Escletxes i espais on lo urbà es fa humà
A través de seminaris com Urbanismo Afectivo, plantejat com un conjunt de visites i descoberta d’experiències d’autogestió de l’espai urbà, i de mobilitzacions com ara la campanya de suport a La Casa Invisible de Màlaga a la plataforma goteo.org o les lectures que aquí recollim, plantegem la possibilitat real de canvi als nostres entorns vitals. Parlem de la transformació, de la introducció de lògiques afectives, socials i de sostenibilitat oposades a aquells urbanismes administratius que, des de les normatives de la eficiència reguladora, sovint deixen al teixit social sense agafador, quasi sense humus on arrelar, on deixar créixer la seva vitalitat social.
SEMINARIO PÚBLICO URBANISMO AFECTIVO
Un seminario, público y abierto, que se plantea como un punto de arranque para este proceso complejo que interrelaciona las esferas de lo doméstico en los espacios públicos. Está basado en una serie de encuentros, visitas, conferencias en la ciudad de Madrid con ciudadanos involucrados en los cuidados de la ciudad. Se trata de una iniciativa impulsada por SKuOR (Interdisciplinary Centre for Urban Culture and Public Space, Vienna University of Technology), VIC (Vivero de Iniciativas Ciudadanas) e Intermediae (Matadero-Madrid).
El primer día los espacios a visitar son Paisaje Tetuán, PKMN Arquitectura, Escalera Karakola (Kasa Públika Transfeminista) y Esta es una plaza, además de poder asistir a la conferencia de Elke Krasny (profesora invitada de la City de Viena) sobre jardinería y huertos urbanos, así como las prácticas de auto-organización que generan desde su aparición a mitad del siglo XIX.
El segundo día, le toca el torno a IDIYS (Todo por la Praxis), El Campo de la Cebada (visita al colectivo Zuloark) y la exposición Un saber realmente útil (Museo Reina Sofía).
La última cita es con AutoBarrios San Cristobal (Basurama) y EV Arganzuela, entre otros (consultar el programa completo en el enlace).
———-
Fechas: Hasta el 5 de febrero.
Organiza: SKuOR (Vienna University of Technology), VIC e Intermediae.
Participa: Paisaje tetuán, PKMN Arquitectura, Escalera Karakola, Esta es una plaza, IDIYS, Campo de Cebada, Autobarrios, EV Arganzuela/entre los espacios y proyectos invitados.
———-
Más información:
intermediae.es/de-lo-urbano-lo-domestico
INTER-ACCIONS. PRÀCTIQUES COL·LECTIVES PER A INTERVENCIONS A L’ESPAI URBÀ (eBook)
Així es presenta el llibre a la ressenya de la web de Publicacions i Edicions UB:
“Aquesta publicació recull les reflexions sorgides de la primera experiència del projecte «Inter-Accions. Metodologies Col·lectives per a Intervencions Urbanes» en forma d’articles breus dels seus participants. Inter-Accions és un projecte col·laborador interuniversitari d’estudiants i per als estudiants d’art i arquitectura, i es planteja davant la necessitat d’obrir espais autònoms i interdisciplinaris d’aprenentatge en la mateixa institució”.
Entre els autors inclosos a la publicació estàn Martí Peran, Marta Serra, Òscar Padilla, Judit Onsès, Aina Jordi, Laura Company, Borja Fermoselle i Nora Arias, Marta Carrasco i Sergi Selvas o Aida Sánchez de Serdio.
———-
Data d’edició: 2014.
Publica: Publicacions i Edicions UB.
A càrrec de: Sergi Selvas i Marta Carrasco (eds.).
Participa: Martí Peran, Marta Serra, Òscar Padilla, Judit Onsès, Aina Jordi, Laura Company, Borja Fermoselle, Nora Arias, Marta Carrasco, Sergi Selvas, Aida Sánchez de Serdio/entre els autors/es inclosos.
En el marc de: Inter-Accions (projecte col·laborador interuniversitari).
———-
Enllaç a la publicació:
publicacions.ub.edu/inter-accions.pdf
TRANS. APROXIMACIONS 3 FANZINE I GRUP DE CRÍTICA ARQUITECTÒNICA
Gràcies al col·lectiu d’arquitectura El globus vermell hem conegut Aproximacions, que acaba de presentar TRANS, el seu número 3, en el qual participen juntament amb altres equips d’arquitectura. Fins a 15 equips d’arquitectes catalans formen part d’aquesta iniciativa, que es configura com una revista i un grup de crítica arquitectònica.
Aproximacions s’autodefineix com “un fanzine que recull petites reflexions i idees d’intervenció a la ciutat, en un format àgil i heterogeni”. El seu primer número va incloure propostes a partir de l’element CONS i, en el segon, es van realitzar propostes a partir del concepte DES-PAVIMENTAR.
És una iniciativa dels equips 05 AM arquitectura, Albert Carcereny, Amaya Martínez, Anna & Eugeni Bach, Arquitectura-G, El globus vermell, Harquitectes, Jaume Farreny, Josep Bunyesc, MAIO, núria salvadó + david tapias, Taller 9s Arquitectes, udeu arquitectura, UNDO i vora arquitectura.
———-
Data de publicació: Novembre 2014.
Edita: Aproximacions (Grup de crítica artquitectònica).
———-
Més informació:
elglobusvermell.org/aproximacions-3-trans
ARTICLE ESPAIS AMB VIDA
Un article publicat el gener de 2015 sobre la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona de cedir solars buits a entitats sense ànim de lucre perquè els gestionin i dinamitzin. Aquesta iniciativa forma part del programa Pla Buits, que permet recuperar espais de la ciutat i fomenta el treball en xarxa entre entitats amb la implicació dels veïns.
———-
Data de publicació: 21/01/15.
Publica: La Vanguardia.
A càrrec de: Gemma Martí.
———-
Accés a l’article:
lavanguardia.com/mon-barcelona/solars-buits-entitats
CAMPANYA DE APOYO A LA INVISIBLE Y ARTÍCULO NO CERRÉIS LOS CENTROS DE EXPERIMENTACIÓN CULTURAL
Como muchos otros centros sociales y culturales de gestión ciudadana, la Casa Invisible se ve amenazada por las políticas culturales municipales (en este caso, del ayuntamiento de Málaga gobernado por el PP). En similares circunstancias se han encontrado Patio Maravillas en Madrid y otros centros de experimentación cultural a lo largo y ancho de nuestra geografía.
La Invisible tiene abierta una campaña de micromecenazgo en la plataforma goteo.org. Les queda un empujón final para llegar al nivel óptimo y muy pocos días.
En su artículo No cerréis los centros de experimentación cultural, publicado en eldiario.es, Jaron Rowan explica la necesidad de estos entornos “donde se construyen posicionamientos críticos y se elaboran los prototipos políticos en un entorno institucional decepcionante”
———–
Organiza: La Invisible/campaña de micromecenazgo (goteo.org).
A cargo de: Jaron Rowan/autor del artículo No cerréis los centros de experimentación cultural (eldiario.es 05/01/15).
———-
Enlace al artículo:
eldiario.es/cultura/politicas_culturales/cerreis-centros-experimentacion-cultural
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.