9 febrer, 2021
Notícia

Exposició "Dret a la ciutat i territoris saludables"

Mostra del programa Interfícies (Arts Santa Mònica), coordinat per Transductores, entorn de les pràctiques situades al voltant de la cultura i la salut comunitàries a diferents barris de Barcelona.

L’exposició, ubicada a l’Escola Massana de Barcelona, inclou projectes que exploren la intersecció entre cultura i salut, a través de recerques participades per les iniciatives territorials on s’han donat i posant l’incís en el paper que juga l’experimentació artística en la construcció d’un espai públic curós amb la vida de la ciutat.

 

La indagació entre salut i cultura del programa Interfícies (Arts Santa Mònica) ha tingut durant el 2020 una afectació cap a línies de creació d’altres programes als quals el projecte cultural de mediació i recerca Transductores, a càrrec de la coordinació d’Interfícies des de 2017, dona suport o desenvolupa en col·laboració amb agents culturals i comunitaris.

 

Interfícies neix com el programa de cultura, educació i ciutadania del centre Arts Santa Mònica, sota la coordinació de Transductores i Sinapsis, per esdevenir a partir de 2017 una plataforma de cultura i salut comunitàries a diferents barris de la ciutat (Raval, Roquetes, Trinitat Nova i Poble-sec).

 

Tot i que l’exposició es va idear abans de la crisi social i sanitària desencadenada per la COVID-19, n’ha incrementat la vigència amb el seu impacte. Les reflexions sobre quines poden ser les pràctiques culturals més sostenibles i saludables, la pertinença i el desig de mantenir, repensar i adaptar les formes de trobada als seus contextos o la capacitat de les arts per incidir en aquells relats que ens articulen com a societat en temps de canvi són preguntes que troben ressonàncies en la provisionalitat i la urgència que la pandèmia ha instal·lat en la nostra època i que estan presents als projectes exhibits.

 

 

> Territoris que curen
Projecte de Territoris Oblidats amb entitats col·laboradores del barri del Raval per explorar les pràctiques i sabers populars vinculats a la medicina natural, fent visibles i articulant diferents xarxes de cures del barri. 

 

> Roquetes, barri saludable

Projecte coordinat per Interfícies, Teleduca i la Universitat de Barcelona per identificar els actius informals de salut al barri de Roquetes, juntament amb entitats col·laboradores al territori.

 

> Estigmes – Identitats de barri

Treball de recerca i intervenció cultural comunitària entorn de l’estigmatització i la identitat al barri del Raval, dins del programa europeu The Tip (Eines teatrals per a la prevenció de la islamofòbia), coordinat a Barcelona per Forn de teatre Pa’tothom.

 

> Repertoris variats

Projecte d’investigació i acció de LoRelacional amb diferents col·lectius i en diferents contextos de Roquetes per identificar, a través de la dansa i el moviment o la performance i la creació sonora, les accions i espais que afavoreixen relacions de cura al barri. 

 

> Diversament vulnerables

Projecte educatiu amb l’Escola Colaso i Gil en col·laboració amb l’artista audiovisual Raquel García i l’art-terapeuta i art-educadora Meri Caballero (Cos Col·lectiu i Alia, Associació Cultural de Dones per la Recerca i l’Acció) dins de Creuem el Paral·lel (Programació 2019 de l’Arnau Itinerant).

 

> Tot canvia. Emergències i desaparicions als barris al voltant del Born

Procés participatiu del director i productor audiovisual Raúl M. Candela amb el Centre de Serveis Socials del Casc Antic dins del BornLab (Born CCM) per, a través d’eines audiovisuals, apropar-se a la mirada de persones que han perdut vincles amb la comunitat i amb el territori que habiten, en aquest cas, els barris al voltant del Born. 

 

> Rutes histèriques. Places, fluxos i remolins

Proposta de visita guiada experimental del BornLab (Born CCM) amb Xavier Manubens, investigador en arts performatives, amb la finalitat d’aproximar als i les participants al “passeig” com a experiència performativa, tot facilitant eines i metodologies per construir una mirada crítica i poètica sobre l’espai públic. 

 

> Re-habitar el BORN CCM. Com pensar col·lectivament el centre i el seu entorn?

Passejades pel barri de la Ribera organitzades, en el marc del BornLab (Born CCM), per la Taula de la Gent Gran del Casc Antic (impulsora, juntament amb Serveis Socials del Casc Antic, de l’Escola de Salut i Envelliment Actiu del Casc Antic) amb Col·lectiu Punt 6 per tal de reflexionar col·lectivament sobre la vida quotidiana al barri, l’accessibilitat, la memòria democràtica i la representativitat.

 

> Barricidi. Art i Part al Poble-sec

Espectacle itinerant de creació col·lectiva dels veïns i veïnes del Poble-secCia. Sargantana i Vero Cendoya sobre la problemàtica de la gentrificació dins del projecte Art i Part, coliderat al Poble-sec per un grup motor constituït des de la Taula de cultura comunitària del Pla Comunitari del barri.

 

> Dona’m espai

Procés de reflexió de Caminantes – Grup de dones arpilleristes del Poble-sec amb les artistes Raquel García (Associació Alia) i Karen Rosentreteri, juntament amb tècniques del Pla Comunitari del barri, per tal que les dones participants gaudeixin d’un espai de trobada segur on expressar les seves emocions, creant vincles de confiança i sororitat entre elles.

 

> Memòries dels cossos i de les cases

Editadona organitzat dins del projecte Wikidones del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison per pujar fotografies i completar articles de l’enciclopèdia lliure sobre Sindillar, el Sindicat independent de Treballadores de la Llar i de les Cures, en col·laboració amb BornLab (Born CCM).

 


 

Dates: Fins el 26 de febrer
Escola Massana. Centre d’Art i Disseny. Pl. Gardunya 9. 08001 Barcelona
Organitza: Interfícies (Arts Santa Mònica)
A càrrec de: Transductores/Coordinació Interfícies
Participa: Territoris Oblidats, Teleduca, Forn de teatre Pa’tothom, LoRelacional, Cos Col·lectiu (Raquel García i Meri Caballero), Raúl M. Candela, Xavier Manubens, Col·lectiu Punt 6, Cia. Sargantana i Vero Cendoya, Caminantes – Grup de dones arpilleristes del Poble-sec, Raquel García (Associació Alia) i Karen Rosentreter, Sindillar i Wikidones (La Bonne)/Agents culturals i artístics
Suport: Generalitat de Catalunya, ICUB (Ajuntament de Barcelona) i Fundación Daniel y Nina Carasso/Interfícies 2020
Més informació: interficies.net/dret-a-la-ciutat-i-territoris-saludables-exposicio

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb salut comunitària

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.