Escala de barri
L’escala de barri és una forma de mesurar certs aspectes del processos culturals. En definitiva, respon a la pregunta de a qui serveix allò que s’està fent. En quina mesura serveix al barri, a les seves comunitats i al teixit social que l’acull, en quina mesura serveix als seus veïns i veïnes… Quan el temps que s’utilitza per mesurar-ne la seva eficiència parla de sostenibilitat i de retorn social, aleshores s’està aplicant l’escala de barri.
IDENTITATS I MIRALLS 2015
Projecte d’Aprenentatge-Servei (APS) entre la Universitat i un projecte de dinamització comunitària amb la proposta d’analitzar com es creen les identitats personals i comunitàries d’un barri com el de La Mina de Sant Adrià de Besós (Barcelona). Concretament, els agents implicats en aquest projecte són l’assignatura de Comunicació i Documentació de Treball Social (Grau de Treball Social, Facultat de Pedagogia, Universitat de Barcelona) i el projecte desdelamina.net (dinamitzat pel Pla d’Educació Social – PES La Mina). La proposta és fer-ho a partir d’una reflexió entorn dels mitjans de comunicació i de la seva construcció de la realitat social, i de la interacció entre les diverses identitats i aquesta realitat.
El projecte inclou sessions d’aprenentatge al territori amb tallers d’anàlisi de la realitat social a través de les notícies, presentacions entorn del barri i la seva realitat, espais de reflexió sobre el poder de la comunicació i del paper dels treballadors socials com a motor de canvi… Les diferents sessions es realitzaran amb diferents col∙lectius del barri, presentant i analitzant amb ells els diferents aspectes i temàtiques derivades que l’anàlisi crític vagi generant. Tota aquesta experiència es documentarà al seu blog, al qual es pot accedir a través de l’enllaç indicat a continuació.
———–
Dates: 2014-2016.
PES La Mina. Mar s/n. 08930 Sant Adrià de Besòs (Barcelona).
Organitza: Grau de Treball Social (Facultat de Pedagogia, UB) i desdelamina (PES La Mina).
———–
Més informació:
identitatsimiralls.tumblr.com
PROJECTE desPLAÇA’T
Projecte de formació i creació artística teatral desenvolupat durant el 2015 al districte de Sant Andreu de Barcelona en el marc de l’eix de treball 2014-2016 de l’associació transFORMAS sobre “el desplaçament”. Es tracta d’una iniciativa de teatre per a la transformació social, emmarcada en el procés del Pla de Desenvolupament Comunitari del barri de Navas per tal de generar un procés de creació conjunta amb els seus veïns i veïnes, i amb el seu teixit associatiu.
El procés de treball busca tenir impacte en la comunitat mitjançant una metodologia d’escriptura compartida, amb la creació de diferents grups de treball paral·lels que rebran formació creativa i teatral a partir de les idees i conceptes consensuats en les sessions prèvies. El treball dels diferents grups confluirà en la creació d’una obra teatral final, entesa com una reflexió conjunta de les preocupacions i les inquietuds de tots el seus i les seves participants.
———–
Dates: 2015.
Barri de Navas (Districte de Sant Andreu, Barcelona).
Organitza: transFORMAS.
En el marc de: Pla de Desenvolupament Comunitari de Navas (Districte de Sant Andreu, Ajuntament de Barcelona).
———–
Més informació:
transformas.org/proyecto/desplacat/
RESIDÈNCIA D’ART COMUNITARI A GERMANETES
Residència basada en un procés artístic participatiu on l’artista Anna Zawadzka guiarà un programa d’art comunitari i treballarà en col·laboració amb els socis i sòcies del projecte en el disseny, implementació i avaluació del projecte artístic. La intervenció artística té l’objectiu d’augmentar el coneixement i la implicació dels participants en el dia a dia de la comunitat local.
Aquest projecte de residència artística a l’Espai Germanetes és una iniciativa coordinada entre Recreant Cruïlles i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de les Universitats de Varsòvia i Staffordshire.
L’artista polonesa Anna Zawadzka (el procés de selecció de la qual es va realitzar de forma participativa mitjançant un workshop amb membres de l’Assemblea de Germanetes) treballarà juntament amb artistes locals que, a més de fer el seu aprenentatge, seran els encarregats de traspassar els coneixements adquirits a la comunitat local.
———–
Dates: Del 8 d’abril al 8 de juny (periode de residència).
Espai Germantes. Consell de Cent, 150 / Viladomat, 142. 08015 Barcelona.
Organitza: Recreant Cruïlles i Universitat de Barcelona.
A càrrec de: Anna Zawadzka/artista resident.
Participa: Universitats de Varsòvia i Staffordshire/centres col·laboradors.
Amb el suport de: Programa europeu Leonardo da Vinci.
———–
Més informació:
recreantcruilles.wordpress.com/residencia-dart-comunitari-a-germanetes
DOCUMENTAL SOBRE EL PROJECTE DIÀLEGS SENSE FRONTERES
Diálogos sin fronteras va ser un projecte sobre riquesa i diversitat cultural desenvolupat l’any 2014 des del projecte social de desenvolupament comunitari Mescladís, amb la col·laboració de diferents administracions públiques i el Museu d’història de la immigració de Catalunya.
Al documental Diàlegs sense Fronteres, realitzat pel cineasta Alberto Bougleux, es pot seguir el rastre de les quatre històries de vida, els quatres diàlegs sense fronteres sorgits de l’esport, la solidaritat, l’art i l’amor en el marc d’aquest projecte. El documental es va estrenar el 18 de desembre al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MihC) amb motiu del Dia Internacional de les persones migrants
———–
Dates: 2014.
Mescladís. Carders, 35. 08003 Barcelona.
Produeix: Fundació Ciutadania Multicultural – Mescladís.
A càrrec de: Alberto Bougleux/direcció, fotografia i muntatge.
Amb el suport de: MihC, Ajuntament de Sant Adrià de Besós, Diputació de Barcelona i Direcció General per a la Inmigració (Generalitat de Catalunya).
———–
Més informació:
dialogossinfronteras.wordpress.com
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdevenimets difosos.