Després del vendaval | Exposició
Després del vendaval. Rehabilitar les esquerdes des de l’acció col·lectiva reuneix set col·lectius que travessen, amb les seves pràctiques polítiques i poètiques, zones invisibilitzades on s’exerceixen violències sistèmiques i es menyspreen drets. És des d’aquesta invisibilitat des d’on les veus dels col·lectius troben la manera de subvertir els límits de la norma, ocupar els espais liminars i ampliar les esquerdes institucionals.
L’exposició és una producció del centre interdisciplinari d’arts Santa Mònica de Barcelona i compta com a curadores amb la gestora cultural Tere Badia, Irati Irulegi (coordinadora de projectes a IDENSITAT) i l’artista i gestora de projectes Montserrat Moliner. Des d’aquesta taula curatorial es parla d’entrar a la institució en tromba per perforar aquest espai, per acostar la protesta i descarnar fragilitats:
“En un exercici d’imaginació-acció comuna i col·lectiva, la intervenció en l’espai institucional d’aquestis col·lectivis es cola per les esquerdes que obren les narratives, cada cop més presents, sobre el dret a la participació, l’expressió i la creació a la cultura. Escletxes que, declarades des de la política[2], encara s’han de desplegar en l’àmbit polític i instrumental. Les incursions col·lectives d’aquest projecte van en aquesta direcció: ens interpel·len sobre qui representa aquests drets i qui en queda fora, quins drets culturals i socials es defensen i quins no i, també, ens interroguen sobre la capacitat que les formes institucionals tenen de contenir aquestes preguntes sense desactivar-les”.
Col·lectius / Obra exposada:
> Agitació Diska / Junk Journey
> DU-DA / Tu cuerpo, la ofrenda. De la planta, la fiesta
> La Creatura / Oficina (de Reparación) de los Sueños Desistidos
> Sindillar / La ventana in/cómoda; Tránsitos entre la hostilidad y la hospitalidad
> Sitesize / Besòs mirall interior
> TiritiTrans Trans Trans / Métete en la cama con una puta
A més de les activitats paral·leles a l’exposició, també s’obra un espai dialèctic per explorar debats trobats sobre les diverses formes d’allò social, urbà, tecnològic, vital, en què es pretén sacsejar converses que permetin l’escolta i l’intercanvi de posicions. Aquest Espai sub rosa, plantejat com a caixa d’eines potencial, parla des de la veu anònima, despullada d’actors, per llançar qüestions que interessin a l’espai comú.
Aquesta intervenció s’ha desenvolupat al llarg de deu mesos de treball durant els quals s’han desgranat col·lectivament conceptes com el dolor, l’autonomia, l’agència, la sobirania, l’escolta, la subversió, el poder, els temps, els cossos, l’ecologia, el tabú, l’estigma, el silenci, l’invisible, el visible, la memòria o la resistència.
Dates: Fins el 12 de gener del 2025
Santa Mònica. La Rambla, 7. 08002 Barcelona
Organitza: Santa Mònica
Comissariat: Tere Badia, Irati Irulegi (IDENSITAT) i Montserrat Moliner
Participa: Agitació Diska, DU-DA, La Creatura, LAC – Laboratori d’Art Comunitari, Sindillar, Sitesize, TiritiTrans Trans Trans | Col·lectius participants
Col·labora: Iconoclasistas i La Fanzinoteca
Més informació: artssantamonica/Despres-del-vendaval
Santa Mònica
El Santa Mònica és un centre interdisciplinari d’arts situat al barri del Raval de Barcelona i dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes sobre mediació a institucions d’art
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.