14 gener, 2021
Notícia

GrowGreen València

La construcció d’una infraestructura de Carpe Studio i Clara Ferrer per combatre l’estrès tèrmic del pati de l’IES Benicalap en col·laboració amb el seu alumnat és una de les actuacions dutes a terme dins del projecte GrowGreen al barri de Benicalap, que es porta a terme juntament amb Las Naves i l'Ajuntament de València.

Aquest projecte europeu, finançat per Horitzó 2020 (H2020) i amb una durada de 5 anys, és una iniciativa que lidera València, juntament amb altres tres ciutats –Manchester (Regne Unit), Breslàvia (Polònia) i Bujan (Xina)– per impulsar Solucions Basades en la Natura (SBN) davant dels reptes i necessitats d’entorns urbans com el del barri valencià de Benicalap. La iniciativa està impulsada conjuntament amb el Centre d’Innovació Las Naves i l’Ajuntament de València i, de forma transversal, amb tot el sector públic local i agents col·laboradors com Paisaje Transversal, l’equip encarregat de desenvolupar durant el 2019 el disseny col·laboratiu dels espais públics de Benicalap i el procés participatiu associat.

 

El projecte té un fort component participatiu de la ciutadania que, en el cas de València, es concreta en un barri tradicionalment oblidat com el de Benicalap amb la col·laboració ciutadana en intervencions relacionades amb els desafiaments del canvi climàtic i la sostenibilitat com la connexió de la ciutat amb la seva horta o el disseny de zones verdes. Accions vinculades a la innovació social, i encaminades cap a un model productiu més just i unes polítiques públiques on les persones estiguin en el centre.

 

Dins d’aquesta línia específica per reforçar la participació ciutadana s’incideix en la cocreació de solucions amb les aportacions d’entitats veïnals i cíviques, universitats, empreses, persones expertes i ciutadania en general. Amb aquest objectiu es duen a terme tallers i convocatòries concretes, com el Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives on ha estat premiat el projecte del dispositiu de resiliència urbana impulsat per Carpe Studio amb l’ambientòloga Clara Ferrer en col·laboració amb l’alumnat del cicle formatiu Artista Faller de l’IES Benicalap per ampliar les zones d’ombra del pati de l’institut per tal que sigui un espai més fresc, amable i verd.

 

La infraestructura contra l’estrès tèrmic de l’IES Benicalap (octubre-desembre 2020) es suma a d’altres accions pilot de GrowGreen dutes a terme al barri com el jardí vertical del CEIP Ciutat Artista Faller, el sostre verd del centre de gent gran o l’Espai Verd Benicalap i el Centre Cívic Verd. El repte és que aquestes accions puguin ser replicades en d’altres barris de València i aprendre els uns dels altres en col·laboració amb diferents realitats. 

 


 

Dates: Octubre-desembre 2020 (Dispositiu de resiliència urbana IES Benicalap, València)
El projecte GrowGreen té una durada de 5 anys
Organitza: Las Naves, Ajuntament de València i GrowGreen  
A càrrec de: Paisaje Transversal/Disseny col·laboratiu i procés participatiu (MésVerdBenicalap, 2019); Carpe Studio i Clara Ferrer (Ambientòloga)/Impulsors del dispositiu de resiliència urbana IES Benicalap (2020)
Participa: Entitats veïnals i cíviques, universitats (com la UPV), empreses, experts i ciutadania; Alumnat cicle formatiu Artista Faller IES Benicalap/Col·laboradors en el disseny del dispositiu de resiliència urbana del seu institut
En el marc de: Projecte europeu GrowGreen
Suport: Programa Marc de Recerca i Innovació Horitzó 2020 (UE)
Més informació: lasnaves.com/projecte-growgreen/dispositiu-de-resiliencia-urbana-ies-benicalap

 

 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb el disseny de la ciutat en clau participativa a València

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.