25 abril, 2024
Notícia

El monstre al laberint | Òpera participativa per a joves

Projecte artístic i pedagògic en el marc del programa educatiu del Gran Teatre del Liceu de Barcelona per a la temporada 2024-2025 concebut per compartir escenari amb alumnat d’ESO i Batxillerat.

Dins el marc del programa educatiu LiceuAprèn que està impulsant el Gran Teatre del Liceu, una de les línies d’actuació més destacades les temporades vinents seran els projectes participatius: donar l’oportunitat a joves de diferents instituts i centres educatius de participar en el procés de creació d’una òpera juntament amb un equip artístic professional que culminarà amb una funció a la Sala Gran del Teatre.

 

“El monstre al laberint” és una òpera del compositor britànic Jonathan Dove que, per encàrrec de Simon Rattle al capdavant de la London Symphony Orchestra, va ser concebuda com a òpera participativa, amb la idea que adolescents i joves poguessin compartir escenari amb professionals de la música i de les arts escèniques.

 

Per la seva banda, l’escenògraf Paco Azorín encarregat de la direcció d’escena d’«El monstre al laberint», ha volgut donar a l’obra una lectura molt actual buscant el paral·lelisme entre el Mite de Teseu (argument de l’òpera) i la realitat de les migracions i les persones refugiades.

 

Aquesta interpretació artística permet desenvolupar a l’entorn d’«El monstre al laberint» un projecte pedagògic global que contempla, a banda del treball musical i artístic, una connexió amb diferents àmbits del saber, una connexió amb l’actualitat, però sobretot convida els i les joves a fer una reflexió crítica tan necessària en el món que estem vivint.

 

Per tant, des del respecte a les singularitats de cada centre i als respectius projectes educatius, se’ls vol acompanyar per tal que la seva participació en el projecte esdevingui una experiència artística impactant i transformadora per als i les alumnes participants i també, en la mesura del possible, per als centres.

 

 

Objectius, oportunitats i compromisos

 

Participar en aquest projecte artístic i educatiu esdevé una oportunitat per a l’alumnat, el professorat i el centre, com ara apropar-se al llenguatge operístic i establir connexions entre aquesta experiència artística i altres àmbits del coneixement o realitats properes i actuals, però implica uns compromisos.

 

Juntament amb l’oportunitat d’interpretar una òpera a l’escenari del Liceu i treballar amb professionals de la música i de les arts d’escèniques, s’ofereix un programa de formació musical i escènica tant al professorat com a l’alumnat. De la mateixa manera, es complementarà aquesta formació de l’àmbit artístic amb materials i actuacions que afavoreixin el disseny i el desenvolupament de projectes globalitzadors a l’entorn de l’obra proposada.

 

Per tant, es demana compromís pel que fa a l’assistència a les jornades de formació, als assajos per a la preparació de l’obra musical i a les activitats complementàries, mantenint el contacte amb l’equip del Liceu per poder fer un seguiment del projecte.

 

 

Dates: Setembre-març (temporada 2024-2025)

Organitza: LiceuAprèn (Gran Teatre del Liceu)

Dirigit a: Alumnes d’ESO i Batxillerat

Més informació: liceubarcelona/liceu-apren/centres-educatius/el-monstre-al-laberint

 

 

Liceu

 

El Gran Teatre del Liceu és un teatre d’òpera situat a Barcelona des del 1847. El seu projecte educatiu es basa en dues línies de treball: ApropaLiceu i LiceuAprèn. Entre les seves accions hi trobem la proposta d’una òpera participativa per a centres educatius o la creació d’una òpera comunitària amb veïnat i entitats del barri del Raval on s’ubica l’equipament.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes educatius impulsats per institucions culturals des de les arts escèniques


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.