Geografies tèxtils | Cicle
El cicle Geografies tèxtils pretén generar espais on conèixer i identificar als agents relacionats amb la costura i el tèxtil de la ciutat de Barcelona, treballar la memòria, i localitzar eines des de les quals la costura ha creat aliances i comunitats a la ciutat.
La proposta està impulsada per l’Espai Avinyó, espai de diàleg intercultural que desenvolupa una de les cinc línies de treball en les quals s’estructura el Programa Barcelona Interculturalitat (PROGBI), i coproduïda per Acció Comunitària, l’Àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona.
En aquesta primera sessió, es presentarà la guia de la costura comunitària, un projecte desenvolupat per Acció Comunitària, el qual pretén generar un mapatge dels diferents espais, col·lectius i grups associats amb la costura i el tèxtil de la ciutat de Barcelona.
A partir d’una taula rodona es coneixeran alguns dels projectes que en formen part, a la vegada que es farà una aproximació a diferents trajectòries, motivacions i perspectives al voltant de la costura.
A la taula rodona, dinamitzada per Daniela Martínez (llicenciada en psicologia, ha treballat en diferents projectes relacionats amb la inserció laboral i la intervenció comunitària), participen els següents projectes:
> Grup de costura Entremujeres
Projecte de costura que reuneix dones afrodescendents i que es caracteritza per l’autoaprenentatge, la moda circular i sostenible, i la “costura de supervivència”, un terme que ressalta la importància de les habilitats com a mitjà de subsistència i expressió. Tot i això, no es limiten a les activitats individuals; també organitzen tallers, trobades a la plaça i col·laboren amb altres entitats del barri.
> Grup de costura comunitària unint fils i creant llaços Casal Can Travi
El projecte inclou diverses activitats i es caracteritza pel seu compromís amb la sostenibilitat i la creativitat, a través de la costura i el reciclatge.
> Xarxa de Dones Cosidores (Projecte Productiu i Comunitari)
Aquest projecte, que va néixer el 2019, busca fomentar el paper actiu de les dones en el mercat econòmic i social, acompanyant el seu procés emprenedor des de l’enfortiment comercial, per garantir la sostenibilitat econòmica i la perdurabilitat en el temps dins de l’àmbit tèxtil. Alhora, pretén teixir aliances amb el territori per acompanyar el creixement i enfortiment del projecte.
> Grup de costura del casal de gent gran de Vall d’Hebron
El casal coordina el projecte “Teixint comunitat”, amb el suport de dones voluntàries. El projecte es basa en dos pilars: el grup de iaies solidàries i les dones costureres. El grup de iaies solidàries va néixer fa més temps. Es va posar en marxa un grup de ganxet amb finalitats socials, on elles teixien peces de roba infantil per donar a entitats que treballen amb infants. El grup de dones costureres va sorgir arran de la pandèmia i la necessitat de contribuir amb la fabricació de mascaretes.
Dates: 2 de març. Amb inscripció prèvia
De 11 a 13,30h. Centre Cívic Navas. Ptge. del Dr. Torent, 1. 08027 Barcelona
Organitza: Espai Avinyó (Programa Barcelona Interculturalitat)
Dinamitza: Daniela Martínez
Participa: Grup de costura Entremujeres, Grup de costura comunitària unint fils i creant llaços Casal Can Travi, Xarxa de Dones Cosidores i Grup de costura del casal de gent gran de Vall d’Hebron
Coproducció: Acció Comunitària (Ajuntament de Barcelona)
Més informació i inscripcions: ajuntament.barcelona/bcnacciointercultural/espai-avinyo/geografies-textils
Programa Barcelona Interculturalitat
El PROGBI és el programa municipal que recull el conjunt d’actuacions que l’Ajuntament de Barcelona desplega des de 2010 en el marc de la incorporació i impuls de la perspectiva intercultural.
Implementa accions interculturals en els àmbits de ciutat, de districte i de barri, d’acord amb les línies d’acció del Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030. |
Espai Avinyó
Des dels seus inicis, l’any 2011, l’Espai Avinyó s’ha anat consolidant com a referent pel que fa a la programació d’activitats culturals des d’una perspectiva intercultural, promovent reflexions i debats sobre la pluralitat de formes de ser, estar, sentir, pensar, viure i expressar-se des diverses comunitats i pobles que conformen Barcelona.
Com a espai de diàleg intercultural, desenvolupa una de les cinc línies de treball en les quals s’estructura el Programa Barcelona Interculturalitat (PROGBI). |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre cosir com a pràctica cultural comunitària
notícies
També et pot interessar
Del corazón a la mano | Documental i xerrada amb les autores
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.