23 octubre, 2024
Notícia

Desconstruir la mirada | Jornades professionals

Desena edició de les jornades professionals “Sesión Abierta”, en el marc del projecte Ondarebizia, sobre temes que afecten l'evolució del sector cultural i el seu vincle amb la societat.

Les trobades “Sesión Abierta” són un dels eixos del programa Ondarebizia, un programa laboratori que afronta nous reptes i plantejaments, activant complicitats i línies de treball amb diferents agents del sector cultural, i que està impulsat per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola (Sant Sebastià) amb el suport del Govern Basc.

 

En aquesta desena edició de Sesión Abierta, “Deconstruir la mirada. Otras posibilidades desde la cultura”, faedores, gestores, mediadores i espais de la cultura com a dispositiu de canvi revisen el seu treball per proposar altres relacions amb l’entorn i, d’alguna manera, el desbordament de la institució cultural tradicional.

 

En aquestes jornades es reflexionarà i conversarà sobre temes que afecten l’evolució del sector cultural i el seu vincle amb la societat: la connexió entre cultura i sostenibilitat, la mediació cultural i l’educació patrimonial, la innovació cultural o la relació entre art i comunitat.

 

Descolonització, descentralització o desinstitucionalització cultural són algunes intencions que es llegeixen i s’escolten, però què impliquen? I a qui? Per debatre sobre això, la sessió s’organitza en diversos blocs temàtics i en converses amb persones convidades que conviden altres veus per obrir el debat.

 

> Sessió 1. Mediació cultural i Educació patrimonial

 

Del servei educatiu a la mediació cultural en les institucions de la cultura / Evolució del museu i el seu departament d’educació. Dependències, girs, models, reptes pendents.

 

En conversa: Ursula Luna (Professora ajudant doctora de la Facultat d’Educació, Filosofia i Antropologia de la Universitat del País Basc UPV/EHU) i Mireia Mayolas Créixams (Responsable de l’Àrea d’Educació i Activitats del Museu Marítim de Barcelona).

Modera: Mauro Peñalba (Gestor cultural. Membre d’OndarHEZ. Associació d’Educadors/es del Patrimoni Basc).

 

 

> Sessió 2. Cultura i sostenibilitat. Noves cartografies

 

Mudances de la cultura i les seves institucions. Altres paisatges i descentralitzacions. / El significat i imaginari del rural en les pràctiques culturals. El paper de la cultura en les polítiques de desenvolupament rural.

 

En conversa: Rosa-María Pla (Responsable d’organització i nous projectes del Museu Terra de la Fundació Carulla), Andoni Munduate (Coordinador de la xarxa Fablab a LURLAB) i Mikel Aristegui Tello (Ballarí, coreògraf, productor i gestor cultural. Membre de Rede Aldear).

Moderen: Kizkitza Ugarteburu i Ane Rotaeche (Caserío Museo Igartubeiti)

 

 

> Sessió 3. Innovació cultural i ecosistema cultural a Euskadi. Altres perspectives (EUS)

 

Innovació cultural a Euskadi. / El sentit de les xarxes avui dia. / Altres models de cogobernança / Drets culturals / Impacte social de la cultura. / La gestió cultural avui.

 

En conversa: Irene Intxausti (Membre del projecte col·lectiu TOPA!) i Itziar Vidorreta (Responsable de BDCC–Basque District of Culture and Creativity. Espai per a les Indústries Culturals i Creatives–ICCs d’Euskadi).

Modera: Maider Zilbeti (Investigadora, Directora general Haizur).

 

 

> Sessió 4. Cultura digital: conviure amb altres codis

 

Hibridació de sabers-ciutadania digital / Cultura i Intel·ligència Artificial / Formes de representació de l’espai expositiu. Virtualitat-corporeïtat / Patrimoni i memòria en l’era digital / El museu del futur, escenografies i relats.

 

En conversa: Abelardo Gil-Fournier (Artista i investigador), Albert Chamorro Serrano i Marta Lofi (Urati Laboratori. Laboratori de recerca artística).

Moderen: Clara Harguindey i Daniel Pecharromán (Cofundadors de Desmusea. Col·lectiu artístic i de mediació cultural).

 

 

> Sessió 5. Art i comunitats. Altres abordatges

 

Educació artística en context escola / Rols de l’artista en la institució cultural / Projectes artístics en residència en contextos institucionals / Art i ciutadania.

 

En conversa: Pedro Jiménez Álvarez (Soci i membre de l’equip de coordinació de ZEMOS98), Vicente Blanco Mosquera i Salvador Cidrás (Integrants d’Escola Imaxinada) i Alba Fernández (Artista i mediadora).

Modera: Amalur Gaztañaga Montero (Gestora cultural. Coordinadora d’exposicions de Kutxa Fundazioa).

 

 

La jornada tindrà lloc a Gordailua, Centre de Col·leccions Patrimonials de la Diputació Foral de Guipúscoa a Irún, i també podrà seguir-se per streaming.

 

 

 

Dates: 24 d’octubre. Amb inscripció prèvia: 30€ (presencial) i 10€ (online)

De 9:30 a 16:00h. Gordailua. Auzolan, 4. 20303 Irún (Guipúscoa)

Organitza: Ondarebizia (K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola)

Participa: Ursula Luna (UPV/EHU), Mireia Mayolas Créixams (MMB), Mauro Peñalba (OndarHEZ), Rosa-María Pla (Museu Terra), Andoni Munduate (LURLAB), Mikel Aristegui Tello (Rede Aldear), Kizkitza Ugarteburu i Ane Rotaeche (Caserío Museo Igartubeiti), Irene Intxausti (TOPA!), Itziar Vidorreta (BDCC), Maider Zilbeti (Haizur), Abelardo Gil-Fournier, Albert Chamorro Serrano i Marta Lofi (Urati Laboratori), Clara Harguindey i Daniel Pecharromán (Desmusea), Pedro Jiménez Álvarez (ZEMOS98), Vicente Blanco Mosquera i Salvador Cidrás (Escola Imaxinada), Amalur Gaztañaga Montero (Kutxa Fundazioa).

Suport: Govern Basc

Més informació, programa i inscripcions: ondarebizia/x-sesion-abierta

 

 

 

 

 

Ondarebizia 

 

Projecte impulsat per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola amb el suport del Govern Basc. La cooperació, la col·laboració, la conversa i l’intercanvi són la base d’aquest projecte que té tres eixos principals: jornades professionals “Sesión abierta”, concurs de curtmetratge documental “Miradas de patrimonio” i “Añorgatarrak”, projecte de recerca i difusió del patrimoni immaterial de l’antiga colònia industrial del barri d’Añorga de Sant Sebastià.

 

 

K6 Gestión Cultural 

 

Des de 1989, K6 Gestión Cultural ofereix acompanyament en la gestió integral de projectes culturals. El seu principal àmbit d’actuació és la creació, programació i gestió de projectes, museus i centres culturals, des d’un model propi de gestió flexible i sostenible que evoluciona, s’adapta i creix davant els nous entorns culturals.

 

Actualment gestionen diversos museus i centres culturals a Guipúscoa: Euskal Itsas MuseoaInstituto Vasco de Arquitectura i Museum Cemento Rezola a San Sebastià, Caserío Museo Igartubeiti a Ezkio i Museo Zumalakarregi a Ormaiztegi.

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives desenvolupades al País Basc


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.