Educomunicació 2024. Art, cultura i acció comunitària | Formació
Setena edició d’aquest espai formatiu i d’intercanvi entorn de projectes participatius amb vídeo, fotografia, pòdcast i intel·ligència artificial i dirigit a professionals interessats/des en àrees de l’educació, la comunicació, l’art comunitari i la transformació social.
És una formació teoricopràctica impulsada per l’Associació Cultural elParlante (entitat amb més de 15 anys d’experiència en el disseny, execució i avaluació d’estratègies de comunicació i educació per al canvi social, amb perspectiva interseccional) en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, basada en 32 diàlegs amb experts/es que treballen l’educomunicació des de l’acadèmia i les pràctiques sobre terreny.
Objectius
> Comprendre l’educomunicació des de la teoria, la investigació i la pràctica.
> Conèixer múltiples experiències d’èxit en el camp de la comunicació en l’àmbit iberoamericà.
> Dissenyar un projecte propi d’educomunicació des de la concepció de la idea fins al desenvolupament del pressupost i cronograma.
> Generar vincles entre els/les professionals participants.
Metodologia
El programa de la formació es divideix en tres espais interdependents:
> Espai formatiu: El perquè i per a què de l’educomunicació
A partir dels diàlegs amb destacats/des acadèmics/ques i protagonistes del canvi social, es coneixeran diversos enfocaments i experiències.
> Espai assessor: Disseny d’un projecte educomunicatiu
Acompanyats/des per persones expertes assessores, es treballarà entorn del disseny d’un projecte amb totes les seves etapes.
> Espai pràctic: Taller de fotografia o podcast participatiu
“Aprendre fent” les dinàmiques i necessitats d’un taller participatiu. A escollir entre el taller de fotografia o el de podcast.
Antecedents
Aquesta formació té com a antecedents la Trobada Internacional de Comunicació Participativa organitzada en col·laboració amb la Universidad del Norte i el Museo del Caribe a Colòmbia el 2013, la participació a l’Escola d’Estiu de la Diputació de Barcelona el 2018, i les edicions del seminari coorganitzat amb Teleduca, en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra i l’Ajuntament de Barcelona, el 2017 i 2019. També es va dur a terme una edició 100% online durant la pandèmia de COVID el 2020, i una edició semipresencial el 2021.
Aquesta setena edició es du a terme de manera presencial a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i a d’altres espais culturals i educatius de la ciutat.
Dates: Inscripció oberta fins el 22 de setembre. 150€ (inclou llibre i accés als continguts)
> Formació: Del 28 de setembre al 14 de desembre. Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i altres espais
Organitza: elParlante i Universitat Pompeu Fabra
Dirigit a: Professionals interessats/des en educació, comunicació, art comunitari i transformació social. Activitat reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya
Director i conductor: Alfredo Cohen (elParlante)
Docents:
> Diàlegs des de la teoria: Jair Vega (UN), Ángel Barbas (UNED), Joan Ferrés i Prats, Manuel Chaparro (UMA), Mònica Figueras (UPF), Andrea Lafaurie (UN), Isabel Lema (RICCAP), Rafael Crespo (CEAi), Carme Mayugo (Teleduca), Judith Muñoz, Omar Rincón (Universidad de los Andes), Alejandro Barranquero, Liliana Arroyo (ESADE) i Gabriel Kaplún (Universidad de la Repùblica)
> Diàlegs des del terreny: Carolina Astudillo (QSL), Leticia Pipman (elParlante), Florencia Brizuela, María Ríos (En Palabras), Aïda Torrent (Camille Zonca), Patricia Rendón (Vokaribe Radio), Silvia Cepero (Càmeres i Acció), Alirio González (Escuela Audiovisual Infantil), Marta Junco (Teleduca), Verónica Boggio (Dinamo), Joel Álvarez, Alejandro Ángel (NarrarElFuturo), Dayon Moiz (Comuna Altos de Lídice), Josep Mª Aragay (Basket Beat), Roger Lapuente (La Interferència), Maria Castellví (Festival Reteena) i Mario Torrecillas (PDA Films)
Més informació, programa i inscripcions: elparlante/educomunicacio/programa
elParlante
Organització de caràcter cultural, social i educatiu, fundada l’any 2009. Entén la comunicació com un procés de diàleg constant, i utilitzen tecnologies visuals i audiovisuals com a instruments de transformació i canvi. És una entitat, especialitzada en el disseny, implementació i avaluació d’estratègies que vinculen la comunicació i l’educació per promoure una ciutadania més activa. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb educomunicació
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.