17 març, 2025
Notícia

Futuros Transformadores | Projecte

Projecte interterritorial de PLANEA amb tres itineraris educatius basats en metodologies artístiques per al desenvolupament de capacitats vinculades a l'economia social i solidària en el marc de l'educació pública.

“Futuros Transformadores. Kits artísticoeducatius per a ecosistemes cooperatius” és una iniciativa de PLANEA, Xarxa d’Art i Escola impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso, que es desenvolupa a partir de tres itineraris educatius a 45 centres públics dels territoris on la xarxa s’articula mitjançant la mediació de Pedagogías Invisibles (Comunitat de Madrid), Màster PERMEA (Comunitat Valenciana) i ZEMOS98 (Andalusia).

 

Aquests tres itineraris educatius s’han desenvolupat juntament amb cooperatives de cadascun dels territoris participants amb la intenció de promoure l’emprenedoria social i cooperativa entre l’alumnat que estigui cursant educació secundària, batxillerat o cursos de formació professional mitjana o superior.

 

La iniciativa compta amb el suport del Ministeri de Treball i Economia Social i està finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea.

 

 

Itineraris educatius

 

>  “Mis Climas Cotidianos”. Diagnòstic ecofeminista de l’entorn habitat. Una proposta de Cotidiana (Sevilla)

 

Aquest kit permet desenvolupar pràctiques didàctiques que permetin diagnosticar necessitats i aportar solucions per a la millora de l’entorn des de dos enfocaments: el clima atmosfèric (enfocament científic) i els climes de convivència (enfocament social) en l’ús dels espais, integrant principis de disseny urbà i arquitectura ecològica, inclusiva i feminista. El treball se centra en dues línies concretes, les comunitats inclusives i el metabolisme urbà, abordant la relació entre les persones i entre les persones i l’ecosistema des d’una aproximació ecofeminista.

 

Per a això es treballa des d’una triple aproximació a l’aprenentatge que es va entrellaçant: mètode científic, projecte arquitectònic i producció artístic-sensitiva. Amb això s’aconsegueix rigor científic per al diagnòstic i aportació de solucions creatives arquitectòniques a problemes i necessitats de l’entorn del centre escolar. 

 

Aquest itinerari educatiu ja ha estat executat i testat al centre pilot CEIP Huerta de Santa Marina de Sevilla i a l’IES La Caleta de Cadis. Es pot consultar la seva documentació i resultats a la web de PLANEA.

 

 

> “Parlament Urbà”. Construcció col·lectiva d’espais per repensar la ciutat juntxs. Una proposta de Zuloark (Madrid)

 

Aquest kit proposa la creació de parlaments urbans autoorganitzats per l’alumnat, entenent per parlament urbà una infraestructura ciutadana, un moble per al descans i el gaudi de l’espai públic, però també per al foment actiu, lliure i obert de la discussió sobre la ciutat des de la ciutat, dissenyat per incloure el major nombre possible d’agents en el procés.

 

Amb “Parlament Urbà” es pretén reflexionar críticament sobre els espais urbans, especialment aquells que acostumen a passar desapercebuts, i pensar en el seu potencial per a usos col·lectius i comunitaris. També es vol aprendre a ser ciutadans/es actius/ves, fomentant la confiança en la capacitat de canvi dels entorns urbans a través del treball col·laboratiu i començar a introduir conceptes de reutilització i acoblament, així com metodologies de pensament crític, brainstorming col·lectiu i digitalització/mapatge.

 

 

>  “Relata”. Com situar narratives a l’espai públic. Una proposta de Carpe (València)

 

“Relata” vol fomentar la construcció participativa de la ciutat a partir dels espais que suporten les vides dels i les joves. Aquests espais, físics, digitals i emocionals, es descobreixen a través d’un procés gradual on els i les joves tenen l’oportunitat de produir la seva visió sobre la ciutat, compartir-la en entorns de confiança i connectar-la amb altres realitats.

 

Aquest itinerari es basa en la metodologia de la plataforma Vides Creuades, una iniciativa que pretén visibilitzar, connectar i construir relats als territoris. Pren per objecte els barris i els entorns urbans propers per desenvolupar una metodologia experimental que treballa a través de cercles de confiança que van des de l’individual, al col·lectiu i al públic. A través de peces audiovisuals, rutes col·lectives i mapatges, es registra la història dels i les protagonistes i les seves maneres d’habitar, relacionar-se i incidir al territori on viuen.

 

 

El kit es proposa com a projecte audiovisual per reflexionar entorn del rol dels i les joves a l’espai públic i com poden participar-hi. Inclou material per realitzar entrevistes breus, en les quals l’alumnat explora la seva relació amb l’espai públic i el barri que l’envolta. Al final del procés la pròpia estructura del kit (caixa/contenidor) permet acollir una exposició col·lectiva amb els resultats del projecte, per instal·lar al centre o a l’espai públic.

 

 

 

Dates: 2024-2025
Impulsa: PLANEA (Fundació Daniel y Nina Carasso)
Agents: Cotidiana, Zuloark i Carpe
Participa: 45 centres educatius públics d’Andalusia, Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana
Suport: Ministeri de Treball i Economia Social, NextGenerationEU
Més informació: futurostransformadores.redplanea

 

 

 

 

 

 

 

Red PLANEA

 

Xarxa de centres educatius, agents i institucions culturals que es comprometen a utilitzar les pràctiques artístiques a l’escola pública de manera transversal, situada en els territoris i amb vocació de generalització i permanència. Està impulsada per la Fundació Daniel y Nina Carasso i s’articula mitjançant la mediació a tres territoris: Comunitat de Madrid (Pedagogías Invisibles), Comunitat Valenciana (Màster PERMEA) i Andalusia (ZEMOS98).

Cotidiana

 

Cooperativa d’arquitectes que aposta per concebre l’arquitectura i la ciutat des de la cura del medi ambient i les persones que habiten els espais. Cotidiana desenvolupa projectes integrant principis de l’arquitectura bioclimàtica, la construcció sostenible i l’urbanisme amb perspectiva de gènere. El seu treball es concreta en projectes d’arquitectura, disseny, estratègies urbanes, propostes docents, acompanyament de processos de millora d’hàbitat, entre altres, des d’una perspectiva mediambiental, social i sensible.

Zuloark

 

Oficina distribuïda d’arquitectura, urbanisme i cultura fundada el 2001 a Madrid, amb seus a Madrid, Berlín, Coruña, Bolonya, Amsterdam, Atenes i La Palma. Gràcies a la diversitat dels seus membres, el col·lectiu Zuloark desenvolupa un ampli ventall d’activitats, que inclouen el disseny arquitectònic, l’urbanisme tàctic i la participació, la programació cultural, el disseny de festivals i els tallers de construcció, entre d’altres. El 2007 cofunda la cooperativa Zoohaus, iniciant el projecte de recerca internacional “Inteligencias Colectivas”.

Carpe

 

Carpe Estudio és una oficina de disseny que treballa des d’un enfocament transdisciplinari i col·laboratiu en els àmbits de la innovació urbana, participació ciutadana i espais col·lectius. Dissenya i implementa projectes perquè els entorns habitats es transformin i siguin més humans, generant espais d’innovació i col·laboració on les persones no són espectadores, sinó part activa de la solució.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives entorn al disseny de la ciutat amb la comunitat educativa


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.

OK