8 julio, 2015
Notícia

La producció de coneixement com a pràctica educativa i la pràctica educativa com a projecte artístic

ESTUDI ESPAI PÚBLIC I QUALITAT DE VIDA A CIUTAT MERIDIANA (IGOP, CCCB Educació i Escola Mestre Morera) / PROPOSTA ESCÈNICA 2015 COM A POSSIBILITAT (La compagnie des Hommes amb alumnat de tres instituts de Barcelona) / PROYECTO VACA III (Centro Huarte y centros de educación formal y no formal de Navarra)

Sovint costa veure la relació entre aquests tres elements i entendre com podem conèixer millor el món i a nosaltres mateixos a través de processos de treball que es basen en els llenguatges i les metodologies artístiques contemporànies.

 

Encara és més difícil posar en valor que les competències i habilitats que s’adquireixen assenyalen directament a una societat futura on els subjectes seran coautors de les seves condicions de possibilitat com a ciutadans. En definitiva, que la producció de coneixement en el marc d’una pràctica educativa basada en les arts, també és una pràctica política.

 

 

 

ESPAI PÚBLIC I QUALITAT DE VIDA A CIUTAT MERIDIANA
Una recerca basada en entrevistes i enquestes sobre l’espai públic realitzada per l’alumnat de sisè de primària de l’Escola Mestre Morera. El procés d’estudi realitzat durant aquest curs escolar ha permès als nens i nenes generar coneixement sobre el seu propi entorn, el barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, així com prendre consciència de les diferents interpretacions de l’espai públic.

 

Aquesta recerca-acció està emmarcada dins del projecte “Barris i Crisi” de l’IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques), del qual l’escola ja va formar part l’any passat, centrant-se en la cooperació veïnal per combatre la crisi al barri. Enguany, el tema a tractar ha estat l’espai públic, la seva qualitat i vies de millora.
———–
Dates: Les conclusions i els procediments del projecte seran exposats al CCCB a partir del 29 de juny, en el marc de l’exposició Pis Pilot.

Organitza: IGOP.
A càrrec de: Escola Mestre Morera.

En el marc: Barris i Crisi.
Suport: publicspace.orgEducació CCCB i estudiants de màster i doctorat de l’UAB.
———–
Més informació:
publicspace.org/ca/post/els-alumnes-de-l-escola-mestre-morera-investiguen-sobre-l-espai-public

 

 

 

2015 COM A POSSIBILITAT
Aquesta proposta escènica del director Didier Ruiz (La compagnie des Hommes) i el coreògraf Tomeo Vergés, en col·laboració amb els i les alumnes de tres instituts de Barcelona, serveix per obrir-nos les portes de l’adolescència lluny del clixés que pesen sobre la joventut. Un procés de creació d’un espectacle a partir del treball amb adolescents que el director i el coreògraf ja van fer a París el 2013 i a Avinyó el 2014.

 

Durant els últims tres mesos, una quinzena d’estudiants dels tres instituts barcelonins han participat en sessions de treball en les quals han après a moure’s sobre un escenari, a projectar la veu i a dominar el llenguatge per tal d’expressar amb claredat els seus pensaments. En l’espectacle els nois i noies ens parlen sobre la ciutat i el barri on viuen, la seva relació amb els altres, els seus somnis i la seva vida quotidiana, i esdevenen així actors i testimonis alhora del seu trànsit cap a la vida adulta.
———–
Dates: Del 9 al 12 de juliol de 2015. 20h. Espai Sala Teatre. CCCB. Montalegre, 5. 08001 Barcelona.
Assaig obert i col·loqui amb el director i els actors, en el marc de la programació Grec Experimental CCCB. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a info@cccb.org: 7 i 8 de juliol de 2015. 

Produeix: Grec 2015 Festival de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i La compagnie des Hommes.
Col·labora: Institut Miquel Tarradell, l’Institut Milà i Fontanals i l’Institut Consell de Cent de Barcelona.
Suport: Institut Francès de Barcelona i la Regió Île de France.
———–
Més informació:
cccb.org/ca/activitats/fitxa/2015-com-a-possibilitat

 

 

 

PROYECTO VACA III
Tercera edición de este proyecto experimental de co-aprendizaje, cuyo objetivo es generar un espacio en el que el centro de arte actúe como catalizador de necesidades e intereses formativos de los y las docentes a lo largo del curso escolar. Docentes de infantil, primaria, secundaria y de educación no formal han convertido sus clases en colectivos artísticos para desarrollar un proyecto en el que integrar el arte contemporáneo en sus procesos de aprendizaje.

 

Esta experiencia pedagógica forma parte del Proyecto VACA (Vehiculando el Arte Contemporáneo como Proceso de Aprendizaje), un proyecto de innovación emprendido por el Centro de Arte Contemporáneo Huarte en el campo de la didáctica de las artes en la comunidad de Navarra. Surge como proyecto educativo para consolidar el trabajo en red con distintos centros o entidades educativas que deseen implicarse de manera activa en ofrecer nuevos paradigmas respecto a la metodología de la enseñanza en las artes plásticas.
———-

Fechas: El trabajo realizado por los centros educativos estuvo expuesto en el Centro Huarte entre el 5 y el 28 de junio de 2015.
Organiza: Departamento de Educación y Acción Cultural del Centro Huarte.

Participa: C.P. Sarriguren, C.P. Doña Mayor, C.P. Los Sauces (Barañain), C.P. San Juan de la Cadena, C.P Xabier Zubiri I.P. (Zubiri) , I.E.S. Ega (San Adrian), I.E.S. Pedro de Ursua B.H.I (Mendillorri), Paz de Ziganda Ikastola (Villava), CIFP Escuela de Educadores y la Asociación Navarra Nuevo Futuro.

Colabora: Bitartean arte y educación.
———-
Más información:
proyectovaca.wordpress.com

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.