FLOP – Bivac 2024 | Festival
El festival de pensament Bivac és el resultat d’un procés de treball de vuit mesos que han dut a terme deu joves d’entre 18 i 25 anys, seleccionats/des mitjançant convocatòria pública, amb l’acompanyament de la productora cultural La Sullivan i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
“Fracassos individuals, solucions col·lectives” és el lema que inspira “FLOP: Foment de la Lluita per les Oportunitats Perdudes”, la proposta de Bivac 2024 per a mitjançant l’humor, la música, el moviment i el diàleg, repensar les nocions de precarietat i desencant, disseccionant la idea de fracàs.
Aquesta 3ª edició del festival proposa un recorregut de quatre sessions que giren al voltant del fracàs. A partir de les quatre reaccions naturals del cos davant d’un perill–inacció (freeze), servilisme (fawn), evasió (flight) i lluita (fight)–, es reflexionarà sobre com el fracàs, a més d’impedir, també pot habilitar altres espais des dels quals pensar i actuar.
> Freeze. Assemblea oberta de fracassades
Amb les actrius Mariona Pagès y Clara Sans, l’antropòloga i comunicadora Maria Barrier i el filòsof Leo Espluga.
Per què ens costa mobilitzar-nos? Què ens atura? El bloqueig és una resposta instintiva del sistema nerviós davant de l’amenaça d’un perill i porta a la inacció total. El temor al fracàs pot activar aquesta resposta, que ens deixa immòbils i atrapats en la inacció. En aquesta sessió es planteja l’opció de deixar de ser individus en l’anonimat per agrupar-nos en assemblea, establir un diàleg comú i definir una resposta col·lectiva a un problema que ens immobilitza.
> Fawn. Submissió a la carta
Amb Carmen Salas, Alaaddine Azzouzi, Marta Ill-Raga (Sindicat de Llogateres), Anna Pacheco, Jamila Pereira i Núñez García (Don’t Hit a la Negrx) i L’Última Merda
Fins a quin punt ens hem arrossegat per amor, per aconseguir una feina o per llogar un pis? A partir d’aquestes preguntes, i usant el servilisme, la ironia i l’humor de manera estratègica, sis joves i col·lectius comparteixen les seves submissions en format epistolar. Cada carta revelarà una història de submissió i es qüestionaran dinàmiques de poder, a més de parlar de l’autoestima o la necessitat d’acceptació.
> Flight. Fugida performàtica
Amb el realitzador Jordi Latorre, la ballarina i coreògrafa Mariona Moranta i la productora musical nara is neus
La imaginació és una evasió o una estratègia de resistència? On anem quan fugim? On és que podem anar? Tot i que el fracàs forma part de l’experiència vital humana, la sensació de fracassar pot ser aclaparadora i dolorosa i arribar a transformar l’espai fins a fer-lo inhabitable. Això ens porta a plantejar-nos la fugida com una forma de resistència per evitar la desil·lusió i negar el conflicte, el dolor o la incomoditat. Amb les persones convidades com a guies, aquesta sessió proposa un viatge immersiu en què el so, el cos i la tecnologia es fonen per oferir-nos una via d’escapament. A través d’un artefacte performàtic, se’ns convida a explorar les múltiples maneres de fugir i a qüestionar els límits entre el món real i el virtual.
> Fight. Estratègies de lluita
Amb la investigadora i dissenyadora computacional Júlia Nueno, la comunicadora IsaTofu i la historiadora de l’art Anna Enguix
Com podem hackejar el sistema? A qui ens enfrontem? Hi ha una versió activa i combativa de nosaltres que també s’activa davant del cop. Sovint és en moments de crisi que apareixen noves estratègies de lluita i resistència col·lectives. Les convidades a aquesta sessió ens proposen formes innovadores d’enfrontar-nos a un model social que ens diu que hem perdut per trobar nous camins cap a la creativitat per mitjà de l’art, la moda i la tecnologia.
Per posar un punt i a part a la manera com vivim el fracàs i, potser per vèncer-lo, ens reconèixer-nos col·lectivament com a persones fracassades s’ha organitzat un concert amb el títol “Festa final de fracassades” per, a través de la música d’Irieix, retornar a la realitat sense caure en el derrotisme i la desil·lusió, deixant sobre la taula una darrera pregunta: què hi ha després del fracàs?
Dates: 28 de novembre. Preu: 7€ (5€ reduït)
19.00 – 22.30. Hall CCCB. Montalegre, 5. 08001 Barcelona
Participa: Alaaddine Azzouzi Rahmouni, Anna Enguix, Anna Pacheco, Maria Barrier, Carmen Salas, Clara Sans, Don’t Hit a la Negrx, Irieix, Isa Tofu, Jordi Latorre, Júlia Nueno, Leo Espluga, L’Última Merda, Mariona Pagès, nara is neus, Mariona Moranta, Marta Ill-Raga (Sindicat de Llogateres)
Més informació: cccb/bivac-2024
La Sullivan
Productora cultural que desenvolupa projectes en diferents àmbits (art, comissariat, educació i pensament) i propostes culturals amb impacte social. La Sullivan són la Mireia Calafell, en Pol Guasch, la Berta Subirats i, des dels seus inicis i fins l’any 2020, en Sebastià Puiggrós. Compten, a més, amb diferents col·laboradores per a cada projecte, com ara Nadia Sanmartin (vídeo, imatge i gràfica) o Ione Hermosa (polítiques culturals) |
#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes per a joves fets per joves com a agents culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.