5 setembre, 2023
Notícia

Jardí ambulant | Projecte

Espai d'interlocució entre el MACBA i els agents socials del barri del Raval de Barcelona sobre com fer el museu més permeable a les realitats del seu context.

És possible ser radicalment públic? Fins a quin punt són públiques les institucions culturals? El «Jardí ambulant» neix d’aquesta inquietud i es planteja com a un espai de comunicació i diàleg horitzontal entre la institució i les comunitats que reconeix com a protagonistes en la identificació de les necessitats comunes i en la presa de decisions.

 

 

Espai social obert

 

Aquest espai comú, de barri, gratuït i obert s’articula entorn dels usos de la plaça en la qual està situat el museu i, específicament, de l’edifici del Convent dels Àngels. El seu horitzó és transformar la plaça responent a les necessitats col·lectives i convertir la planta baixa de l’edifici en una infraestructura compartida entre el museu i el veïnat.

 

La iniciativa neix de les converses i diàlegs amb el veïnat i els agents del barri generades després d’anys de programes públics i educatius, grups de treball i tallers, i projectes a mig camí. D’aquest espai de diàleg han sorgit ja trobades amb escoles, amb pares i mares, amb el teixit associatiu del Raval i amb membres de les institucions del barri, per parlar de la necessitat de reorganitzar espais, naturalitzar els diferents àmbits del museu i optimitzar els seus usos.

 

D’aquestes primeres trobades i processos participatius es deriven les pautes d’actuació i la producció de dispositius que s’estan materialitzant des de la primavera de 2023.

 

 

Metodologia participativa

 

Més enllà dels processos consultius a l’ús o de les activitats educatives típiques del museu, el «Jardí ambulant» possibilita que els i les veïnes tinguin una capacitat d’intervenció real en la configuració del lloc en el qual viuen i pel qual transiten. Es proposa com un espai d’una naturalesa diversa tant respecte al museu com respecte a la plaça tal com està concebuda actualment: un espai veritablement públic.

 

Per dur-ho a terme, les converses i projectes derivats se serveixen de la metodologia de participació ciutadana emprada per l’estudi d’arquitectura Recetas Urbanas que, sota la direcció de Santiago Cirugeda i Alice Attout, porta mes de dues dècades desenvolupant processos d’intervenció col·lectiva sobre el territori.

 

El programa té lloc al mateix Convent dels Àngels, que s’ofereix com a espai social obert que s’està equipant amb els dispositius adequats per als usos que decideixin els i les veïnes. També és el taller on es dissenyen i construeixen els elements que donen resposta a les demandes col·lectives pel que fa a la plaça: ombra, zones verdes, jocs infantils i d’adults, biblioteques mòbils i llocs de descans.

 

 

Participants

 

Aquest espai de corresponsabilitat i coconstrucció entre el museu i agents del barri implica una multiplicitat d’agents: personal del museu, moviments socials, comunitat escolar del barri, associacions de veïns i veïnes, així com persones interessades a nivell particular. En la interlocució també entren en joc els i les responsables municipals, el CAP Raval Nord i, fins i tot, la plataforma contra l’ampliació del MACBA, sorgida al veïnat com a reacció al pla original d’expansió del museu. Això fa d’aquest espai una membrana institucional de nou encuny, així com un lloc de contacte intergeneracional i intercultural entre els diferents agents que conflueixen al territori. En ser un projecte obert, els i les intervinents varien i es multipliquen durant el seu desenvolupament.

 

Mitjançant tallers s’han repensat els usos de la plaça dels Àngels i s’han analitzat possibles respostes a les necessitats de les múltiples comunitats participants. Aquestes propostes són les que es conceptualitzen i construeixen als tallers amb Recetas Urbanas, dels quals sorgeixen prototips per dissenyar espais verds, d’ombra, de joc i de descans a la plaça.

 

Des de novembre del 2022 i, més activament, durant els primers mesos del 2023 s’ha treballat en aquest espai com a laboratori social en l’àmbit escolar, amb la participació de quatre escoles: l’Escola Vedruna Àngels, l’Institut Miquel Tarradell, el Institut Milà i Fontanals i l’Institut Escola Elisabets. Més enllà de l’alumnat, les AFA i el cos docent, també es comptat amb persones adultes, vinculades a través d’altres projectes.

 

> Comissió de mediambient (Escola Vedruna Àngels)

> 3º ESO A i B (Institut Miquel Tarradell)

> 1º ESO (Institut Milà i Fontanals)

> 6º primària (Escola Elisabets)

> Casal de Joves Calassanç (Escola Pia Sant Antoni)

>Projecte Amunt (Ajuntament de Barcelona)

> Estudiants de l’Escola Elisava

> Estudiants d’arquitectura (Programa Relacions Internacionals Universidad Javeriana de Colòmbia)

> Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (ACIDH)

> Santiago Cirugeda, Amaia Martin, Alice Attout i Juan Gutiérrez (Recetas Urbanas)

> Andrea Miguel Ferriz (responsable de «Jardí ambulant») i altres companyes del MACBA

 

Fora de la col·laboració amb Recetas Urbanas: Catifaires del Raval

 

 

Dates: 2023-en actiu

Impulsa: MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona)

Participa: Escola Vedruna Àngels, Institut Miquel Tarradell, Institut Milà i Fontanals, Institut Escola Elisabets, Casal de Joves Calassanç (Escola Pia Sant Antoni), Projecte Amunt (Ajuntament de Barcelona), Escola Elisava, Programa Relacions Internacionals Universidad Javeriana, Recetas Urbanas, ACIDH i Catifaires del Raval

Suport: L’Internationale (UE)

Més informació: macba/museu-possible/jardi-ambulant

Projecte inclòs a Imaginar nuevas Europas

 

 

Museu Possible | MACBA

 

El Museu Possible és una forma d’aproximació a la institució alternativa a la direcció artística entesa com a una figura autoral, que ha de deixar la seva signatura en el museu. Aquesta manera d’entendre la funció de la direcció no només legitima i serveix per perpetuar unes relacions materials i de poder molt jeràrquiques i verticals, sinó que passa per sobre dels sabers ja existents. La intenció és, sobretot, generar el temps i espai necessaris per aterrar d’una altra manera, generant un context d’escolta i aprenentatge mutu entre la comunitat àmplia que conforma el museu, de la qual la direcció n’és només una part.

 

Concebut des del principi a mitjà termini, pretén interrompre temporalment el flux productiu per desnaturalitzar els hàbits i normes que han deixat de ser qüestionats i permetre l’exercici de pensar col·lectivament altres possibles maneres de fer. Per continuar projectant un museu més connectat i assertiu, el MACBA segueix impulsant i prenent part en diferents projectes de participació ciutadana que ajudin a reflexionar sobre el museu que volem. És en aquest marc d’acció que s’inclou la proposta del “Jardí ambulant”.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el museu com a zona de contacte


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.