4 març, 2022
Notícia

Generació [Re]. Continuïtat o canvi?

Exposició del Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla) centrada en l’ODS 11, “Ciutats i comunitats sostenibles”, en el marc de l’educació cultural per la sostenibilitat que es treballa des del món rural en aquest museu de L'Espluga de Francolí (Tarragona).

El Museu de la Vida Rural (MVR) de la Fundació Carulla segueix apostant perquè la cultura també sigui la resposta per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030. Concretament, Generació [Re]. Continuïtat o canvi? se centra en l’ODS 11: “Ciutats i comunitats sostenibles” per seguir generant debat al voltant de qüestions contemporànies des del món rural.

 

La mostra, comissariada per Anna M. Andevert (historiadora de l’art) i Àlex Rebollo (gestor cultural), és la quarta exposició que produeix l’MVR i la Fundació Carulla després de The Dust Bowl, Plàstic i Jugar amb foc. Iniciatives que s’emmarquen en l’aposta del museu per l’educació cultural per la sostenibilitat, el marc estratègic que es treballa des del 2018 de manera transversal.

 

Fent un paral·lelisme amb la crisi de la fil·loxera, l’exposició reflexiona sobre les crisis interconnectades, servint-se de l’art contemporani, la cerca de dades i la promoció de projectes transformadors per proposar un recorregut amb un eix central: la comunitat com a eina per mantenir l’equilibri.

 

 

Obra de Marc Anglès

 

 

Les obres exposades de Joana Moll, Modest Cuixart, Núria Rion, Marc Anglès o Perejaume ajuden als i les visitants a qüestionar-se, per exemple, sobre el lligam amb el territori o els recursos. S’hi exploren temes com ara el despoblament i el repoblament, l’aïllament i la hiperconnectivitat o l’immobilisme i la capacitat humana de transformar el seu entorn amb la voluntat de convidar-nos a adobar comunitats resilients.

 

L’exposició serà també un dels eixos conductors de la programació 2022 del MVR, amb l’organització de diverses activitats des de debats, xerrades, performances o cinefòrums fins a jornades com ara Models de repoblament: quins factors condicionen l’èxit d’aquests processos?, coorganitzada amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i on es presentarà el projecte Pobles Abandonats, present a l’exposició.

 

L’eix educatiu també és transversal en la mostra, de manera que els grups escolars i el públic general tindran a la seva disposició una activitat pensada en el marc d’aquesta exposició i de les temàtiques que aborda.

 

 

Museu de la Vida RuralFundació Carulla

 

Centre cultural de la memòria, la reflexió i la transformació sostenible des del món rural l’objectiu del qual és preservar, generar i compartir coneixement, alhora que promoure el debat i la reflexió des de L’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà (Tarragona).

 

Partint del coneixement que aporta el passat, es vol contribuir a imaginar entorns de futur més sostenibles on la cultura i l’educació esdevinguin elements centrals de transformació social.

 

 

Dates: Del 4 de març de 2022 al 8 de gener de 2023
Museu de la Vida Rural. Ctra. de Montblanc, 35. 43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona)
Organitza i produeix: Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla)
A càrrec de: Àlex Rebollo i Anna M. Andevert/Comissariat exposició
Més informació: museuvidarural.cat/generacio-re

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives que relacionen context rural i medi ambient


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.