21 octubre, 2021
Notícia

Jardín de Libros Nómadas

Un projecte que uneix cultura i ecologia, desenvolupat al barri d'Opañel de Madrid per una plataforma veïnal en col·laboració amb un equip d'arquitectes i amb l'empenta del programa municipal Imagina Madrid.

Aquest projecte per fomentar la lectura i la trobada en un entorn natural en ple districte de Carabanchel de Madrid suposa el triomf d’un moviment de reivindicació veïnal. És la fi d’una lluita impulsada des de 2014 per l’Asociación Cultural Plataforma de Opañel La Higuera y El Almendro contra l’apropiació per part de la parròquia de Santa Catalina Labouré d’un solar municipal que els veïns i veïnes volien per a ús del barri.

 

Aquesta plataforma veïnal, el nom de la qual homenatja els dos arbres del solar que van adoptar com a símbol de resistència, va organitzar una consulta veïnal de la qual va sorgir la idea de construir en el solar recuperat una biblioteca multifuncional i que, mentrestant, s’hi cultivés un hort urbà ecològic. Aquesta idea es va presentar a la convocatòria oberta el 2017 pel programa municipal Imagina Madrid i el solar de Opañel va ser un dels 9 llocs d’intervenció seleccionats. En aquest moment va començar a prendre forma el Jardín de los Libros Nómadas que, amb l’ajuda de l’equip d’arquitectes KUNE Architecture Office, va explorar les possibilitats d’integrar les demandes veïnals en un projecte que permetés convertir el solar en un espai per a la trobada comunitària i cultural.

 

La relació entre la plataforma veïnal i l’equip d’arquitectes no va ser molt fluida, com s’explica des de l’associació en l’article La Huerta Jardín de Libros Nómadas, un proyecto de ecología, cultura y participación vecinal (28/09/2021) publicat pel diari local A Voces de Carabanchel, acabant per treballar cadascú pel seu costat. Malgrat això, el projecte es va posar en marxa el 2018, va patir la paralització de tots els espais públics provocada per la pandèmia el 2020 i, a poc a poc, ha anat reprenent la seva activitat, començant pel més urgent: des del rebost solidari del barri fins a un taller de meditació per gestionar i digerir les emocions del que es va viure. Pel que fa a la biblioteca, segons declaracions al mateix article, “de moment ningú ha tingut voluntat política perquè aquí se’n construeixi una”.

 

Avui el solar d’Opañel és un viver d’activitats autogestionades que contínua en el temps gràcies a la implicació de la comunitat veïnal:

 

> Compta amb un punt de lectura i intercanvi de llibres acollit en un jardí comestible on els veïns i veïnes poden, a més de llegir, trobar-se.

 

> Al jardí creixen, viuen i es reprodueixen més de 30 espècies a cura de l’“equip de defensores d’herbes rebels”.

 

> S’ha posat en marxa un projecte de “bicibiblioteca” amb les biblioteques del districte.

 

> S’ofereix una programació cultural i de dinamització alimentada per projectes relacionats amb la lectura, la cultura i l’ecologia que proposen els agents culturals de la zona.

 


 

Dates: 2014-en actiu
Organitza: Asociación Cultural Plataforma de Opañel La Higuera y El Almendro i KUNE Architecture Office
En el marc de: Programa Imagina Madrid (Ajuntament de Madrid)
Més informació: imagina-madrid/solar-de-opanel

 

 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.