1 marzo, 2015
Judit Vidiella
Judit Vidiella
Artículo

Lavadero Público

"Lavadero Público" és el resultat del taller realitzat pel grup de performance Corpus Deleicti amb la participació d’un grup de dones de Caldes de Montbuí, que van intervenir un safareig públic dins el marc del festival d’art urbà Miau, celebrat el 12 de setembre del 2009.

/ DATA D’INICI: juliol del 2009.

/ DATA DE FINALITZACIÓ: 12 de setembre del 2009.

/ LLOC: Caldes de Montbui.

/ QUI EN SÓN ELS RESPONSABLES?: Corpus Deleicti.

/ QUI PARTICIPA EN L’ORGANITZACIÓ?: Mostra Internacional d’Art Urbà (col·lectiu Miau). 

/ QUINS SÓN ELS SEUS DESTINATARIS?: Grup de dones de Caldes de Montbui (Carme, Mª Rosa, Mª Teresa, Josepa, Irina, Juanita, Angelina, Marga, Mª Cruz, Berta, Oleguer, Yolanda).

 

L’objectiu era reunir un grup de dones actives amb les activitats locals, i generar un procés de relació que consistia en acompanyar-les en la seva tasca habitual de rentar roba al safareig, per realitzar després una sessió de presa de paraula sobre els records de vida; l’ocupació de l’espai; els sabers informals generats; la relació del cos en l’acte de rentar roba, etc. per acabar finalment, realitzant una coreografia-performance amb els moviments del rentat (picar, escórrer…) en un altre espai descontextualitzat.

 

El taller partia d’algunes estratègies feministes d’auto-consciència semblants a les experiències del projecte educatiu Womanhouse o del documental Maquilapolis, on la paraula i el record eren reconstruïts a través de performances dels actes repetitius del treball de les dones: planxar, rentar, treballar a la fàbrica, etc.

 

Els objectius del taller eren, entre altres:

 

 

1.- Recuperar les històries de vida sobre les pràctiques i experiències de les dones al safareig

 

2.- Repensar i visibilitzar l’extensió de l’espai domèstic i familiar a l’espai públic del safareig

 

3.- Generar un espai de treball, relacional i d’afectes i intimitat

 

4.-Visibilitzar qüestions de sexualitat i intimitat

 

5.- Repensar el paper de les tasques domèstiques com tecnologies corporal (repetició d’actes que construeixen la identitat de gènere)

 

6.- Compartir els processos d’aprenentatge sobre l’elaboració del sabó; tècniques de rentar roba; trucs…)

 

7.- Activar processos d’ajuda mútua i de resolució de conflictes.

 

 

El taller es va desenvolupar al llarg de diverses sessions. Una primera sessió on es pretenia generar discurs de forma col·lectiva. Una segona de creació de coreografia a partir dels moviments realitzats al rentar la roba i de les pràctiques relacionades amb el grup de dones, com sortir de casa amb el cistell, etc. Una tercera acció on es realitzava la performance-coreografia a base dels moviments mecànics i repetitius, i que es va editar en vídeo, en el que l’audio era la trobada de la sessió anterior, en la que reconstruïen les seves memòries al voltant del safareig. I finalment el dia 12 de setembre, que es va fer una petita performance prèvia al passe de la vídeo-performance al safareig, dins del marc del festival Miau.

 

 

 

/ PREGUNTA:

Revisant el material de Maquilapolis (veure article divulgatiu) i el vídeo del projecte Lavadero Público, t’imagines l’aplicabilitat de la performance en algun altre context educatiu amb persones amateurs amb la performance?

 

 

/ CITA:

Extracte de la web del projecte, consultada el 30 de gener de 2013.

 

“Preparamos una sesión a partir de metodologías feministas, para la creación de un discurso colectivo sobre el uso, las experiencias, los recuerdos, la gestión del tiempo, el cuerpo… Sin embargo, el grupo de mujeres tenía muy claro lo que quería hacer. Nos querían enseñar cómo lavaban la ropa, qué lugar ocupaba cada una, el tipo de prendas que traían al lavadero, la manera de meter, sacar, lavar, escurrir y doblar las ropas… Rápidamente y sin dejarnos tiempo de reacción, cada una de ellas hizo su propia performance. Solamente cuando toda la ropa estuvo lista, pudimos sentarnos en uno de los bancos del safareig y empezar con la rueda de palabras, mientras merendábamos”.

 

 

/ FOTOS:

Al bloc de Corpus Deleicti, a més d’informació sobre el projecte Lavadero Público, s’hi recull una galeria de fotos.

corpusdeleicti.blogspot.com.es/lavadero-publico-o-fer-safareig

 

 

/ VÍDEOS:

 

Títol: Lavadero PúblicoAutor: Corpus Deleicti. Lloc: Caldes de Montbuí. Any: 2009. Durada: 10:50 minuts. Resum: Performance-coreografia a partir de la descontextualització dels moviments de rentar roba a mà, realitzada per un grup de dones de Caldes de Montbuí. Qui apareix: Carme, Mª Rosa, Mª Teresa, Josepa, Irina, Juanita, Angelina, Marga, Mª Cruz. Idioma: Català.

 

 

/ ALTRES FONTS DOCUMENTALS:

 

BIBLIOGRAFIA:

 

Vidiella, Judit “Pedagogías de contacto: performance y prácticas de corporización”, en Damiano Gilberto Aparecido; Pereira Lucia Helena Pena; Oliveira Wanderley C. (comp.) (2010) Corporeidade e educação: tecendo sentidos… São Paulo (Brazil): Cultura Acadêmica Editora, pp.175-202. ISBN 978-85-7983-080-8.

 

OK