5 febrer, 2024
Notícia

Guia per al desenvolupament d'exposicions en museus | Publicació

Eina del col·lectiu de professionals de museus de ciència, El Museu Transformador, per a la presa de decisions en projectes expositius de museus.

El Museu Transformador, col·lectiu independent de professionals vinculats als museus de ciència, siguin o no patrimonials, s’ha proposat en aquesta guia dissenyar una eina que faciliti la presa de decisions en els projectes expositius dels museus.

 

Els seus objectius són:

 

1) Garantir l’ús adequat del llenguatge museogràfic com a eina nuclear d’educació museística

 

2) Garantir unes exposicions dissenyades per a tota la població a fi de complir amb la funció de transformació social que al museu li és innata

 

Es tracta d’un projecte col·laboratiu, ideat com a una eina oberta per a actualitzacions i que adopta la forma d’una guia per passar de l’acció exclusivament productiva, a la gestió pensada estratègicament.

 

 

El grup de treball

 

Per a l’elaboració del document es va plantejar la constitució d’un grup de treball obert als països d’Amèrica Llatina. Al llarg dels últims mesos del 2023, aquest grup de treball va elaborar una proposta que, després de ser acarada amb la resta d’adherits, es presenta en aquest document.

 

Integrants del grup de treball:

 

Eloísa Pérez Santos (Professora Titular de la Universitat Complutense de Madrid, Estudis de Públic –Psicologia i Patrimoni Cultural–. Investigadora del Grup de Recerca i Gestió del Patrimoni Cultural).

 

Lety Pérez Castellanos (Investigadora al Consejo Nacional de Humanidades, Ciencias y Tecnologías | CONAHCYT i professora del Postgrau en Museologia de l’Escuela Nacional de Conservación, Restauración y Museografía | ENCRYM de Mèxic).

 

Manuel Gándara (Professor/investigador de l Instituto Nacional de Antropología e Historia | INAH i professor de l’Escuela Nacional de Conservación, Restauración y Museografía | ENCRYM de Mèxic).

 

Pilar Riofrío (Directora del Museo Central | MUCEN, xarxa de museus del Banc Central de Reserva del Perú).

 

Aquest grup de treball ha estat acompanyat per altres membres fundadors del Museu Transformador com ara el consultor independent per a museus i exposicions Guillermo Fernández, Javier Hidalgo (Cap d’exposicions de ciència a l’Àrea de cultura i divulgació científica “la Caixa”), Marta Soler (Directora del Museu de les Aigües), Erik Stengler (Professor del màster de museus de ciència de la Universitat SUNY Oneonta) i Pere Viladot (fou Cap d’Educació i Activitats del Museu de Ciències Naturals).

 

 

Més de 50 indicadors d’avaluació

 

La guia consta de sis blocs i en cadascun d’ells es desenvolupa una proposta d’autoavaluació la introducció de la qual reproduïm perquè, a més d’esclarir les motivacions de cada autoenquesta avaluadora, en el seu conjunt conformen una declaració d’intencions de la guia.

 

En cadascun d’aquests blocs es desenvolupen diferents indicadors que s’haurien de tenir en compte i avaluar en el moment d’elaborar el projecte expositiu i abans de començar la producció. Els 54 indicadors que es presenten pretenen escometre tots els aspectes que el disseny i desenvolupament d’una exposició requereixen.

 

1) Continguts. Acostuma a ser força comú que els projectes expositius dels museus no sorgeixen de les necessitats detectades, sinó de la voluntat de directius amb projectes personals. En ple segle XXI, quan hem passat una pandèmia que ens va fer replantejar moltes de les inèrcies que els museus arrossegaven, no podem manifestar la necessitat que els museus siguin més socials, participatius i transversals, si els continguts es decideixen de dalt a baix sense participació tècnica i ciutadana.

 

2) Experiència del visitant i participació. El museu contemporani és una institució amb voluntat d’obertura a les seves comunitats. Aquesta obertura es vehicula a través de dos grans eixos essencials: la garantia que les persones que el visiten gaudiran d’una experiència vivencial transformadora i l’obligació de garantir la participació activa dels diferents col·lectius que puguin estar concernits en les seves accions.

 

3) Accessibilitat i atenció a la diversitat. L’obertura a les comunitats no seria real si no garantim que qualsevol persona, sense distinció per raó de gènere, edat, cultura, capacitat física, sensorial o intel·lectual, etc., pot gaudir de les experiències vivencials que l’exposició ofereix. Un museu contemporani ha de ser inclusiu, no només en les seves declaracions, sinó també en les seves realitzacions pràctiques.

 

4) Estratègia. Un dels grans dèficits dels museus és el de la gestió estratègica. Massa sovint es prioritza el dia a dia, el fer per fer sense que hi hagi una planificació estratègica prèvia —fins i tot encara que aquesta estigui definida en un pla estratègic—. El vincle entre la planificació estratègica i la gestió executiva ha d’estar clarament definit per garantir que el resultat final s’ajusta a allò què s’ha previst.

 

5) Gestió executiva. Si la planificació estratègica és un dels grans dèficits dels museus, les mancances en la gestió executiva del dia a dia no són menors. L’anar cames ajudeu-me és una de les característiques del funcionament de molts museus, generant neguit i angoixa entre les persones implicades.

 

6) Avaluació i documentació. L’avaluació de les exposicions no acostuma a ser contemplada en els projectes expositius més enllà dels aspectes purament quantitatius com ara el nombre de persones que l’han visitat (fins a on atraiem) i el seu grau de satisfacció (fins a on agradem). Però si un museu contemporani vol ser transformador, és a dir, exercir un impacte real en la societat, haurà de mesurar quant transforma, és a dir l’impacte real de les seves accions per la qual cosa haurà de preveure els instruments d’avaluació pertinents. D’altra banda, un projecte expositiu genera una gran quantitat de documentació que hauria de ser recopilada, arxivada i documentada convenientment.

 

 

Per què et pot interessar?

 

El Museu Transformador posa en aquesta ocasió la seva experiència al servei dels museus que creguin en el canvi i l’excel·lència a través de l’avaluació de les seves activitats. Per a això, desplega un total de 54 indicadors que permeten avaluar no només el disseny i desenvolupament d’una exposició, sinó també la seva postproducció per tal de detectar possibles dèficits i tenir-los en compte per a ulteriors projectes expositius.

 

La seva finalitat és servir com a ajuda en els processos de gestió expositiva i, especialment, afavorir processos de reflexió estratègica transversal en els quals es vegin implicats tots els departaments i totes les persones.

 

 

Dates: Novembre, 2023

Publica: El Museu Transformador

Autorxs: Eloísa Pérez Santos (UCM), Lety Pérez Castellanos (CONAHCYT i ENCRYM), Manuel Gándara (INAH y ENCRYM) i Pilar Riofrío (Museo Central | MUCEN) | Grup de treball; Guillermo Fernández, Javier Hidalgo (“la Caixa”), Marta Soler (Museu de les Aigües), Erik Stengler (Universitat SUNY Oneonta) i Pere Viladot (Museu de Ciències Naturals)

Més informació i descàrrega gratuïta: elmuseotransformador/guia-para-el-desarrollo-de-exposiciones-en-museos

 

 

El Museu Transformador

 

El Museu Transformador és un col·lectiu que aposta per un museu contemporani dedicat a produir transformacions educatives i culturals, contribuint a desenvolupar i consolidar el llenguatge museogràfic per posar-lo al servei de l’educació.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més documents entorn de les pràctiques de les educadores i mediadores culturals


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.