21 septiembre, 2015
Noticia

Producció cultural i comunitat educativa

Convocatòries CIUDAD, EDUCACIÓN Y PRÁCTICAS COLABORATIVAS i PIPA 2015 PROJECTES D’INTERVENCIÓ PEDAGÓGICA I ARTÍSTICA / Projectes JOC DE CROMOS BARRIS DEL COLL I VALLCARCA de Barcelona, LA PELL DE LA CIUTAT i TERRITORIS EN TRÀNSIT

CIUDAD, EDUCACIÓN Y PRÁCTICAS COLABORATIVAS
Una convocatoria del área de mediación de Tabakalera para desarrollar proyectos de arte y educación en los espacios de centros educativos, el barrio, la ciudad o el pueblo. La propuesta tiene como objetivo impulsar proyectos que transformen la relación entre los centros escolares y su entorno mediante iniciativas de producción cultural con la comunidad educativa.

 

La convocatoria está abierta a centros escolares de primaria y secundaria de Guipúzcoa que quieran proponer iniciativas a desarrollar durante el curso 2015-2016. Las propuestas deben responder a una necesidad de la comunidad educativa e involucrar a otros agentes de su entorno. Tabakalera ofrecerá a los proyectos seleccionados medios y recursos para trabajar conjuntamente en su diseño e implementación.

 

Entre los antecedentes de esta convocatoria se encuentran la línea de “Pedagogías y Espacio Público”, desarrollada también desde el área de mediación de Tabakalera, y el proyecto piloto Auzoko Hitzak, un proyecto participativo desarrollado durante el curso 2014-15 en colaboración con tres centros del barrio de Egia y otros colectivos del barrio.
———-
Fechas: Presentación de proyectos hasta el 30 de septiembre de 2015.
Organiza: Tabakalera. Área de Mediación.
———-
Más información:

tabakalera.eu/es/ciudad-educacion-y-practicas-colaborativas

 

 

 

PIPA 2015. PROJECTES D’INTERVENCIÓ PEDAGÓGICA I ARTÍSTICA
Segona convocatòria adreçada a produir projectes d’intervenció pedagògica i artística, investigant i produint projectes en la intersecció entre art i educació, que involucren diversos àmbits i col·lectius d’intervenció a través de pràctiques col·laboratives o de creació comunitària.

 

La segona convocatòria Pipa s’adreça a artistes i/o col·lectius que vulguin desenvolupar projectes, explorant les pedagogies que es despleguen fora de l’espai reglat de l’aula (el pati, com a metàfora) i copsant les possibilitats de producció cultural que es deriven de portar l’aula a un centre d’art (Lo Pati, en aquest cas) o, simplement, fora del seu espai concebut.

 

Considerant l’aprenentatge com una forma de producció –i no només de reproducció– cultural que travessa l’experiència –tant l’artística com l’educativa– dels subjectes implicats, l’objectiu d’aquesta convocatòria és seleccionar un projecte d’intervenció pedagògica i artística per a ser desenvolupat al llarg del curs 2015-2016 en un centre educatiu, associació o col·lectiu que desenvolupi una tasca educativa (formal, no-formal o informal), pedagògica o d’acompanyament, ja sigui amb infants, joves o adults, de les Terres de l’Ebre, i haurà d’inscriure’s plenament en el teixit social i cultural del context i el territori on es desenvolupa.
———-
Fechas: Enviament de projectes fins el 16 d’octubre de 2015.
Presentació del projecte seleccionat els dies 6 i 7 de novembre de 2015 durant les Jornades L’Aula al Pati.
———-
Més informació:
lopati.cat/es/archivo/2015/convocatoria-de-proyectos-artisticos-pipa

 

 

 

JOC DE CROMOS BARRIS DEL COLL I VALLCARCA DE BARCELONA
Es tracta d’una col·lecció de 25 cartes que representen llocs del barri (equipaments, edificis, espais públics, parcs, espais de gestió veïnal) i contenen informació concreta sobre cada un d’aquests espais.

 

La col·lecció es va presentar a principis de setembre de 2015 amb motiu de les festes majors de Vallcarca i es pot anar completant mitjançant un sistema d’intercanvi i de recollida dels cromos en punts de distribució del barri (comerços, entitats) amb la complicitat de la família, les entitats i els equipaments.
———-

Dates: Curs 2014-2015.

A càrrec de: Raons Públiques i alumnes de tercer de l’Escola Montseny.

Col·labora: Arxiu i Observatori Actiu de Vallcarca i altres entitats del barri.
———-
Més informació:

graciatelevisio.cat/el-barri-del-coll-vallcarca-en-cromos

 

 

 

LA PELL DE LA CIUTAT
Es tracta d’una proposta endegada per dos col·lectius de l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme, Arquect i Lemur (Laboratori d’Emergències Urbanes), plantejat com un projecte participatiu que vol contribuir a l’anàlisi, reflexió i transformació de l’espai públic i la ciutat a partir de la implicació de les persones en la construcció col·lectiva de la ciutat.

 

Els dos col·lectius hi treballen des de setembre de 2014, juntament amb agents i centres educatius dels districtes de l’Eixample i de Sant Martí de Barcelona. El projecte posa l’accent en quatre àmbits que es retroalimenten i que formen part de les competències educatives que es volen treballar: la participació, l’educació, l’urbanisme i la pràctica artística. Les eines de treball i de transformació són el disseny participat, la consciència corporal i les narratives audiovisuals.
———-
Organiza: Arquect i Lemur (Laboratori d’Emergències Urbanes).
Participa: tècniques del Servei a les Persones i al Territori dels districtes de l’Eixample i Sant Martí, escola La Farigola del Clot del barri d’El Clot-Camp de l’Arpa i Escola dels Encants del barri de l’Eixample de Barcelona.

Col·labora: Teresa García Valenzuela (consciència corporal) i Mar Valldeoriola (narratives audiovisuals).
———-
Més informació:
twitter.com/pelldelaciutat

 

 

 

TERRITORIS EN TRÀNSIT
“Territoris en trànsit” és un programa pedagògic en xarxa sorgit del cicle Pedagogies de Fricció, programa de mediació pedagògica del cicle Lesson 0 a l’Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona.

 

Es tracta d’un projecte artístic que proposa una comunicació postal entre estudiants de L’Escola Massana (Barcelona) i alumnes de diferents escoles de primària i instituts del territori català. El tema central és el recorregut: l’experiència del caminar; el trànsit en l’espai i en el temps.

 

L’experiència proposa conèixer un context concret a partir de l’acte de caminar; explorar-lo per identificar la nostra capacitat d’observació i analisi del nostre entorn. Aprendre a representar-lo de diferents maneres i amb diferents recursos, entenent que la documentació infogràfica de qualsevol tema pot tenir diferents significats i interpretacions segons sigui la seva finalitat.
———-
Participa: Escola Massana (Barcelona), Ins. Enric Borràs (Badalona) i Manuel Blancafort (La Garriga, Barcelona), Escola de Ventalló (Alt Empordà, Girona). 
Col·labora: Jordi Lafon (UVIC)/assessorament.
———-
Més informació:
territorisentransit.blogspot.com.es/p/el-projecte

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.

OK