22 octubre, 2024
Notícia

FAACCC Entre trames | Jornada de cloenda

Jornada a la Fabra i Coats. Fàbrica de Creació de Barcelona per tancar l’edició 2024 del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACC), desenvolupada al llarg de tot l’any en col·laboració amb altres festivals.

El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACC) organitza a la Fabra i Coats. Fàbrica de Creació de Barcelona una jornada amb espectacles, tallers, paella, espais de conversa, irreverència, crítica, humor i, sobretot, cultura comunitària. Aquesta jornada és la cloenda del FAACCC 2024, una edició que s’ha desenvolupat a través d’accions durant tot l’any per seguir teixint cultura comunitària, aquesta vegada, en col·laboració amb altres festivals. 

 

Des del 2020, l’associació Basket Beat (projecte associat a la Fabra i Coats), impulsa l’organització del FAACCC, un espai de trobada, reflexió i acció de les arts comunitàries. El festival i la seva programació s’articulen col·lectivament amb entitats i professionals, universitats, diàlegs i accions al territori català descentralitzades de la metròpoli i aportacions no institucionals de veïns i veïnes, estudiants, etc.

 

D’aquesta edició, els seus organitzadors en diuen “FAACCC Entre trames” perquè rebutgen fragmentar l’origen, el gènere, la sexualitat o la classe en categories que s’exclouen entre si. Li diuen “FAACCC entre teixits” perquè durant els últims mesos s’han sumat al Festival Enre9, al Calidoscopi Cultural o a l’Altre Festival. Li diuen “FAACCC pro ordits” perquè recullen quatre obres d’anteriors festivals a la seva programació.

 

 

Programació: 

 

> Caixa d’eines per l’articulació col·lectiva | Col·lectiu Larre

 

Taller amb el col·lectiu Larre d’acció i pensament crític feministes on posar en pràctica una “caixa d’eines” que germina d’experiències col·lectives i comunitàries a l’entorn de les pràctiques artístiques, les iniciatives socials i la reflexió acadèmica.

 

> Funció Combinada:

 

> L’humor: una proposta de mínims | Xantal Gabarró + Cia. Teatre BRIANS 2 

 

Espectacle creat en una residència artística impulsada pel FAACCC 2023 amb l’actriu i dramaturga Xantal Gabarró i Sota Mínims Teatre, Cia. de Teatre de BRIANS 2, replicada un any més tard fora del Centre Penitenciari.

 

> Lo Cerebro | Cia. Teatro de Pacotilla

 

Espectacle impulsat pel L’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental amb Cia. Teatro de Pacotilla, el Col·lectiu d’arts escèniques del Club Social de la Fundació Els Tres Turons.

 

> Migdiada Sonora | David Sitges i Joel Sans

 

Una banda sonora de David Sitges (músic multiinstrumentista i membre de la Big Band Basket Beat Barcelona) i Joel Jordà que acompanyarà la migdiada col·lectiva. Aquell estat tant plaent que no és vigília ni somni, sinó un entremig amb cert regust opiaci. Sons de la natura, veus, bols tibetans, handpan, didgeridoo…

 

> Des de dins | Protagonistes de les obres del FAACCC

 

Espai de conversa amb les persones que han format part dels processos creatius col·lectius que han donat lloc als espectacles que integren la programació del FAACCC 2024.

 

> Afectes | María Ferrer (Proyecto Moving!) y Jóvenes Pla d’acollida Poble-sec per a Tothom

 

Peça de dansa dirigida per la ballarina i creadora María Ferrer amb joves del Pla d’Acollida Poble-Sec per a Tothom. “Afectes” és el títol de la performance que neix de l’edició 2023 de Moving!, un projecte de creació i acollida a través de la dansa, i que es va estrenar al MNAC.

 

> Funció Combinada:

 

> Esto no sale en los libros | LabOriosa + La Faranduleras de l’Espai de Gent Gran de Baró de Viver

 

Basat en fets reals, aquesta peça impulsada pel FAACCC 2023, és el resultat d’un laboratori escènic dirigit per LabOriosa (Triana Doce i Anna López) que tradueix vivències de testimonis en una proposta escènica multidisciplinària. Las Faranduleras del Casal de la Gent Gran del Centre Cívic Baró de Viver en són les protagonistes.

 

> Dos vidas y Un cuerpo | Francisca Mujica + dones diverses migrants

 

Peça creada a partir del laboratori de teatre documental dirigit per la psicòloga i actriu Francisca Mujica. Un espai de reflexió i cocreació al voltant de l’experiència migratòria de dones diverses. Un lloc per desplegar les nostres veus i cossos, les nostres històries com a manera de transformar allò propi en col·lectiu i utilitzar la potència de l’espai escènic com a acte de bellesa i agitació social.

 

 

A més, hi haurà una paella comunitària amenitzada per la ràdio performativa i experimental RadiopARTi. El fi de festa comptarà amb l’Orquestra Comunitària de Sant Andreu (iniciativa impulsada per l’associació Arep per a la salut mental, Basket Beat, Fundació Vidal i Barraquer i Ateneu L’Harmonia) i una intervenció final de RadiopARTi, seguida d’una sessió del Dj Ojo e’ Gato. Durant tot el dia es podrà visitar la parada de Neret Edicions (editorial independent enfocada en l’art com a eina de transformació social), participar en un espai de creació musical col·lectiva amb Ojo e’ Gato o en la gravació d’un pòdcast amb RadiopARTi.

 

 

 

Dates: 24 d’octubre. Jornada gratuïta amb inscripció prèvia

Recinte Fabra i Coats. C/ de Sant Adrià, 20. 08030 Barcelona

Impulsa: Basket Beat

Participa: Larre, Xantal Gabarró i Cia. Teatre BRIANS 2, Cia. Teatro de Pacotilla (Fundació Els Tres Turons) i L’Altre Festival, David Sitges (Big Band Basket Beat Barcelona) i Joel Jordà, María Ferrer i Pla d’Acollida Poble-Sec per a Tothom (Moving!), LabOriosa i Las Faranduleras (Casal de la Gent Gran del C.C Baró de Viver), Francisca Mujica, RadiopARTi, Orquestra Comunitària de Sant Andreu (Arep, Basket Beat, Fundació Vidal i Barraquer i Ateneu L’Harmonia), Dj Ojo e’ Gato i Neret Edicions, entre d’altres col·laboradors

Suport: Fabra i Coats. Fàbrica de Creació, Ajuntament de Barcelona, ICUB, ICEC, Departaments de Cultura, Drets Socials, Justícia, Drets i Memòria, OSIC (Generalitat de Catalunya)

Més informació, programa i inscripcions: faaccc.org

 

 

 

 

 

Basket Beat

 

Projecte impulsat per Josep Mª Aragay (professor i investigador, a més d’educador social i musicoterapeuta) l’any 2009 per reconèixer, acompanyar, possibilitar i problematitzar processos educatius, socials, comunitaris i polítics a través de fer música en grup amb pilotes de bàsquet. Des del 2020, Basket Beat impulsa el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) juntament amb entitats i professionals, universitats, veïns i veïnes, estudiants, etc.

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes que combinen pràctiques artístiques i participació comunitària


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.