut, es realitza conjuntament amb el MACBA, i amb la participació del projecte Cinema en curs (A Bao A Qu) i Sala Beckett.
———-
Organitza: Institut Moisès Broggi (Barcelona) i MACBA.
Participa: Cinema en curs (A Bao A Qu) i Sala Beckett.
En el marc de: Projecte Magnet (Fundació Bofill).
———-
Més informació:
institutbroggi.org/performance-teatre-i-cinema-a-2n-deso

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.