26 setembre, 2023
Notícia

Fábrica de cultura popular del Albayzín | Projecte

Espai de reflexió i experiència pràctica on entrellaçar sabers populars i acadèmics per posar-los en tensió, tot això vinculat al context on s'insereix Casa de Porras al barri de l’Albayzín de Granada.

Fábrica de cultura popular del Albayzín és un grup d’estudi, recerca i acció iniciat el 2022 que es reuneix al voltant de les preguntes: Què és la cultura popular?, Com es fa? i Quin és el rol que pot tenir la universitat en relació amb aquesta? El seu àmbit d’estudi i territori d’intervenció es Casa de Porras i el barri granadí de l’Albayzín on està situat aquest espai cultural de de La Madraza Centro de Arte Contemporáneo, dependent de la Universidad de Granada. Suposa un desplaçament respecte dels sabers acadèmics i els seus pressupostos mitjançant una contaminació amb la corporalitat, l’oralitat, l’anonimat i la fabulació que caracteritzen la cultura popular. Convida a un itinerari per l’Albayzín ocult, l’Albayzín molest, l’Albayzín fals, l’Albayzín que no hauria d’existir, l’Albayzín que ens importa, l’Albayzín que ens commou, l’Albayzín que ens fereix.

 

Aquesta “fàbrica” es conformarà com a laboratori on observar i experimentar a partir de les converses propiciades a les sessions del projecte, que ha estat ideat i coordinat per Jordi Carmona Hurtado, professor d’Estètica i Teoria de les Arts a la Universidad de Granada. Les sessions aglutinen un grup d’estudiants, veïns i veïnes i passavolants del barri de l’Albayzín, per fer-se preguntes i explorar sabers que desborden els marcs de l’acadèmic.

 

 

Estudi, recerca i acció

 

Aquest projecte s’ha articulat com a curs d’ensenyaments complementaris organitzat a través del Centro Mediterráneo de la Universidad de Granada, sota la direcció de Jordi Carmona, i la coordinació d’Antonio Collados Alcaide (Director de Promoció Cultural i Arts Visuals de La Madraza) i David Martín López (Director de Casa de Porras). El curs, realitzat a Casa de Porras entre abril i juny del 2022, té un caràcter tant teòric (estudi i recerca) com pràctic (idealització d’una intervenció artística al barri de l’Albayzín).

 

Fugint de la disciplina universitària, la Fàbrica s’articula en tres moments: estudi, recerca i acció a partir de reunions setmanals al llarg de tot un any. El primer moment gira al voltant de textos i idees, enteses com quelcom integrat a la vida: “màquines que fan art” i “combustible espiritual”. El segon consisteix en una exploració pel barri de l’Albayzín, els seus carrers, temples, museus i arxius, seguint metodologies radicalment heterodoxes, allunyades de la instrumentalitat dels sabers acadèmics. I un tercer moment d’acció-intervenció es materialitza en el disseny i construcció de sis monuments-mirador situats en llocs singulars del barri que conviden a rellegir-lo en clau de la seva cultura popular. Aquest últim, conclou amb l’elaboració d’una exposició, que té com a elements centrals una estrella de sis puntes i mapes del barri on s’inscriuen i documenten els diferents monuments. L’exposició, que duu el nom Cueva Mirador. Seis intervenciones, va tenir lloc entre els mesos de maig i juny del 2023 a l’Aljibe del Palacio del Almirante.

 

 

Dates: Abril-juny 2022

Organitza: La Madraza – Centro de Cultura Contemporánea (Universidad de Granada)

A càrrec de: Jordi Carmona Hurtado (Universidad de Granada) | Direcció del projecte; Antonio Collados Alcaide (La Madraza) i David Martín López (Casa de Porras)

Participa: Estudiantes, vecinxs y paseantes ocasionales del barrio del Albayzín (Granada)

Más información: casadeporras.ugr/fabrica-de-cultura-popular-del-albayzin

Proyecto incluido en Imaginar nuevas Europas

 

 

Los saberes del pueblo

Casa de Porras – UGR – La Madraza

 

«Los saberes del pueblo» forma part del conjunt d’accions, denominats laboratoris, amb les quals des de Casa de Porras (palau del segle XVI convertit en centre d’estudi popular, recerca i creació), es generen línies d’extensió cultural i formació complementària al currículum acadèmic universitari. L’objectiu principal d’aquests laboratoris és proveir aquest centre cultural de programes que serveixin per posar en tensió el seu projecte –conscients d’inscriure’s en una institució acadèmica– en relació a un altre conjunt d’experiències, discursos i pràctiques considerades rellevants i enriquidores.

 

Es vol contribuir a generar vincles amistosos –però també crítics– entre cultura acadèmica i cultura popular, conscients que Casa de Porras està situada i irradia influència fonamentalment al barri granadí de l’Albaicín. Un context singular, un lloc carregat de potència, que ens convida a pensar de manera situada la seva extraordinària història i el seu complex present de manera imaginativa.

Jordi Carmona Hurtado

 

Jordi Carmona Hurtado (Elx, 1979) és doctor en filosofia per la Universitat de París VIII i la Universidad Autónoma de Madrid (2012). Ha estat professor a la Universidade Federal de Campina Grande (Brasil), entre 2014 i 2020. Ha realitzat estades de recerca a la Universidade Federal do Rio Grande do Norte (el Brasil) i a la Universidad Complutense de Madrid. Ha publicat el llibre “Paciencia de la acción. Ensayo sobre la política de asambleas” (Akal, 2018). Els seus treballs investiguen els intervals entre l’estètica i la política, amb èmfasi en la filosofia contemporània. Ha participat en diversos col·lectius artístics, com Ludotek o la Fundación Straubinger. Des del setembre de 2020 és professor d’Estètica i Teoria de les Arts al Departament de Filosofia 1 de la Universidad de Granada.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives entorn de la cultura popular


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.