15 agosto, 2015
Marta Serra
Marta Serra
Article

A Barcelona la participació canta!

El projecte "A Barcelona la participació canta!" va ser presentat l'any 2008 per part del Grup de Participació vinculat al col·lectiu REpensar Barcelona.

Es desenvolupa en forma de manual concebut com una eina pràctica i d’aplicació directa en projectes que tinguin per objectiu garantir una participació ciutadana real en aquells contextos urbans sotmesos a processos de transformació (renovació urbana, gentrificació, etc.).

Es tracta d'un manual concebut com un arxiu en procés. De forma coherent amb això, s’ofereix en una versió que es pot descarregar d'Internet per tal de facilitar a la ciutadania que hi pugi estar interessada casos d’estudi, eines metodològiques i pràctiques properes sobre el tema.

/ AUTOR@(S) O COORDINADOR@(S): Col·lectiu Grup de Participació 

/ ANY DE PUBLICACIÓ: 2008

/ CIUTAT DE PUBLICACIÓ: Barcelona

 

L’objectiu del manual A Barcelona la participació canta! és plantejar processos projectuals basats en un nivell de participació elevat i no limitat als graus mínims d’informació o consulta. Per nivell de participació elevat s’entén un “procés d’elaboració real, col·lectiva, horitzontal i consensuada”, fent de la capacitat a decidir i l’apoderament ciutadà una constant en el projecte. Aquesta motivació s’exposa a través d’apartats de contingut diferenciat: casos d’estudi, consells metodològics (manual de defensa) i elements clau d’un procés participat (¿Cómo nos gusta participar?).

 

Els casos d’estudi s’exposen en forma de fitxa i presenten set propostes d’iniciatives ciutadanes basades en la participació com a eina per assegurar planejaments inclusius. Entre aquestes iniciatives ciutadanes hi trobem:

 

– El Pla Caufec: Projecte urbanístic amb oposició veïnal a la falda de Collserola.

– Les Cases Barates de Bonpastor: Projecte de renovació urbana que suposa el desallotjament veïnal.

– La Mina: Proposta d’oposició al pla de reordenació aprovat.

– Can Ricart/Parc Central: Lluita veïnal per la conservació del recinte patrimonial industrial.

– La Barceloneta: Mobilitzacions per un “pla d’ascensors”.

– El Forat de la Vergonya: Construcció i autogestió d’un parc públic en el solar enderrocat a Santa Caterina.

– Folch i Torres: Lluita per la conservació de les antigues piscines.

 

La selecció dels diferents casos s’acompanya d’una conclusió i anàlisi comparatiu relacional entre tots ells. El següent apartat (Manual de defensa contra los procesos participativos de la administración) ofereix consells dirigits als ciutadans per tal que puguin identificar els diferents nivells de participació d’un projecte urbanístic, així com impulsar un procés participat i inclusiu en cas que no es proposi des de l’administració o promotors del projecte en qüestió (pel que fa a metodologia d’acció, organitzacions de suport tècnic i legal, etc.).

 

Per altra banda, s’inclouen tota una sèrie de «bones pràctiques» i criteris reflexius que parteixen de l’experiència viscuda per part dels mateixos moviments socials. L’objectiu és dibuixar un receptari de valors que qualsevol projecte participat pugui assegurar, entre els quals: procés obert i inclusiu, creació d’espais de proximitat i contacte, recuperació de l’experiència quotidiana, formació de xarxes, fases del procés, comunicació directa o coneixement com a acció.

 

 

 

/ ALTRES FONTS DOCUMENTALS:

 

Article de Stefano Portelli publicat on-line a la revista Perifèria on s’il·lustra la genealogia del projecte de “Repensar Bonpastor”, passant per les etapes de conflicte, resistència i propostes alternatives al pla de renovació.

Periferia/article/viewFile/199663/267047

 

Bloc de la iniciativa ciutadana “Repensar Bonpastor: para una remodelación participativa y con cero desalojos de un barrio popular de Barcelona”.

repensarbonpastor.wordpress.com/intro