Geografies quotidianes

Geografies quotidianes vol fer barri des de les pràctiques artístiques i comunitàries, preguntant-se com habitem el nostre entorn i com generem noves formes de vida en comú, tenint en compte el context actual derivat de la pandèmia. La iniciativa neix com a proposta del projecte El Món a la Meva Escola, impulsat amb les AMPA/AFA i les escoles, entitats, serveis i equipaments del territori, en el marc de les accions interculturals impulsades pel districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona.
El projecte es desenvolupa mitjançant un procés d’investigació-acció-participació on explorar, conjuntament amb el veïnat dels barris del Coll, la Salut i Vallcarca de Gràcia, les formes de pensar, sentir i viure el barri. Tot el procés ha estat dissenyat i facilitat per Lo Relacional, un col·lectiu catalitzador de relacions i pràctiques que transiten entre l’educació, la creació cultural i la dinamització comunitària.
Lo Relacional ha comptat amb un equip format per l’especialista en projectes comunitaris, gènere i activisme Desiré Rodrigo (Coordinadora del projecte i acompanyant en el disseny i la creació de continguts), l’artista i educadora Amaia Martín i l’enginyera multimèdia especialitzada en tecnologia, art i educació Flor Salatino (Disseny, creació de continguts i facilitació en el territori), i Cèlia Soler (Estudiant en pràctiques del Màster en Antropologia: Investigació Avançada i Intervenció Social de la Universitat Autònoma de Barcelona).
Tenint en compte el context actual de distanciament social, s’han impulsat diferents formes de participació (individual, grups bombolla/organitzats i accions col·lectives), que generen uns materials sonors, gràfics, visuals i discursius articulats al voltant de quatre temàtiques: memòries locals, vida quotidiana, sabers diversos i cures.
Aquest procés d’investigació-intervenció artística s’organitzat en tres fases:
> Primera fase
Fase dedicada a la generació de preguntes i petites accions “performatives”, pensades per a cada barri i treballades amb els equips comunitaris del territori, per tal de facilitar la participació i la creació conjunta de coneixement.
> Segona fase
Les preguntes/accions treballades durant la primera fase es presenten al barri en aquesta mitjançant l’elaboració de cartells a partir de diferents nivells de participació: individual, grups bombolla/organitzats i accions col·lectives. Els cartells es localitzen en espais significatius per a les relacions veïnals del barri i conviden el veïnat a fer propostes per millorar la vida en comú que es poden expressar directament als cartells, per Instagram, email o en espais veïnals.
> Tercera fase
En aquesta tercera fase, s’articulen totes les respostes/accions rebudes per ser compartides amb la gent del barri i del districte en diferents formats consultables a la web del projecte: materials virtuals (Instagram, blog) i materials físics (cartells i un fanzín que es compartirà de manera digital) per activar noves accions comunitàries i espais de trobada i celebració veïnal.
Una exposició al Casal de Barri Carderner durant els mesos de setembre i octubre recull aquest procés d’investigació-acció-participació on s’exploren els barris amb els seus veïns i veïnes a partir de preguntes vinculades a la vida quotidiana, les memòries locals, els sabers diversos i les formes de cuidar-nos a la nostra comunitat més propera, el veïnat dels barris.
Dates: Gener-maig
> Primera fase: Gener-mitjans de març
> Segona fase: Mitjans de març-abril
> Tercera fase: Maig
> Exposició al Casal de Barri Cardener: Del 30 de setembre al 20 d’octubre. C/ del Cardener, 45, 08024 Barcelona
Organitza: Servei d’Interculturalitat de Gràcia (Ajuntament de BCN) i Lo Relacional
A càrrec de: Desiré Rodrigo/Coordinació, acompanyament disseny i creació de continguts; Amaia Martín i Flor Salatino (Disseny, creació de continguts i facilitació en el territori), Cèlia Soler (Màster en Antropologia: Investigació Avançada i Intervenció Social, UAB).
Més informació: graciageografiesquotidianes.wordpress.com