Gestionant la interdisciplinarietat
MIRADES CINEMATOGRÀFIQUES AL VOLTANT DE LA MALALTIA. JORNADES A HOSPITALS PÚBLICS FICAE-ES BALUARD
Presentació de les jornades realitzades a hospitals públics de Mallorca des d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma dins de la Secció Nòmada de la primera edició del FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties), organitzat per la Càtedra Art i Malalties de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Aquest festival, de caràcter temàtic, té per objectiu fomentar la sensibilització i consciència social sobre la malaltia com a procés de vida, així com desestigmatitzar certes malalties per mitjà de visions que van més enllà del prejudici o del desconeixement. L’objectiu de la seva Secció Nòmada és portar a altres llocs i públics els curtmetratges presentats en cada edició del festival per no limitar-se a les dates del festival i estendre les seves activitats durant tot l’any de la convocatòria en espais diversos. Per això ara recala a Es Baluard que, per la seva banda, compta amb una la línia programàtica i estable d’Art i Salut (on s’emmarca aquesta activitat) com un dels compromisos clars del museu per treballar en llocs i àmbits socials diversos.
Dins de la Secció Nòmada del FICAE es presenta una selecció de curtmetratges que és fruit del treball d’un equip de professionals mèdics i associacions de pacients. Els curtmetratges s’han organitzat en quatre blocs temàtics per a ser projectats al llarg de quatre jornades als hospitals públics de Mallorca: Hospital de Manacor, Hospital Comarcal d’Inca, Hospital Son Llàtzer i Hospital Universitari Son Espases.
A través de les projeccions i el seu posterior debat, es tractarà de donar resposta a qüestions que es considera cal seguir plantejant-se, en aquest cas en col·laboració amb diferents agents sociosanitaris des dels propis hospitals i associacions de pacients. Conduïts per una mirada cinematogràfica, s’analitzarà la realitat de quatre grans grups de malalties com són les malalties de transmissió sexual, la salut mental, les malalties autoimmunes i les oncològiques.
Paral·lelament, un grup d’estudiants universitaris des de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB han de dur a terme unes activitats educatives al voltant del projecte.
L’activitat finalitzarà amb una darrera jornada a Es Baluard, amb l’objectiu de presentar les conclusions dels debats que s’han establert en cada un dels hospitals, comptant amb representants dels mateixos i professionals de l’àmbit cinematogràfic, com el reconegut Jordi Costa.
———-
Dates: Del 23 al 27 de novembre de 2015.
Organitza: Càtedra Art i Malalties de la Universitat Politècnica de València (UPV), Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma i FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties).
Participa: Hospital de Manacor, Hospital Comarcal d’Inca, Hospital Son Llàtzer i Hospital Universitari Son Espases.
En el marc de: Línia Art i Salut d’Es Baluard.
Col·labora: EPSAL (Espai de Psicologia i Salut).
———-
Més informació:
esbaluard.org/miradas-cinematograficas-en-torno-a-la-enfermedad
JORNADA XOC. XARXA, OBERTA I COMUNITAT
Primera edició d’aquesta jornada organitzada per l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) que pretén generar un espai de reflexió i debat a l’entorn de les tendències de la gestió cultural.
Una jornada que vol incentivar el debat des de la pluralitat de veus de professionals de la cultura i des de mirades de professionals d’àmbits amb vincles tangencials amb la cultura i ser un punt de trobada per facilitar la coneixença i l’intercanvi d’experiències.
En aquesta primera edició de XOC es posarà l’èmfasi en el futur de la gestió cultural des d’una mirada transversal, amb hibridació amb altres disciplines que propiciïn un contagi creatiu i la posada en valor de la innovació com un recurs per a la pràctica professional.
Quin serà el rol de la cultura en un futur proper? Estem en un nou paradigma de la gestió cultural realment? Què hem deixat enrere? Quins són els valors de les noves pràctiques de la gestió cultural? La jornada obrirà un procés de reflexió a l’entorn d’aquestes qüestions.
———-
Dates: 27 de novembre de 2015 (inscripcions obertes fins el 25 de novembre).
Lloc: CCCB. Montalegre 5, 08001 Barcelona.
Organitza: Associació de Professionals de la Gestió Cultural a Catalunya (APGCC).
Participants: John Holden (conferenciant, consultor i investigador en polítiques i gestió cultural, i professor universitari), Esther Vivas (periodista i investigadora en moviments socials), Marina Subirats (sociòloga especialitzada en educació i gènere, i catedràtica emèrita de la UAB), cooperativa Metromuster, Escola de Música-Centre de les Arts (L’Hospitalet del Llobregat) o Graner, entre d’altres.
———-
Més informació:
interaccio.diba.cat/blogs/2015/xoc-xarxa-oberta-comunitat
JORNADA LA CULTURA ESCONDIDA: GESTIÓN CULTURAL EN ENTORNOS NO CONVENCIONALES
Esta jornada es una aproximación a la otra gestión cultural, la que es menos accesible por su necesaria singularidad o simplemente por la omisión de un acercamiento desde la profesión.
Incluida dentro del Plan formativo 2015 de PROCURA, busca saltar barreras para descubrir experiencias de gestión cultural que se dan cotidiana o de manera más o menos frecuente en algunos de los contextos más desconocidos para la profesión. Hablamos de personas que se dedican o investigan sobre la acción cultural en condiciones diferentes como las que se dan en un centro penitenciario; en torno al tabú de la muerte en la cultura; en cuestiones de salud mental; o que llevan a cabo programas dentro de grandes empresas.
La jornada se distribuye en estos cuatro bloques:
>> Gestión cultural y privación de libertad, centros penitenciarios.
>> El tabú de la muerte en la gestión cultural, cementerios.
>> Gestión cultural y salud mental, centros psiquiátricos.
>> Responsabilidad Cultural Corporativa, gestión cultural en empresas.
———-
Fechas: 27 de noviembre de 2015 (inscripciones hasta el 26 de noviembre).
Lugar: Torre DKV. Avenida María Zambrano, 31. Zaragoza.
Organiza: PROCURA. Asociación de Profesionales de la Cultura en Aragón.
A cargo de: Nieves Concostrina (periodista), Araceli Fernández del Campo (educadora de museos especializada en trastorno mental grave), Carlos Izquierdo (educador social y trabajador social en el Centro Penitenciario de Zuera, Zaragoza), o María Ruiz y Tais Vidal (gestoras culturales, autoras de la publicación “Arte, cultura y cárcel”), entre otros ponentes.
Colabora: DKV Seguros Médicos.
———-
Más información:
facebook.com/procuracultura
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.