9 abril, 2021
Notícia

Hacia una cultura sostenible. Guía práctica para integrar la Agenda 2030 en el sector cultural

Publicació de la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS) per tal de promoure una gestió cultural més sostenible i animar les institucions i agents de la cultura a assumir la seva responsabilitat en la consecució de l'Agenda 2030.

La cultura és la gran absent a l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible perquè, malgrat els esforços de part del sector, no existeix un Objectiu de Desenvolupament Sostenible específic i la cultura amb prou feines surt esmentada en algunes metes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Enfront d’aquesta situació, experts com Alfons Martinell (codirector d’aquesta publicació i director de la Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible) conclouen que la cultura ha de ser transversal a tots els ODS.

 

Aquest manual de la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS) suposa un primer exercici, pioner a Espanya, per aterrar l’Agenda 2030 al sector cultural i creatiu, incloent orientacions i accions pràctiques per a tot l’ecosistema cultural: des de les arts visuals i escèniques, fins als sectors audiovisual i editorial. Disponible en format digital, la guia també ofereix propostes i suggeriments per reflexionar sobre la pròpia pràctica.

 

La guia vol facilitar als i les professionals del sector cultural (institucions, associacions, agents culturals, indústries creatives, etc.) eines útils i adaptades que els permetin adoptar un enfocament sostenible, així com incorporar criteris i indicadors de sostenibilitat.

 

Juntament amb Alfons Martinell, codirigeix aquest projecte Marta García Haro (directora de REDS) amb l’assessorament d’un comitè editorial d’expertxs, membres de la Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible. Han format aquest comitè Raúl Abeledo (Econcult, Universitat de València), Patricia Gabeiras (Fundación Gabeiras), Begoña Guzmán (UNESCO Etxea), Ximo Revert (Doctor en Patrimoni, Universitat de Vaència) i Blanca de la Torre (Comissària i directora de projectes especialitzada en cultura i sostenibilitat).

 

La guia s’estructura en 4 capítols. Els dos primers ajuden a entendre la dimensió cultural del desenvolupament sostenible i les diferents connexions que es produeixen en el sistema cultural, i els dos segons aborden la integració i aplicació dels ODS al projecte o institució, inclosos 5 casos d’estudi. El manual es tanca amb dos annexos sobre els ODS i un tercer amb recursos útils (publicacions, enllaços i webs).

 

REDS es l’antena a Espanya de la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible (SDSN) de Nacions Unides i treballa en la formació i integració de l’Agenda 2030 en el sector cultural i creatiu.

 


 

Data de publicació: Març, 2021
Publica:
Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS)
A càrrec de: Alfons Martinell (Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible) i Marta García Haro (REDS)/Direcció; Lucía Vázquez García/Coordinació; Raúl Abeledo (Econcult, UV), Patricia Gabeiras (Fundación Gabeiras), Begoña Guzmán (UNESCO Etxea), Ximo Revert (UV) i Blanca de la Torre/Comitè editorial; Alfons Martinell, Marta García Haro, Lucía Vázquez, Blanca de la Torre (capítols 3 i 4) i Patricia Gabeiras (capítol 2.4)/ Desenvolupament dels continguts
Suport: Ayudas a la Acción y la Promoción Cultural 2020 (Ministerio de Cultura y Deporte, Gobierno de España)
Més informació: reds-sdsn.es/publicacion-hacia-una-cultura-sostenible

 

 

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.