25 marzo, 2014
Notícia

Pràctiques ciutadanes per transformar l'espai urbà

Implicació ciutadana i pràctiques col·laboratives en tres contextos diferents: una plataforma de ciutats europees ("We-traders"), un projecte local al districte madrileny de Tetuán ("Paisaje Tetuán") i una intervenció híper-local en una plaça encara sense nom del barri de Roquetes a Barcelona ("Deixem Empremta").

WE-TRADERS. CAMBIAMOS CRISIS POR CIUDAD
És un projecte per connectar iniciatives d’artistes, dissenyadors/es, activistes i ciutadania de cinc ciutats europees (Lisboa, Madrid, Toulouse, Turín i Berlín) per reivindicar la participació activa en el desenvolupament de l’entorn urbà.

 

El projecte està concebut com una plataforma de coneixement i producció des d’on compartir i reproduir les experiències, explorant formes de diàleg i d’intercanvi des del treball transversal i creant valor afegit.

 

Fins al desembre de 2014 es pot participar en els seus fòrums interactius, tallers, exposicions i convocatòries obertes a la xarxa. A Madrid s’hi ha celebrat un fòrum (a Medialab-Prado el 03/10/2013) i, més recentment, una exposició (Matadero Madrid. Del 01/02 al 16/03 de 2014).

 

La iniciativa està dirigida pel Goethe-Institut Bruselas (en co-producció amb les seves seus a Lisboa, Madrid, Toulouse i Turín), amb direcció artística de Angelika Fitz (Viena) i Rose Epple (Berlín), conjuntament amb co-comissaris de les ciutats participants (Javier Duero a Madrid). Entre els We-traders de Madrid hi trobem Campo de Cebada, Todo por la Praxis o Vivero de Iniciativas Ciudadanas (VIC).

—–

Dates: 2013-2014.

Organitza: Goethe-Institut (delegacions de Bruselas, Lisboa, Madrid, Toulouse i Turín)

A càrrec de: Angelika Fitz (direcció artística); Javier Duero/co-comissari Madrid.

Col·labora: Matadero Madrid Intermediae, Medialab Prado, Hub Madrid.

Participa: Elli/Gabinete de crisis de ficciones políticas, Teamlabs/Walkinn Coop, El Campo de Cebada, Todo por la Praxis, VIC/projectes seleccionats Madrid.
—–

Més informació:

goethe.de/es

 

 

PAISAJE TETUÁN
Projecte per a la millora del paisatge urbà mitjançant intervencions artístiques i participació ciutadana. El projecte es desenvolupa a quatre emplaçaments del districte madrileny de Tetuán (tres solars i una plaça) a partir de la gestió compartida d’un grup de treball, que inclou el desenvolupament conjunt de la funció de comissariat.

 

Aquest grup de treball està format per integrants de la xarxa d’agents culturals del districte de Tetuán (Moenia, Pkmn, Taller de Casquería, Mood Studio y Bea Burgos, del blog i diari on-line Aquí Tetuán); col·lectius dedicats a la creació, l’arquitectura o el paisatgisme vinculats o interessats en treballar al districte (Estudio Montes, Pez Arquitectos, La Galería de Magdalena, Germinando, Perricac, La Fresquera, Basurama, Zuloark i Ahora Arquitectura); els artistes Suso33, Borondo, Spy i E1000ink; agents veïnals del barri, de la Junta Municipal del Districte de Tetuán, de la Dirección General de Paisaje Urbano (Área de Gobierno de las Artes, Deportes y Turismo del Ayuntamiento de Madrid) i Intermediae.

 

Al bloc del projecte podeu seguir totes les intervencions. La darrera entrada (10/03) correspon a VídeoAtlas, un projecte artístic de La Galería de Magdalena, encarregats de portar a terme la documentació del projecte mitjançant fotografies, retrats dels veïns i interaccions a peu de carrer, amb la idea d’organitzar una exposició a posterior amb tot tot aquest material fotogràfic generat.

—–

Dates: 2013.

Organitza: Intermediae.

Participa: Moenia, Pkmn, Taller de Casquería, Mood Studio y Bea Burgos, Aquí Tetuán/agents culturals del districte de Tetuán; Estudio Montes, Pez Arquitectos, La Galería de Magdalena, Germinando, Perricac, La Fresquera, Basurama, Zuloark y Ahora Arquitectura/col·lectius dedicats a la creació, l’arquitectura o el paisatgisme vinculats al districte; Suso33, Borondo, Spy i E1000ink/artistes; agents veïnals del barri; agents de la Junta Municipal del Districte de Tetuán i de la Dirección General de Paisaje Urbano (Área de Gobierno de las Artes, Deportes y Turismo, Ayuntamiento de Madrid); Intermediae.

En el marc de: Plan Estratégico de Cultura del Ayuntamiento de Madrid 2012-2015 (PECAM).

—–

Més informació:

intermediae.es/paisaje-tetuan

 

 

DEIXEM EMPREMTA: RECUPEREM UNA PLAÇA PER AL BARRI DES DE L’ART! T’HI APUNTES?
Un acte organitzat per l’AMPA de l’Institut Escola Antaviana i el Pla Comunitari de Roquetes amb el suport de l’Ateneu Popular 9 Barris per a la recuperació d’un espai fins ara ocupat per la carpa provisional que allotjava el bar i les classes de circ de l’Ateneu. Els veïns i veïnes discrepen del projecte municipal i reivindiquen el bon ús veïnal que s’ha fet (i es vol seguit fent) d’aquest espai. Com a símbol i empremta de totes les activitats que s’hi han desenvolupat, es proposa la realització d’una projecte artístic col·lectiu sobre una idea de l’artista i arquitecte Leix, juntament amb Conny Memm (mare de l’AMPA Antaviana i arquitecte).

 

El projecte consisteix en pintar un graffiti representant les línies del metro i per executar l’obra fan una convocatòria veïnal per aquest 29 de març a les 10 del matí a l’espai en disputa: la plaça encara sense nom situada a la cruïlla dels carrers dels Nou Barris i Portlligat (just a sota de l’escola bressol Pla del Fornells).

—–

Dates: 29 de març. 10h.

Cruïlla dels carrers dels Nou Barris i Portlligat (just a sota de l’escola bressol Pla del Fornells).

Organitza: AMPA ANTAVIANA i Pla Comunitari de Roquetes.

Suport:  Ateneu Popular 9 Barris.

—–

Més informació

educaciotransformadora/deixem-emprenta

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.