16 febrer, 2024
Notícia

Entorn de les formes de violència cultural | Formació

2ª edició d'aquestes jornades de formació del professorat organitzades dins del Màster Universitari en Gestió del Patrimoni Cultural (UNIZAR) en col·laboració amb Dudoso Colectivo (projecte resident a Harinera ZGZ).

Les II Jornades sobre mediació cultural i cultura comunitària es desenvolupen en el marc del Programa de Competències Transversals (PICT/4966) «La “violència cultural” a través de la Història de l’Art. Estratègies per a l’adquisició de les competències transversals de la Universitat de Saragossa». 

 

Aquestes jornades s’enquadren en l’activitat lectiva del Màster Universitari en Gestió del Patrimoni Cultural (UNIZAR) i s’organitzen anualment en col·laboració amb un projecte resident a Harinera ZGZ; en aquesta ocasió, Dudoso Colectivo.

 

L’objectiu principal és que els i les participants coneguin els conceptes bàsics sobre la mediació cultural i la cultura comunitària en el context de les diverses formes de violència i conflictes que tenen com a fonament -real o associat- la identitat cultural. Amb aquest objectiu, s’han organitzat diverses sessions de caràcter magistral que són impartides per professionals en l’àmbit dels estudis de la Pau i els conflictes, l’antropologia i la gestió cultural, la neuroestètica i el treball social. 

 

Finalment, per tal de materialitzar el procés formatiu s’han previst dos tallers dirigits per sengles gestors culturals destinats a dissenyar projectes de mediació i cultura comunitària per part de l’alumnat. 

 

Aquesta activitat és el curs 2324G06 del programa d’Activitats de grups d’innovació docent i està oberta a tot el professorat de la Universitat de Saragossa i centres adscrits, independentment de l’àrea de coneixement, que estigui interessat en l’àmbit de la participació social i la gestió cultural.

 

Programa

 

> 22 de febrer (Lloc: Harinera ZGZ)

 

– Ponència. “Gestió i metodologia de participació ciutadana. El cas d’Harinera ZGZ”. Diego Garulo

– Ponència. “Planificació i disseny de projectes comunitaris: Dudoso Colectivo”. Inés Colás

– Presentació. Projectes Harinera ZGZ: Andar de Nones. Cristina Laborda

– Ponència. “Immigració i diversitat cultural: d’usuaris a ciutadans”. Federico Abizanda (Fundació Seminario de Investigación para la Paz)

– Ponència. “Evolució humana i pau”. Juanma Jiménez Arenas (Departament de Prehistòria i Arqueologia, Universitat de Granada)

– Presentació. Projecte Amir. Accoglienza, musei, inclusione e relazione. Chiara Damiani (Stazione Utopia, Florència)

– Taller. Altres narratives a l’espai públic de Saragossa. Mario Malo (Investigador postdoctoral del grupo MIRAS, UAB i professor a Màster d’Estudis Japonesos, UNIZAR)

 

> 23 de febrer (Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres, UNIZAR)

 

– Ponència. «‘Altres’ dones a Espanya: gitanes i migrants musulmanes. Reflexions i propostes des de i per a la interculturalitat». Sofía Saulesleja (Institut Superior de Formació Docent nº 112, Província de Buenos Aires)

– Ponència-taller. “Som activisme: generant narratives inclusives en matèria de refugi” Annalisa Maitilasso (Comitè espanyol d’ACNUR-UNHCR)

– Taula de treball. Espai de reflexió per grups

– Ponència. “Més museus, menys farmàcies. Trobades entre l’art, la cultura i la neuroestètica”. Hércules Morais, artista, filòsof i investigador multidisciplinari (Universidade Federal de São Paulo)

– Presentació. Realitats sobre la participació a la vida cultural des de la Xarxa AFRICagua. Ceesay Touray i Kadie Camara

– Taller. Propostes de mediació a espais culturals. Alejandra Rodríguez Cunchillos (Docent, comissària d’exposicions i educadora en museus)

– Presentació de propostes

 

 

Dates: 22 i 23 de febrer

> 22/02 Harinera ZGZ. Av. de San José, 201-203. 50007 Saragossa
> 23/02 Facultat Filosofia i Lletres (UNIZAR). Pedro Cerbuna, 12. 50009 Saragossa

Organitza: Màster Universitari en Gestió del Patrimoni Cultural (UNIZAR) en col·laboració amb Dudoso Colectivo (Harinera ZGZ)
Dirigit a: Professorat UNIZAR i centres adscrits interessat en l’àmbit de la participació social i la gestió cultural
Coordina: Jorge Jiménez López (UNIZAR)
Participa: Inés Colás Biel, Diego Garulo Oses i Cristina Laborda (Harinera ZGZ); Federico Abizanda Estabén (SEIPAZ); Juanma Jiménez Arenas (Universitat de Granada), Chiara Damiani (Stazione Utopia), Mario Malo (UAB, UNIZAR), Sofía Saulesleja (ISFD), Annalisa Maitilasso (ACNUR Espanya), Hércules Morais (CIA UM), Ceesay Touray i Kadie Camara (AFRICagua), Alejandra Rodríguez Cunchillos
En el marc de: Projecte (PICT/4966) «La “violència cultural” a través de la Història de l’Art. Estratègies per a l’adquisició de les competències transversals de la Universitat de Saragossa»
Suport: CIFICE (UNIZAR)
Més informació: unizar/iijornada_mediación cultural y cultura comunitaria

 

 

(PICT/4966) «La “violència cultural” a través de la Història de l’Art | Universitat de Saragossa

 

Programa de Competències Transversals (PICT) de la Facultat de Filosofia i Lletres (UNIZAR) i coordinat pel professor Jorge Jiménez López. Dirigit a afavorir els “Drets culturals” de col·lectius vulnerables, en aquesta edició es consolida el plantejament del treball (ApS), se situen en el centre de les activitats les “competències transversals UNIZAR” i es reforcen les xarxes de col·laboració entre la comunitat universitària i el tercer sector. El projecte s’articula entorn del concepte de “violència cultural” des dels continguts específics de les diferents assignatures del grau i màsters d’Història de l’Art que s’involucren en el projecte. Una vegada identificades les formes de violència i sobre la base de les reflexions obtingudes, es dissenyen eines per a la visibilització i la mediació en les situacions de conflicte.

 

 

Dudoso Colectivo

 

Dudoso Colectivo, projecte resident a Harinera ZGZ, són un grup d’artistes plàstiques que defensen la pràctica artística com una cosa divertida fora del que s’estableix per l’acadèmia a partir de lemes com: “totes gaudim i creem art des de l’avorriment i la beneiteria”.

 

 


#AxiuViuPolièdrica: Més formació en pràctiques comunitàries


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.