Escuela Perturbable II. Pensar amb Tosquelles més enllà de l’exposició | Programa

El programa Escuela Perturbable II, com a pràctica de generació de pensament paral·lel al format expositiu, té com a objectiu activar en la pràctica els temes plantejats a l’exposició Francesc Tosquelles. Cómo una máquina de coser en un campo de trigo d’una manera col·laborativa, disruptiva i amb un contacte immediat amb el públic. És la segona edició d’aquest programa educatiu, Escuela Perturbable, desenvolupat per l’Àrea d’Educació del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid en paral·lel a les seves exposicions.
La mostra permet recompondre una narrativa oblidada i marginada entre les històries hegemòniques del segle XX. La seva història és la d’una potència civil i incivil que no ha estat ni registrada ni reconeguda. Una potència col·lectiva que eludeix les formes de relat que capturen els actes de la política i la cultura. En canvi, Tosquelles va exercir el pragmatisme que el caracteritzava davant episodis de deshumanització radical (la guerra, el camp de concentració o l’asil) en els quals les competències humanes es rearticulen per superar la catàstrofe.
El programa s’organitza entorn de quatre línies de treball —Educar en situació, (De)construint el museu, Crear disfuncionalment i Curar la institució—, així com un cicle de cinema sobre salut mental titulat Càmera Kafka, en les quals s’aborden respectivament idees rellevants del llegat de Tosquelles: la seva contribució a l’àmbit de la psiquiatria, la denominada psicoteràpia institucional; el seu treball entorn de la legitimització de les creacions de les persones amb sofriments psicosocials; la seva relació amb Frantz Fanon i les teories decolonials i, finalment, les seves aportacions al món educatiu. Cadascuna d’aquestes línies desenvolupa una sèrie d’activitats que mostren diferents treballs entorn de la salut mental.
Escuela Perturbable
Programa estès d’estudis, residències i produccions culturals que transcorre en paral·lel a les exposicions del Museo Reina Sofía de Madrid. Pretén situar-se en la tensió de no ser un programa pedagògic, ni un programa artístic, ni un programa de curadoria, sinó una experiència d’aprenentatge radical l’objectiu fonamental del qual és visibilitzar la importància de l’educació artística com a pràctica emancipadora a les societats contemporànies. |
Taller de creativitat i salut mental comunitària per a joves a càrrec del projecte “Locus” (Nada Colectivo i Iris Sofía) dins de les activitats de l’exposició Francesc Tosquelles al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. |
Dates: Del 28 de setembre de 2022 al 27 de març de 2023
Museo Reina Sofía. C/ Santa Isabel, 52. 28012 Madrid
Organitza: Àrea d’Educació (Museo Reina Sofía)
Suport: Fundación Banco Santander
En el marc de: Exposició Francesc Tosquelles. Cómo una máquina de coser en un campo de trigo (Museo Reina Sofía)
Més informació: museoreinasofia/escuela-perturbable-ii
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre museu, escola i salut
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.