9 abril, 2015
Notícia

Contra-representacions audiovisuals

"IMAGINA SANT BOI" (Ajuntament de Sant Boi) / "RETRATANT EL VEÏNAT" 10 anys del barri de Sant Pere i Santa Caterina (Fundació Mescladís) / "MIRADES: RETRATS SENSE SOSTRE" (Xarxa d’Atenció a les Persones sense Llar) / "CONTRA-REPRESENTACIONS AUDIOVISUALS" (Es Baluard)

Des de la fotografia participativa amb joves, el desenvolupament comunitari d’un veïnat, el retrat col·lectiu de les persones sense llar a través de la comunicació audiovisual o la mirada de gènere contra l’exclusió des de les pràctiques artístiques contemporànies, aquests projectes enfoquen amb altres perspectives temàtiques problemàtiques o “problematitzades” com l’adolescència, la diversitat cultural, l’habitatge o la sexualitat.

 

 

 

IMAGINA SANT BOI
És un espai per potenciar la creativitat dels i les joves amb la tecnologia i la fotografia, mirant la ciutat des d’un punt de vista diferent, actual i jove. L’objectiu és la construcció col·lectiva, per part d’un grup d’adolescents del districte Est, d’una imatge del present i una visió de futur de la ciutat de Sant Boi de Llobregat.

 

Els i les joves, amb edats compreses entre els 14 i els 16 anys, realitzen una sèrie de fotografies d’indrets de la ciutat, les comparteixen fent servir plataformes online i reflexionen sobre el seu entorn i les seves necessitats.

 

Amb aquestes fotografies d’indrets escollits pels participants s’inicia una reflexió sobre el model de ciutat que volen. Posteriorment, aquest mateixos participants dissenyen una exposició i elaboren un vídeo que reculli el resultat de tot el procés. Una vegada avaluat el projecte , es contemplarà la possibilitat de desenvolupar-lo en altre districtes de la ciutat.

 

Al bloc del projecte s’hi pot consultar, a més d’una mapa d’interessos, les incursions fotogràfiques realitzades per categories temàtiques com ara: llocs desaprofitats, llocs per als joves, llocs per expressar-se els joves, llocs per posar-se a pensar, llocs que m’agraden, etc. 
———–
Dates: Desenvolupat de gener a març de 2015 (cloenda 17 d’abril a Can Massallera).
Cada dijous, a les 17h, a Can Massallera (Mallorca, 30. Sant Boi del Llobregat).
Organitza: Ajuntament de Sant Boi del Llobregat. Consell de Districte Est (Barris de Centre i Vinyets – Molí Vell).
A càrrec de: Teleduca. Educació i Comunicació SCP.
Participa: joves de El Carreró, Institut Pedagògium Cos i IES Ítaca.
———-
Més informació: 

facebook.com/imaginasantboi

 

 

 

RETRATANT EL VEïNAT. 10 ANYS DEL BARRI DE SANT PERE I SANTA CATERINA EN DEFENSA DE LA SEVA IDENTITAT I VIDA COMUNITÀRIA.
Aquesta exposició forma part del projecte “Qui som!”, engegat pel fotògraf Joan Tomás i la Fundació Mescladís. Es tracta d’un projecte de desenvolupament comunitari i art social que vol reforçar la xarxa comunitària dels barris de Sant Pere i Santa Caterina, construir una narració mitjançant la veu i la mirada de veïns i veïnes, potenciar la reflexió, el diàleg i la convivència intercultural, fomentant els vincles comunitaris i socials.

 

Aquesta instal·lació fotogràfica recupera els retrats i les fotografies de dues anterior instal·lacions de J. Tomás realitzades al barri els anys 2004 i 2009, afegint retrats de veïns i veïnes actuals,  documentant històries de vida i la història del barri a partir dels seus testimonis… A més de la realització d’un documental, “Qui som. Ara més que mai volem ser barri” d’Alberto Bougleaux, estrenat a l’Espai Mescladís el passat mes de febrer, durant la inauguració de l’exposició.
———-
Dates: Febrer-març 2015.
Espai Mescladís (Carders, 35. 08003. Barcelona).
Organitza:
Fundació Mescladís.
A càrrec de: Joan Tomás (fotògraf).
Participa: Veïns i veïnes dels barris de Sant Pere i Santa Caterina.
———-
Més informació:
quisom2014.wordpress.com

 

 

 

MIRADES. RETRATS SENSE SOSTRE
Un projecte de la  Xarxa d’Atenció a les Persones sense Llar per donar veu en aquest col·lectiu a través de l’art, la recerca i la comunicació. El projecte s’estructura en tres formes de retrat –artístic, etnogràfic i audiovisual– que dialoguen entre elles, generant un joc de mirades.

 

Els retrats artístics van ser realitzats per diversos artistes a persones sense llar i exposats durant el mes de novembre de 2014 a diferents indrets de Barcelona.

 

Els estudiants de l’assignatura Antropologia dels espais urbans i la globalització del Màster Oficial en Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona, coordinats pel Dr. Manuel Delgado, han recollit les històries de vida de les persones sense llar participants en el projecte.

 

Aquests relats autobiogràfics van acompanyar els retrats artístics, posant veu a les instal·lacions sonores que es van situar al Centre Cívic del Convent de Sant Agustí, i es van presentar en un acte acadèmic a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona també el novembre de 2014.

 

Finalment, un equip de persones sense llar, coordinats per l’Associació Càmeres i Acció, van enregistrar imatges de totes les fases del projecte, recollint les experiències dels diversos participants: persones sense llar, artistes, investigadors socials i entitats socials. El documental es va presentar a la Filmoteca de Catalunya el 27 de novembre de 2014. Una de les darreres projeccions del documental ha estat la dels Cinemes Girona de Barcelona el 18 de març de 2015. A la web de Càmeres i Acció es va informant de les noves projeccions.
———-
Dates: 2014-2015.
Organitza:
Xarxa d’Atenció a les Persones sense Llar.
A càrrec de: Albert Soler (creatiu especialitzat en comunicació, acció educativa i teatre aplicat)/idea original; Càmeres i acció/suport tècnic.
Participa: Màster Oficial en Antropologia i Etnografia (UB).
———-
Més informació:
facebook.com/retratssensesostre

 

 

 

CONTRA-REPRESENTACIONS AUDIOVISUALS
El projecte proposa la creació d’un espai de reflexió i representació sobre la idea de gènere mitjançant les pràctiques artístiques contemporànies amb grups de dones en risc d’exclusió social, proporcionant recursos a les participants per materialitzar la producció final en un format audiovisual.

 

Des de la concepció del museu com espai comunitari de recerca, en aquest cas el Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, “la proposta d’aprofundir sobre una sèrie d’eixos que travessen la quotidianitat de dones en situació de risc social incideix en com pot ser l’esfera pública, la sexualitat i la performativitat del gènere des de la subjectivitat de les participants”.  
———-
Dates: Desenvolupat de gener a març de 2015.

Organitza: Àrea de Desenvolupament Educatiu d’Es Baluard.

A càrrec de: Tonina Matamalas i Carme Gomila (col·lectiu Maixap).

Participa: Virginia Villaplana i Mireia Sallarès.

En el marc: convocatòries «Art per a la Millora social 2014».

Suport: Obra Social «la Caixa»
———–
Més informació:
esbaluard.org/ca/activitats/605/contra-representacions-audiovisuals

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.