Formacions abril 2016
Museografia de la mediació
> CURSO MEDIACIÓN CULTURAL: MULTIPLICIDAD DE CONTEXTOS
Este curso online con tutorías personalizadas ofrece recursos básicos para elaborar un plan de mediación aplicable a un proyecto o institución y aprender a trabajar conjuntamente con sus públicos. El curso se divide en cinco semanas en las que abordará cuatro grandes áreas temáticas. La última semana se dedicará a la consultoría de proyectos sobre el propio plan de mediación que elaborarán los participantes. Los temas abordados son:
>> La mediación cultural: transformar la experiencia cultural
>> Contextos y lugares
>> Ciudadanos y Públicos
>> Innovación y Mediación
———-
Fechas: El curso se inicia el 1 de abril de 2016 y dura cinco semanas.
A cargo de: Asociación Cultural ENTREsijos, en colaboración con PlataformaC/coordinación.
Colabora: AECID, Museo Reina Sofía, Medialab Prado, Ajuntament de Barcelona, CA2M, Impact HUB, La Casa Tomada.
———-
Más información:
plataformac.com/mediacion-didactica-cultural
> SEMINARIO CURADORÍA Y MUSEOGRAFÍA EDUCATIVA
Este seminario online es una introducción a la reflexión y práctica de la tendencia curatorial y museográfica educativa, donde desde la primera actividad se realizarán cuestionamientos que definan las características, oportunidades y debilidades de la vinculación curatorial y pedagógica. Al mismo tiempo, se presentarán las herramientas básicas necesarias para planear, conceptualizar, esbozar y justificar un proyecto particular y breve de cualidades museográficas y educativas, contextualizado dentro de la propia labor profesional o intereses particulares de cada alumno. El curso se ejemplifica en su mayoría en propuestas didácticas (equipamientos, módulos interactivos, materiales) vinculadas a la historia del arte y al arte contemporáneo, pero su contenido puede ser adaptado a otras disciplinas que interesen al alumno.
———-
Fechas: Del 30 de marzo al 24 de mayo de 2016.
Organiza: Taller Multinacional.
A cargo de: Nayeli Zepeda.
———-
Más información:
tallermultinacional.org/curaduria-y-museografia-educativa
Pràctiques artístiques actuals des de la crítica institucional
> CURSO PERO… ¿ESTO ES ARTE?
El curso se plantea recorrer prácticas artísticas que se sitúan fuera de la institución, en lo extitucional, entendido esto no como una alternativa asentada en las dualidades y dicotomías a las que tan acostumbradas nos tienen las reflexiones sobre lo cultural en general y lo artístico en particular, sino como fuga, como dispersión hacia un campo sin límites. Este marco temático de la institución/extitución se podría describir de una manera más resumida como DentroFuera, el nombre del colectivo que impartirá una de las charlas. Su lema, cada vez menos arte, un enunciado tan sencillo como ambiguo y enigmático, explica también el territorio difuso que podría construirse con las prácticas que el curso propone presentar.
———-
Fechas: Hasta el 6 de abril de 2016.
Organiza: Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M).
———-
Más información:
ca2m.org/pero-esto-es-arte
Noves estratègies de relació art-societat
> CURS MEDIACIÓ ARTÍSTICA: ACCIÓ SOCIAL A TRAVÉS DE L’ART
La reciprocitat entre art i educació social possibilita ampliar esguards d’investigació i metodològics cap a un públic més divers (i habitualment desvinculat de l’art) i una millora social. Per això, els intercanvis entre professionals d’ambdues disciplines enriqueixen de manera considerable la seua pràctica. A partir d’una metodologia participativa, pràctica i experiencial, el curs es planteja els següents objectius:
>> Potenciar les funcions socioeducativa, creadora, dinamitzadora i integradora de l’art i els espais artístics i culturals.
>> Investigar i innovar en la creació de noves tècniques i esguards metodològics què impliquen la integració d’un públic més ampli i una millora social a través de l’art.
