Desconstruir la mirada | Jornades professionals
Les trobades “Sesión Abierta” són un dels eixos del programa Ondarebizia, un programa laboratori que afronta nous reptes i plantejaments, activant complicitats i línies de treball amb diferents agents del sector cultural, i que està impulsat per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola (Sant Sebastià) amb el suport del Govern Basc.
En aquesta desena edició de Sesión Abierta, “Deconstruir la mirada. Otras posibilidades desde la cultura”, faedores, gestores, mediadores i espais de la cultura com a dispositiu de canvi revisen el seu treball per proposar altres relacions amb l’entorn i, d’alguna manera, el desbordament de la institució cultural tradicional.
En aquestes jornades es reflexionarà i conversarà sobre temes que afecten l’evolució del sector cultural i el seu vincle amb la societat: la connexió entre cultura i sostenibilitat, la mediació cultural i l’educació patrimonial, la innovació cultural o la relació entre art i comunitat.
Descolonització, descentralització o desinstitucionalització cultural són algunes intencions que es llegeixen i s’escolten, però què impliquen? I a qui? Per debatre sobre això, la sessió s’organitza en diversos blocs temàtics i en converses amb persones convidades que conviden altres veus per obrir el debat.
> Sessió 1. Mediació cultural i Educació patrimonial
Del servei educatiu a la mediació cultural en les institucions de la cultura / Evolució del museu i el seu departament d’educació. Dependències, girs, models, reptes pendents.
En conversa: Ursula Luna (Professora ajudant doctora de la Facultat d’Educació, Filosofia i Antropologia de la Universitat del País Basc UPV/EHU) i Mireia Mayolas Créixams (Responsable de l’Àrea d’Educació i Activitats del Museu Marítim de Barcelona).
Modera: Mauro Peñalba (Gestor cultural. Membre d’OndarHEZ. Associació d’Educadors/es del Patrimoni Basc).
> Sessió 2. Cultura i sostenibilitat. Noves cartografies
Mudances de la cultura i les seves institucions. Altres paisatges i descentralitzacions. / El significat i imaginari del rural en les pràctiques culturals. El paper de la cultura en les polítiques de desenvolupament rural.
En conversa: Rosa-María Pla (Responsable d’organització i nous projectes del Museu Terra de la Fundació Carulla), Andoni Munduate (Coordinador de la xarxa Fablab a LURLAB) i Mikel Aristegui Tello (Ballarí, coreògraf, productor i gestor cultural. Membre de Rede Aldear).
Moderen: Kizkitza Ugarteburu i Ane Rotaeche (Caserío Museo Igartubeiti)
> Sessió 3. Innovació cultural i ecosistema cultural a Euskadi. Altres perspectives (EUS)
Innovació cultural a Euskadi. / El sentit de les xarxes avui dia. / Altres models de cogobernança / Drets culturals / Impacte social de la cultura. / La gestió cultural avui.
En conversa: Irene Intxausti (Membre del projecte col·lectiu TOPA!) i Itziar Vidorreta (Responsable de BDCC–Basque District of Culture and Creativity. Espai per a les Indústries Culturals i Creatives–ICCs d’Euskadi).
Modera: Maider Zilbeti (Investigadora, Directora general Haizur).
> Sessió 4. Cultura digital: conviure amb altres codis
Hibridació de sabers-ciutadania digital / Cultura i Intel·ligència Artificial / Formes de representació de l’espai expositiu. Virtualitat-corporeïtat / Patrimoni i memòria en l’era digital / El museu del futur, escenografies i relats.
En conversa: Abelardo Gil-Fournier (Artista i investigador), Albert Chamorro Serrano i Marta Lofi (Urati Laboratori. Laboratori de recerca artística).
Moderen: Clara Harguindey i Daniel Pecharromán (Cofundadors de Desmusea. Col·lectiu artístic i de mediació cultural).
> Sessió 5. Art i comunitats. Altres abordatges
Educació artística en context escola / Rols de l’artista en la institució cultural / Projectes artístics en residència en contextos institucionals / Art i ciutadania.
En conversa: Pedro Jiménez Álvarez (Soci i membre de l’equip de coordinació de ZEMOS98), Vicente Blanco Mosquera i Salvador Cidrás (Integrants d’Escola Imaxinada) i Alba Fernández (Artista i mediadora).
Modera: Amalur Gaztañaga Montero (Gestora cultural. Coordinadora d’exposicions de Kutxa Fundazioa).
La jornada tindrà lloc a Gordailua, Centre de Col·leccions Patrimonials de la Diputació Foral de Guipúscoa a Irún, i també podrà seguir-se per streaming.
Dates: 24 d’octubre. Amb inscripció prèvia: 30€ (presencial) i 10€ (online)
De 9:30 a 16:00h. Gordailua. Auzolan, 4. 20303 Irún (Guipúscoa)
Organitza: Ondarebizia (K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola)
Participa: Ursula Luna (UPV/EHU), Mireia Mayolas Créixams (MMB), Mauro Peñalba (OndarHEZ), Rosa-María Pla (Museu Terra), Andoni Munduate (LURLAB), Mikel Aristegui Tello (Rede Aldear), Kizkitza Ugarteburu i Ane Rotaeche (Caserío Museo Igartubeiti), Irene Intxausti (TOPA!), Itziar Vidorreta (BDCC), Maider Zilbeti (Haizur), Abelardo Gil-Fournier, Albert Chamorro Serrano i Marta Lofi (Urati Laboratori), Clara Harguindey i Daniel Pecharromán (Desmusea), Pedro Jiménez Álvarez (ZEMOS98), Vicente Blanco Mosquera i Salvador Cidrás (Escola Imaxinada), Amalur Gaztañaga Montero (Kutxa Fundazioa).
Suport: Govern Basc
Més informació, programa i inscripcions: ondarebizia/x-sesion-abierta
Ondarebizia
Projecte impulsat per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola amb el suport del Govern Basc. La cooperació, la col·laboració, la conversa i l’intercanvi són la base d’aquest projecte que té tres eixos principals: jornades professionals “Sesión abierta”, concurs de curtmetratge documental “Miradas de patrimonio” i “Añorgatarrak”, projecte de recerca i difusió del patrimoni immaterial de l’antiga colònia industrial del barri d’Añorga de Sant Sebastià. |
K6 Gestión Cultural
Des de 1989, K6 Gestión Cultural ofereix acompanyament en la gestió integral de projectes culturals. El seu principal àmbit d’actuació és la creació, programació i gestió de projectes, museus i centres culturals, des d’un model propi de gestió flexible i sostenible que evoluciona, s’adapta i creix davant els nous entorns culturals.
Actualment gestionen diversos museus i centres culturals a Guipúscoa: Euskal Itsas Museoa, Instituto Vasco de Arquitectura i Museum Cemento Rezola a San Sebastià, Caserío Museo Igartubeiti a Ezkio i Museo Zumalakarregi a Ormaiztegi. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives desenvolupades al País Basc
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.