Hacia una cultura sostenible. Guía práctica para integrar la Agenda 2030 en el sector cultural
La cultura és la gran absent a l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible perquè, malgrat els esforços de part del sector, no existeix un Objectiu de Desenvolupament Sostenible específic i la cultura amb prou feines surt esmentada en algunes metes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Enfront d’aquesta situació, experts com Alfons Martinell (codirector d’aquesta publicació i director de la Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible) conclouen que la cultura ha de ser transversal a tots els ODS.
Aquest manual de la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS) suposa un primer exercici, pioner a Espanya, per aterrar l’Agenda 2030 al sector cultural i creatiu, incloent orientacions i accions pràctiques per a tot l’ecosistema cultural: des de les arts visuals i escèniques, fins als sectors audiovisual i editorial. Disponible en format digital, la guia també ofereix propostes i suggeriments per reflexionar sobre la pròpia pràctica.
La guia vol facilitar als i les professionals del sector cultural (institucions, associacions, agents culturals, indústries creatives, etc.) eines útils i adaptades que els permetin adoptar un enfocament sostenible, així com incorporar criteris i indicadors de sostenibilitat.
Juntament amb Alfons Martinell, codirigeix aquest projecte Marta García Haro (directora de REDS) amb l’assessorament d’un comitè editorial d’expertxs, membres de la Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible. Han format aquest comitè Raúl Abeledo (Econcult, Universitat de València), Patricia Gabeiras (Fundación Gabeiras), Begoña Guzmán (UNESCO Etxea), Ximo Revert (Doctor en Patrimoni, Universitat de Vaència) i Blanca de la Torre (Comissària i directora de projectes especialitzada en cultura i sostenibilitat).
La guia s’estructura en 4 capítols. Els dos primers ajuden a entendre la dimensió cultural del desenvolupament sostenible i les diferents connexions que es produeixen en el sistema cultural, i els dos segons aborden la integració i aplicació dels ODS al projecte o institució, inclosos 5 casos d’estudi. El manual es tanca amb dos annexos sobre els ODS i un tercer amb recursos útils (publicacions, enllaços i webs).
REDS es l’antena a Espanya de la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible (SDSN) de Nacions Unides i treballa en la formació i integració de l’Agenda 2030 en el sector cultural i creatiu.
Data de publicació: Març, 2021
Publica: Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS)
A càrrec de: Alfons Martinell (Comunitat REDS sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible) i Marta García Haro (REDS)/Direcció; Lucía Vázquez García/Coordinació; Raúl Abeledo (Econcult, UV), Patricia Gabeiras (Fundación Gabeiras), Begoña Guzmán (UNESCO Etxea), Ximo Revert (UV) i Blanca de la Torre/Comitè editorial; Alfons Martinell, Marta García Haro, Lucía Vázquez, Blanca de la Torre (capítols 3 i 4) i Patricia Gabeiras (capítol 2.4)/ Desenvolupament dels continguts
Suport: Ayudas a la Acción y la Promoción Cultural 2020 (Ministerio de Cultura y Deporte, Gobierno de España)
Més informació: reds-sdsn.es/publicacion-hacia-una-cultura-sostenible