Informe PROXYMO 2024 | Publicació

En aquest informe s’hi reuneixen les dades recollides en el desenvolupament del programa PROXYMO Educació Mediàtica i Cultura d’Internet durant els cursos 2023/24 i 2022/23. Aquests resultats sorgeixen d’un qüestionari realitzat a més de 500 estudiants de 3r i 4t de l’ESO i 1r de Batxillerat de diferents centres educatius d’Andalusia amb la col·laboració del seu professorat.
La ideació i producció d’aquest informe parteix de la cooperativa de producció cultural i recerca social ZEMOS98, que col·labora amb d’altres agents de l’àmbit universitari per elaborar l’informe amb caràcter de recerca científica. ZEMOS98 és el node col·laborador a Andalusia de la Xarxa d’Art i Escola PLANEA, impulsada per la Fundació Daniel y Nina Carasso, que articula la seva tasca a nivell territorial mitjançant dos nodes més de mediació: Pedagogías Invisibles a la Comunitat de Madrid i PERMEA a la Comunitat Valenciana.
La coordinació i redacció de l’informe ha anat a càrrec de Samuel Fernández-Pichel, docent i investigador a centres d’ensenyament superior d’Andalusia i del Regne Unit. També ha comptat amb la participació de Felipe G. Gil (coordinador de PROXYMO, mediador cultural a ZEMOS98 i Concomitentes) i Mar Dols Merle (productora de PROXYMO, mediadora cultural i membre dels equips de ZEMOS98 i PLANEA).
Context de l’informe: el programa PROXYMO
Ja en la seva quarta edició, aquest programa vol treballar entorn d’internet i les seves narratives a l’aula. Molt breument, així és com PROXYMO funciona:
> Durant 4 setmanes s’enquesta i s’entrevista als i les estudiants dels centres educatius participants per entendre el seu ús i consum d’internet.
> Després, es realitza una anàlisi en la qual s’alineen les respostes de l’alumnat amb temàtiques socials i les necessitats curriculars del professorat.
> Finalment, es codissenya i cocrea un encàrrec artístic que consisteix en un contingut digital crític que es mostra al públic en un esdeveniment en línia de tancament.
Resum del contingut
L’anàlisi que a l’informe es fa de les dades obtingudes tracta l’ús que els i les estudiants fan de xarxes socials i Internet, afinant quines narratives prenen força en l’ús quotidià d’internet i de les principals plataformes digitals (Instagram, TikTok, Youtube, etc.).
A més d’aquestes dades de consum general, s’analitza quin tipus de relacions mantenen els i les joves per compartir continguts digitals o quins són els seus referents i creadorxs de continguts més destacats/des, així com les temàtiques que els poden generar més interès.
Per tancar, l’informe compta amb una sèrie de recomanacions sobre cultura d’internet i educació mediàtica en contextos educatius.
> Part I: sobre l’enquesta
La primera part de l’informe recull una anàlisi dels resultats de l’enquesta PROXYMO de l’edició 2023/2024, la principal novetat de la qual en relació a informes anteriors del programa és l’ampliació tant del seu enfocament com de la seva mostra potencial, compilant respostes provinents no només dels centres participants al projecte, sinó també d’altres centres educatius andalusos.
Aquesta enquesta s’ha estructurat sobre sèries de preguntes d’acord amb els següents blocs principals: freqüència d’ús d’internet, popularitat i ús de les plataformes, continguts i creadorxs més populars, perfils d’activitat i consum, i usos educatius d’internet i de les xarxes socials.
> Part II: Les entrevistes grupals
Les entrevistes grupals es van organitzar i realitzar en format de vídeotrucada, segons un guió d’entrevista elaborat sobre la mateixa seqüència de cinc blocs temàtics amb l’ajuda del professorat responsable dels grups escolars participants en aquesta edició i que venen dels següents centres educatius: IES Almoraima (Castellar de la Frontera, Cadis), IES Blas Infante (El Viso del Alcor, Sevilla), IES Grupo Cántico (Còrdova), IES La Fuensanta (Còrdova), IES Néstor Almendros (Tomares, Sevilla), IES Pablo Picasso (Màlaga) i IES Sabinar (Roquetas de Mar, Almeria).
> Conclusions
Les informacions i reflexions contingudes en aquest informe volen ajudar a seguir aprofundint en la triangulació d’interessos sobre la qual es construeix el projecte PROXYMO: les rutines de consum i estratègies de compromís dels i les adolescents en els entorns digitals, les necessitats curriculars detectades pel professorat, així com les intuïcions i conviccions dels responsables d’aquest informe sobre el potencial pedagògic, creatiu i critico-reflexiu que sorgeix de les xarxes socials, i de la cultura d’internet en el seu conjunt.
Per què et pot interessar?
La introducció que ZEMOS98 fa de la necessitat d’un programa com PROXYMO a tall d’introducció a l’informe que se’n deriva, justifica l’oportunitat d’ambdós. “Internet ha cambiado para siempre la forma que tenemos de comunicarnos y contar historias. La cultura se ha visto transformada por narraciones que cambian constantemente de formato. En este contexto, resulta indispensable generar espacios de investigación y aprendizaje que pongan el foco en entender las aplicaciones educativas y sociales de muchas de las herramientas tecnológicas que están emergiendo”.
Les conclusions de l’Informe PROXYMO 2023/2024 s’orienten especialment cap a la comprensió d’aspectes rellevants d’aquest vincle entre les realitats educatives actuals dels ensenyaments mitjans i la incidència que hi tenen la cultura d’internet i els marcs simbòlics del món digital.
Aquest objectiu central es concreta en la realització d’un sondeig entorn de les pràctiques culturals i els hàbits d’ús d’internet i de les xarxes socials entre l’alumnat de centres d’ensenyaments mitjans d’Andalusia. Per realitzar aquest sondeig a l’informe s’hi combinen dos mètodes. Per una banda, es fa ús de l’enquesta com a tècnica de recollida de dades, però s’afegeix una segona via d’exploració metodològica mitjançant entrevistes grupals als i les estudiants per aportar un nivell d’informació més qualitatiu a l’anàlisi.
Data de publicació: 2023
Impulsa: ZEMOS98
Coordinació: Samuel Fernández-Pichel
Participa: Felipe G. Gil (PROXYMO, ZEMOS98 i Concomitentes) i Mar Dols Merle (PROXYMO, ZEMOS98 i PLANEA)
En el marc de: Programa PROXYMO (ZEMOS98, PLANEA i Junta d’Andalusia)
Més informació i accés a l’informe: redplanea/recursos/proxymo
ZEMOS98
Cooperativa amb 26 anys de trajectòria dedicada a la producció cultural i la recerca social. Treballa en diversos projectes estatals i internacionals, desenvolupant processos de mediació que activen relacions entre activistes, artistes, escoles, fundacions i institucions públiques. El seu objectiu és posar en valor processos polítics i culturals per al canvi social.
Per a això es troben immersos en projectes relacionats amb Educació, Innovació Social i projectes d’Art i Escola. Han realitzat tallers de remescla i pòdcast per al programa ComunicA de la Conselleria de Desenvolupament Educatiu i Formació Professional de la Junta d’Andalusia i són el node coordinador de 5 escoles PLANEA a Andalusia. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes sobre experimentació educativa i tecnologia digital
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.