4ª crònica dislocada. "Altres veus: visites dialògiques". Inauguració (1/4)
Dijous, 2 d’octubre de 2014
Assisteixo a la inauguració de l’exposició Perfect Lovers. Art en temps de la sida, que organitzen ArtAids i la Fundació Suñol de Barcelona, convidada per un amic que participa en el programa de mediació paral·lel a l’exposició, Altres veus: visites dialògiques. El resultat més visible d’aquest programa és que persones que viuen amb el VIH o que hi estan relacionades (des del treball social o la sensibilització) faran de mediadors/es en visites per a grups a l’exposició.
Poso els peus per primera vegada a la Fundació Suñol, situada al bell mig del Passeig de Gràcia de Barcelona, seguint el consell del meu amic J.M. d’anar-hi una mica repentinada. Mentre espero els parlaments, dono un cop d’ull a l’exposició i jugo a endevinar qui ve “de part del nuvi” (és a dir, del món de l’art) i qui “de part de la núvia” (o sigui, de l´àmbit de la mediació). Com que tothom arriba una mica tard, tinc l’oportunitat de mirar a plaer les peces exposades. Algunes d’aquestes obres se’m queden fixades a la retina, com les piques hiperbòliques de Robert Gober o l’acting de Pepe Espaliú titulat, explícitament, Carrying… Altres, com la videoinstal·lacióVera Icon d’Eulàlia Valldosera, una de les peces produïdes especialment per a l’exposició, oposen resistència a la urgència del moment plantejant algun problema tècnic.
Arribada l’hora dels parlaments, que són en anglès, es fa encara més evident la internacionalització de l’acte. Per la “banda del nuvi” és un fet obvi, perquè el fundador d’ArtAids, Han Nefkens, és un escriptor i col·leccionista d’art dels Països Baixos. Per la “part de la núvia”, en canvi, no deixa de ser un fet força extraordinari que entre els/les mediadors/es del programa les procedències siguin tan diverses: A.R. és colombià, E.E. és magrebí, J.M. és català i A.C., la única dona del grup, és nascuda a Saragossa.
El mecenes holandès, l’únic en destacar el programa de mediació en el seu torn de paraula (tot un detall oblidat al full de sala), s’aproparà més tard al “petit cercle familiar de la núvia” per preguntar per “aquella dona tan maca que viu en aquell poble tan lleig”, referint-se a la mediadora de Saragossa que viu a la Franja de Ponent. Amb ella passarem una estona mirant el gran centre floral que ocupa la darrera sala de l’exposició, amb tot de flors vermelles i només una de blanca al mig simbolitzant, segons em comenta A.C., el fet diferencial. “De qui contra qui? –em pregunto–. Qui són els vermells i qui els blancs, si és que això té cap importància…” Els propers capítols d’aquesta crònica aportaran més lectures sobre aquesta i altres peces de l’exposició a través dels seus mediadors/es.
*Notes de la cronista:
El dia abans de la inauguració llegeixo a La Vanguardia (03/10/2014): “(…) el holandés De Rooij recrea lo que sería un virus del VIH en un gran ramo de flores rojas y granates, en el que intercala unas pocas blancas”. L’article es tanca amb una menció al “proyecto pedagógico especial realizado por el investigador y educador de arte Javier Rodrigo”.
Accés a l’article: lavanguardia.com/cultura/perfect-lovers-arte-en-tiempos-de-sida-otro-lenguaje-para-hablar-del-vih
Un altre article semblant, pel que fa a la informació sobre el programa de mediació de l’exposició, es publica dies després a El País (16/10/2014).
Accés a l’article: ccaa.elpais.com/catalunya
També llegeixo un tuit de @mariaacaso (03/11/14) que em fa pensar en les visites que m’esperen: “#artEducación de las Visitas Guiadas a las Visitas Disruptivas, de la visitas narcóticas a las visitas incómodas”.
> Proper capítol:
VISITA DIALÒGICA AMB J.M. (2/4)
———–
ALTRES VEUS: VISITES DIALÒGIQUES. Programa de mediació per a l’exposició “PERFECT LOVERS. Art en temps de la sida”.
Dates: Del 03/10/2014 al 21/01/2015.
Fundació Suñol. P. de Gràcia, 98. 08008 Barcelona.
Organitza: Fundació ArtAids i Fundació Suñol.
A càrrec de: Javier Rodrigo (Transductores)/coordinació del programa de mediació.
———–
Més informació:
artaids.com/es/perfect+lovers
També publicat al nostre Facebook
Les imatges de les peces exposades procedeixen de la guia editada per la Fundació Suñol, especialment per al programa de mediació, amb una selecció de peces proposada pels mediadors/es del programa, que també són els autors/es dels textos que acompanyen les fotos.
Les fotos procedeixen del facebook d’ArtAids. Són una selecció de l’àlbum de la inauguració de l’exposició compartit al seu facebook.
Accés a l’àlbum: facebook.com/ArtAids/photos