24 maig, 2022
Notícia

Explorando nuevas vías de cumplimiento de las penas impuestas a mujeres a través de la cultura

Jornada del projecte “La voz que nadie escucha”, iniciativa de mediació cultural de la Fundación Gabeiras i l'associació teta&teta perquè les dones privades de llibertat puguin substituir les seves condemnes per experiències culturals.

La voz que nadie escucha és un projecte de mediació cultural i transformació jurídica impulsat per la Fundación Gabeiras per al Dret i la Cultura i teta&teta, comunitat que reivindica la llibertat femenina a través de la creativitat i l’activisme. Aquest projecte que proposa alternatives culturals a la privació de llibertat per a dones condemnades es va endegar ara fa dos anys amb la col·laboració de Fundación Orquesta y Coro de la Comunidad de Madrid (ORCAM), Pedagogías invisibles i la Comunidad de Madrid, el suport d’Instituciones Penitenciarias i el patrocini de la Fundación Daniel y Nina Carasso i el Ministerio de Cultura y Deporte.

 

 

Durant aquesta jornada es presentarà l’informe jurídic Explorando nuevas vías de cumplimiento de las penas impuestas a mujeres a través de la cultura elaborat per Esther Pascual Rodríguez (Doctora en Dret i professora a la Universidad Francisco Vitoria) i Cristina Rodríguez Yagüe (Doctora en Dret i professora a la Universidad de Castilla-La Mancha), en col·laboració amb una vintena de professionals juristes que han conformat un grup de treball especialitzat.

 

A més de la inauguració (amb la presència dels i les impulsorxs, col·laboradorxs i patrocinadxrs del projecte) i la presentació de l’informe jurídic (a càrrec de Marina Lorenzo, coordinadora de projectes de la Fundación Gabeiras, amb les redactores de l’estudi i un debat obert), el programa de la jornada inclou dues sessions més:

 

> Cultura i àmbit penitenciari. 10 projectes culturals i socials referents i debat. Modera: Pedagogías invisibles, Fundación Gabeiras i teta&teta.

 

ACOPE

Asociación de Colaboradores con las Mujeres Presas.

> Presenta: Corinne Navarrete (Membre d’ACOPE) i Marga Aguilera (Jurista i membre d’ACOPE).

Impresas

Revista creada per dones a la presó.

> Presenta: Pilar Almenar (Periodista i Directora del projecte Impresas) i Laura Ruiz (Psicòloga i membre de l’equip social d’Impresas).

SÉTBA: TRASPASSANT L’OBJECTIU 

Mediació artística a través de la fotografia.

> Presenta: Cristina Sampere (Directora de la Fundació Sétba).

LÓVA 

L’Òpera como a Vechicle d’Aprenentatge a la presó.

> Presenta: Nadja Jamard (Participant del Projecte Lóva a la presó de Valdemoro i membre de l’Associació Iniciatives Socials Kirikú).

Programa “Diálogos Restaurativos: Responsabilización y reparación del daño”

Asociación de Mediación para la Pacificación de Conflictos.

> Presenta: Virginia Rodríguez (Mediadora i educadora social. Facilitadora del programa justicia restaurativa).

HIPATIA

Projecte educatiu cultural amb dones a la presó (Impulsat pel Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León).

> Presenta: Tania Pardo (Subdirectora del CA2M i Assessora d’Arts Plàstiques de la Comunidad de Madrid).

Programa d’Intervenció Generalista de Catalunya
> Presenta: Anna Mª Sanjuan Torres (Responsable de la Unitat de Programes d’Intervenció Generalista, Direcció General d’Assumptes Penitenciaris i Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Departament de Justícia del Govern de Catalunya).

Associació Àmbit. Arts Inclusives 

Projecte dirigit a recluses i exrecluses amb problemes de salut mental i espais perifèrics.

> Presenta: Javier Vilalta (Director de l’Associació Àmbit, coordinador de l’Observatori de Drets Humans, Salut Mental i Presó CV).

YESES

El teatre que neix a la presó de dones.

> Presenta: Elena Cánovas (Creadora del projecte).

A las olvidadas

Una iniciativa de teta&teta que recull llibres dedicats per la gent per a recluses a la presó.

> Presenta: María Rufilanchas (Creadora del projecte).

 

> Taller de futurs: fulla de ruta per canviar penes per cultura. Reflexió sobre les vies de futur de la cultura a l’àmbit penitenciari, facilitat per Carlos Almela (Hablar en Arte).

 

 

La voz que nadie escuchaFundación Gabeiras
i teta&teta

 

Iniciativa de la Fundación Gabeiras per al Dret i la Cultura i l’associació teta&teta amb l’objectiu de fomentar l’ús de la cultura com a eina de reinserció per a dones condemnades, tant dins de les presons com amb penes alternatives.

 

Aquest projecte de mediació cultural i transformació jurídica porta en actiu dos anys amb la col·laboració de Fundación ORCAM (Creació d’un cor a la presó d’Alcalá de la Selva-Madrid I), Pedagogías invisibles (Mediació amb les recluses) i la Consejería de Cultura de la Comunidad de Madrid (Organització d’activitats plàstiques a la presó d’Estremera-Madrid VII), així com portant llibres a les presons i cíes amb A las olvidadas.

 

Compta amb el suport d’Instituciones Penitenciarias, amb qui es treballa per elaborar un programa marc d’activitats culturals a les presons de dones, i està patrocinat per la Fundación Carasso i el Ministerio de Cultura.

 

 

Fundación Gabeiras

 

Contribueix al desenvolupament de la justícia social a través de la promoció i defensa de la Cultura, el Dret i la Sostenibilitat amb el desenvolupament de projectes i espais per a la recerca i innovació dels aspectes jurídics, econòmics i financers que afecten el desenvolupament cultural i artístic, abordats des de la perspectiva de gènere i la sostenibilitat.

 

teta&teta

 

Comunitat per a la reivindicació de la llibertat femenina mitjançant la creativitat i l’activisme. Associació sense ànim de lucre, “però amb ànim de desexualitzar la teta i l’ambient” a través de la creació de productes i reinvertint els beneficis de les vendes en iniciatives socials.

 

 

Dates: 27 de maig (formulari d’inscripció)
De 10:00 a 16:00h. CaixaForum Madrid i en streaming. Paseo del Prado, 36. 
Organitza: Projecte La voz que nadie escucha (Fundación Gabeiras i teta&teta)
Participa: Esther Pascual Rodríguez (Universidad Francisco Vitoria) i Cristina Rodríguez Yagüe (Universidad de Castilla-La Mancha)/Redactores de l’estudi, Marina Lorenzo (Fundación Gabeiras), Pedagogías invisibles, Fundación Gabeiras i teta&teta
Col·labora: ORCAM, Pedagogías invisibles, Comunidad de Madrid, Instituciones Penitenciarias i Hablar en Arte
Suport: Fundación Carasso i Ministerio de Cultura
Més informació, programa i inscripcions: fundaciongabeiras/explorando-nuevas-vias-de-cumplimiento-de-las-penas-impuestas-a-mujeres-a-traves-de-la-cultura

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre el treball des de les arts en context penitenciari

 
 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.