>> Afavorir accions d’intervenció i acció social a través de l’art, i l’art social com eina d’inclusió i desenvolupament comunitari.
>> Educar en el pensament crític i desenvolupament de la creativitat transformadora. Posar en valor el pla socioafectiu de l’art i de l’educació.
———-
Dates: de l’11 al 13 d’abril de 2016.
Organitza: Fundació General. Universitat de València.
A càrrec de: Elizabet Català Collado (educadora social).
———-
Més informació:
fundacio.es/cursos
> TAULA RODONA APRENDRE A TRAVÉS DE L’ACCIÓ
Un espai per debatre, reflexionar i posar en comú les possibilitats de l’acció en la pràctica educativa, obert a educadors/es, artistes, estudiants i persones interessades a obrir noves estratègies educatives des de les arts. La taula rodona forma part de Per(…)formar-nos. Escenaris i pràctiques d’improvisació a les aules, un projecte a cura de Marta Ricart que es porta a terme a ACVic, i inclourà les següents accions:
>> «Érase una vez…» (Sònia Llorenç, Madelaine López i Diana Muñoz).
>> «No m’escolten…» (Mercedes Garcia, Garbiñe Sebastián i Marina Peinado).
>> «Berenar 010416» (Marta Iglesias, Sílvia Font, Montse Masramon, Judit Gómez i Mònica Hidalgo).
———-
Data: 1 d’abril de 2016.
Organitza: ACVic.
A càrrec de: Marta Ricart, amb Assumpta Bassas, Judit Vidiella, Eva Marichalar.
En el marc de: Projecte Per(…)formar-nos.
Col·labora: alumnes dels Graus d’Educació Infantil UManresa-UVic, UCC; Facultat de Belles Arts de la UB i Grau en Arts escèniques de l’ERAM-UdG.
———-
Més informació:
acvic.org/projectes-expositius/per-formarnos
> FORMACIÓ D’EXPERTS EN ACCESIBILITAT EN ARTS ESCÈNIQUES
La UAB lidera un projecte europeu per a la creació d’un nou perfil professional, l’Expert en Accessibilitat per a les Arts Escèniques i l’elaboració d’activitats de formació associades a aquesta figura.
Entre les línies de treball que està previst dur a terme destaquen l’estudi de les necessitats actuals i emergents del sector de les arts escèniques en matèria d’accessibilitat; la definició del perfil professional -coneixements, competències i habilitats-; el disseny d’activitats d’aprenentatge innovadores en diferents nivells de formació; el desenvolupament d’estratègies per implementar polítiques d’accessibilitat en col·laboració amb les administracions regionals i locals i la creació i disseny d’un curs gratuït en línia sobre la matèria.
El projecte tindrà una durada de tres anys i comptarà amb la participació d’una quinzena d’experts de totes les institucions que en formen part.
———-
A càrrec de: Grup de Recerca Transmèdia de la UAB/coordinació.
En el marc de: projecte europeu ACT (Accessible Culture & Training).
———-
Més informació:
uab.cat/web/sala-de-premsa
> FORMACIÓ EN DANSA
Formació en dansa organitzada pel Teatre Principal d’Olot en col·laboració amb Apropa Cultura. S’adreça a educadors socials, terapeutes, integradors, coordinadors, tècnics, monitors i cuidadors sense coneixements específics en teatre o dansa. A partir d’aquesta introducció s’obre la possibilitat que els participants prenguin consciència del moviment i l’integrin en les seves vides, bé per si mateixos, com una rutina diària personal, o en activitats de grup, ja siguin noves o les que practiquin habitualment.
———-
Dates: 2 d’abril de 2016. De 10 a 14h.
Teatre Principal d’Olot. Passeig d’en Blay, 5.
Organitza: Apropa Cultura.
A càrrec de: Cesc Gelabert (coreògraf i ballarí)/ponent.
En el marc de: Curs Educa amb l’Art 15-16 (Apropa Cultura).
———
Més informació:
apropacultura.cat/formacio
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.