4 desembre, 2024
Notícia

El tractament de la diversitat cultural a les institucions culturals catalanes | Informe

Aquest estudi impulsat pel CoNCA (Generalitat de Catalunya) ofereix una panoràmica sobre el tractament de la diversitat cultural a les institucions i equipaments de Catalunya, amb recomanacions per seguir avançant.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha presentat l’informe El tractament de la diversitat cultural a les institucions culturals catalanes on es fa una primera diagnosi sobre la situació actual, apuntant reptes i tendències, aportant una sèrie de recomanacions per tal de millorar la presència de la diversitat als equipaments culturals de Catalunya.

 

La reflexió sobre l’increment de la diversitat d’orígens i d’expressions culturals a la societat catalana, i la manca d’un reflex significatiu d’aquesta diversitat en les institucions i equipaments culturals, ha estat el punt de partida d’aquest document. La intenció del CoNCA, l’organisme encarregat d’assessorar el Govern català en matèria de política cultural, és contribuir a una participació més inclusiva en cultura, tractant no només l’accés a la cultura sinó també la implicació activa en la creació, producció i difusió de continguts.

 

L’objectiu principal de l’estudi és contribuir a promoure un accés i una participació més inclusiva en cultura mitjançant la definició dels àmbits clau per incorporar la diversitat, proposant orientacions concretes i reflexionant sobre les desigualtats existents. Aquestes recomanacions es dirigeixen a les administracions públiques, les institucions i els equipaments culturals.

 

 

Contextualització, models d’intervenció i reptes, conclusions i recomanacions

 

El document final consta de tres parts principals. En la primera part es busca contextualitzar les reflexions al voltant de la diversitat cultural i les seves implicacions en institucions i equipaments, sobretot a través de l’exploració de conceptes (diversitat cultural, interseccionalitat, drets culturals, interculturalitat, diversitat de les expressions i els continguts culturals, descolonització, etc.) i la formulació d’alguns arguments o lògiques per a la presència de la diversitat cultural en la pràctica de les institucions i els equipaments culturals. 

 

La segona part explora les modalitats d’intervenció i els reptes relatius al tractament de la diversitat en cinc àmbits d’actuació: marcs institucionals; estructures internes; suport a la creació, conservació, programació i exhibició; públics, i dades i informació. En cadascun d’aquests àmbits s’han recollit informacions extretes d’una enquesta i d’entrevistes, i s’hi descriuen experiències concretes en forma de breus estudis de cas, provinents de Catalunya i d’altres països, que serveixen per il·lustrar les tendències, les bones pràctiques, els reptes i les possibilitats. 

 

Finalment, al capítol “Conclusions i recomanacions” se sintetitzen les principals idees de l’informe i es formulen recomanacions adreçades a les administracions públiques, institucions i equipaments culturals de Catalunya, i al mateix CoNCA.

 

 

Per què et pot interessar?

 

En aquest informe, presentat el novembre de 2024, s’entoma la necessitat d’avançar envers una cultura més inclusiva i representativa de la societat catalana actual. És el mateix CoNCA qui reconeix que l’increment de la diversitat d’orígens i d’expressions culturals dels i les catalanes no s’ha traslladat de manera significativa a les institucions ni als equipaments culturals. 

 

Hi ha una predisposició “positiva”, s’assenyala al document, però cal una major “representació” i per això s’insta les institucions culturals a reflectir la diversitat de la societat amb una mirada més “ample”. En aquest sentit, es recorda que la reflexió sobre aquesta diversitat en les polítiques culturals i en relació amb els seus equipaments no comporta únicament abordar l’accés a les activitats que s’hi duen a terme. Cal tractar, també, la participació activa de tots els col·lectius socials en tasques de creació, producció i difusió cultural, a més d’incorporar aquesta diversitat als continguts que produeixen i que presenten les institucions culturals, alhora que s’identifiquen els obstacles i els factors que poden facilitar-ne la incorporació en l’esfera pública de la cultura.

 

L’informe incorpora una sèrie de recomanacions a l’hora d’incorporar la diversitat no només en els seus continguts, sinó també en la governança de les administracions públiques, les institucions i equipaments culturals de Catalunya, inclòs el CoNCA. Per fer aquesta diagnosi ha estat fonamental la informació que han aportat els i les integrants del grup de seguiment i les persones entrevistades (detallades a l’annex 2), així com les institucions i equipaments que han contestat el qüestionari elaborat per a l’estudi i que s’adjunta a l’annex 1. No obstant, com va exposar durant la presentació de l’informe l’investigador i gestor cultural Jordi Baltà (un dels seus autors principals, juntament amb la consultora cultural Joaquina Bobes i el director de Trànsit Projectes, Àngel Mestres), la immensa casuística del tema impedeix aplicar un model únic exitós, sent més important en l’informe la particularitat que la quantificació.

 

Per altra banda, el CoNCA es compromet a fer difusió de l’informe i seguiment del compliment de les seves recomanacions. Així mateix, s’afegeix que en els propers anys s’ha de valorar l’impuls de noves recerques per aprofundir en qüestions relacionades amb la diversitat, com ara els programes de mediació cultural en les institucions i els equipaments culturals, la transformació de les organitzacions per fer-hi la diversitat més present, o les implicacions de la descolonització i la diversitat als museus i altres institucions del patrimoni.

 

 

 

Data de publicació: 2024
La presentació de l’informe va tenir lloc el 26 de novembre del 2024 a la Nau Bostik de Barcelona
Impulsa: Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA)

A càrrec de: Jordi Baltà, Joaquina Bobes (ARTImetria) i Àngel Mestres (Trànsit Projectes)

Més informació i accés a l’informe: conca/IC29-El-tractament-de-la-diversitat-cultural-a-les-institucions-culturals-catalanes

 

 

 

 

CoNCA

 

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) és un organisme independent que depèn directament del Parlament de Catalunya i que té com a objectiu renovar les polítiques culturals i vetllar pel suport a la creació artística. Un exemple significatiu dels resultats de la seva acció és l’elaboració d’una “Carta de les arts a l’educació” que consta d’una declaració de principis, una compilació de 62 recomanacions i uns primers compromisos de les Administracions.

 

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives per una cultura inclusiva i diversa


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.