29 mayo, 2015
Notícia

Vides creuades. Sinergies entre equipaments culturals i educatius

Projectes "ENXARXA’T" (La Panera Lleida), "MUNTEM UNA EXPOSICIÓ" (Museu del Disseny de Barcelona, Escola Catalònia i l’IES Quatre Cantons de Barcelona), "CARTOGRAFÍA CRÍTICA" (Hangar amb l’IES Quatre Cantons) i "CAPTURANT IDENTITATS" (Filmoteca de Catalunya amb l’INS Miquel Tarradell de Barcelona)

Les sinergies entre equipaments culturals i educatius semblen seguir la fórmula d’una progressió geomètrica, una tendència que cal prendre’s com una normalització en marxa. Encara que aquestes propostes no representen posicionaments hegemònics i que, mirats de prop, no tots els projectes troben la manera de traduir les intencions definides en els objectius, tant culturals com pedagògics, ni en unes metodologies i pràctiques en consonància, seguim il·lusionats per la quantitat de propostes que poden tenir ressò a Polièdrica.

 

 

 

ENXARXA’T
El projecte sorgeix de la necessitat de conèixer millor els nostres barris i de treballar conjuntament amb les famílies dels diferents Centre Oberts i Ciberaules Municipals de Lleida, i els programes Educatius Municipals d’Entorn. Per a fer-ho, s’ha decidit dur a terme una intervenció sobre les reixes grises que sovint es troben en el paisatge urbà de les ciutats.

 

Així, durant aquest any, els nois i noies d’aquests recursos de Lleida han estat repensant el concepte de família i han proposat diverses frases per il·lustrar què significa per a ells la família. Us convidem a apropar-vos a les reixes dels diferents barris i veure aquests dissenys, amb frases com: “La família és qui et cuida i t’estima”; “Tots som una família”; “La família unida jamás será vencida”; o “Fem de la família el millor lloc per viure”
———-
Organitza: Xarxa de centres oberts i ciberaules municipals de Lleida, els programes Educatius Municipals  d’Entorn i el Centre d’Art la Panera de l’Ajuntament de Lleida, a partir dels seminaris de formació sobre art contemporani.
———-
Més informació:
enxarxat2015.wordpress.com

 

 

 

MUNTEM UNA EXPOSICIÓ
Muntem una exposició: un món d’objectes, mirades i relats és un projecte educatiu que té com a objectiu que la comunitat d’aprenentatge escola-museu treballi en un diàleg igualitari que involucri tots els seus membres: professorat, alumnat, personal del museu, famílies i altres entitats.

 

El projecte promou descobrir el museu com un espai social de descoberta, interpretació i debat al voltant del patrimoni i on l’alumnat se senti protagonista.

 

Amb la voluntat de continuar establint sinergies amb el territori més proper i crear lligams amb la comunitat educativa, en la segona edició d’aquest projecte pilot participen l’Escola Catalònia i l’IES Quatre Cantons.

 

L’exposició es va poder visitar al Museu del Disseny de Barcelona des del 13 fins el 24 de maig de 2015
———-
Organitza: Museu del Disseny de Barcelona.
Participa: Escola Catalònia i l’IES Quatre Cantons del Poblenou (Barcelona).
———-
Més informació:

ajuntament.barcelona.cat/museudeldisseny/ca/activitat/exposicio-muntem-una-exposicio-un-mon-dobjectes-mirades-i-relats

 

 

 

CARTOGRAFÍA CRÍTICA
Cartografía Crítica es el proyecto TGPE (Trabajo globalizado a partir de propuesta externa) actualmente en Hangar, fruto de la colaboración con el Institut Quatre Cantons, ambos ubicados en el barrio de Poblenou de Barcelona.

 

Especialmente interesante es el marco de trabajo de este proyecto, un TGPE, que es un ámbito curricular en el que el alumnado recibe una propuesta de trabajo procedente de una entidad externa y deberá llevar a cabo una tarea que implique la realización o resolución de ese encargo. Esta actividad pretende que el alumnado aprenda creando conocimiento o saber, que se sitúe en el mundo real y se relacione con lo cotidiano para otras personas, vinculadas al mundo de la cultura, la comunicación o la investigación.

 

En este caso se trata de un trabajo de investigación-acción en la que los y las participantes trabajarán sobre varias líneas: una reflexión y una exposición crítica sobre la reconversión de Poblenou; la colaboración en un archivo digital online a través de rutas de mapeo y subida de documentos y la creación en grupos de microproyectos que nutran este archivo documental; investigación sobre otros proyectos que utilicen la cartografía crítica como herramienta de diagnosis y otros proyectos webdoc.
———-

Fechas: mayo y junio de 2015 (cinco semanas).

Organiza: Hangar.

A cargo de: Constelaciones (proyecto residente en el Centro) y La nit es jove (proyecto de investigación doctoral UAB).
Participa: Quince jóvenes de 3º y 4º de la ESO del IES Quatre Cantons (Barcelona) y Carlos Diez como tutor.
———-
Más información:
hangar.org/ca/news/tgpe-en-colaboracion-entre-constelaciones-y-el-institut-quatre-cantons-de-poblenou

 

 

 

CAPTURANT IDENTITATS. PROJECTE I EXPOSICIÓ
Capturing identities / Capturant identitats, exposició que es durà a terme paral·lelament a Barcelona i Istanbul, reflecteix els resultats del projecte que han impulsat amb el mateix nom els Serveis Educatius de la Filmoteca en partenariat amb la Photography Foundation de Turquia.

 

Capturant identitats pretén fer èmfasi en el valor de la imatge per expressar emocions mitjançant l’intercanvi de fotografies i de textos que reflexionen sobre el concepte de la identitat. Al llarg de tot el curs 2013-2014, dotze joves de 4t d’ESO de l’INS Miquel Tarradell del Raval de Barcelona han treballat sobre la seva visió del barri i la identitat amb un grup de característiques similars del barri de Gàlata d’Istanbul, i han participat en un taller de fotografia professional dirigit per l’Escola Popular de Cinema de Barcelona.

 

L’exposició fotogràfica ‘Capturing Identities’ es podrà veure al vestíbul de la Filmoteca de Catalunya fins al 20 de juny. La mostra, d’accés lliure, recull 72 fotografies de 36 alumnes de l’INS Miquel Tarradell i 36 de la Photography Foundation de Turquia, amb la qual s’ha compartit el projecte.
———-

Dates: fins al 20 de juny al vestíbul de la Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí, 1–9. 08001 Barcelona.

Organitza: serveis educatius de la Filmoteca de Catalunya.

Col·laboraInstitut Miquel Tarradell i Escola Popular de Cinema de Barcelona.

En el marc deApadrina el teu equipament, iniciativa de la Fundació Tot Raval que impulsa les col·laboracions de llarga durada entre les institucions culturals i els centres educatius d’aquest barri barceloní.

Suport: TANDEM-Turkey (programa de l’European Cultural Foundation, Amsterdam), MitOSt (Berlín) i Andalu Kültür (Istanbul) que compta amb el suport d’Stiftung Mercator (Essen).
———-
Més informació:

filmoteca.cat/web/actualitat/noticies/properament-exposicio-fotografica-capturant-identitats
capturing-identities.blogspot.com.es

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels esdeveniments difosos.