Declaració de Càceres | Document
La Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea ha aconseguit aglutinar a tots els països de la Unió Europea entorn d’un discurs i una estratègia perquè la cultura sigui una veritable política d’Estat, certificant el seu paper com a element indispensable tant per al desenvolupament personal d’una ciutadania lliure, crítica, tolerant i heterogènia en la seva diversitat, i també com a font de benestar i riquesa.
Els i les ministres de Cultura de la UE van adoptar per unanimitat la Declaració de Càceres en la reunió informal celebrada a Càceres el setembre passat en la capital extremenya. Recordant i agraint la forma amb la qual la cultura es va revelar imprescindible durant la pandèmia produïda pel COVID-19, els i les responsables ministerials d’aquest àmbit a nivell europeu consideren la cultura com a font de benestar i riquesa, a més d’un element de la identitat europea compartida i també de la identitat de cadascun dels països que representen. Per això el compromís amb la cultura, amb la llibertat dels creadors i les creadores, amb els seus drets, les seves condicions de treball, el compromís amb la participació i l’accés, han de formar part sempre dels objectius de tots els poders públics.
Cultura és, conclou el text, un dret de la ciutadania que els poders públics i cada individu tenen l’obligació de salvaguardar. Per això se subscriu aquest compromís, perquè la cultura sigui d’ara endavant considerada un bé públic essencial i un bé públic mundial al més alt nivell polític.
Fer aquest compromís efectiu en el corpus normatiu
Per tal de conèixer quin valor i implicacions pot tenir aquest document, mitjans com infoLibre assenyalen la importància del document firmat, analitzant els passos necessaris per implementar-ho en un article, La importancia de la ‘Declaración de Cáceres’, escrit per Inma Ballesteros, Directora de l’Observatori de Cultura i Comunicació de la Fundación Alternativas.
L’article considera la Declaració de Càceres com un “moment històric” perquè suposa, després de molts anys de reivindicació, que els compromisos adquirits en els Pactes dels Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides es traslladin a les polítiques públiques. Amb això s’obre un nou escenari per a la formulació de nous models de polítiques culturals que recullin les múltiples identitats que formen part de les societats contemporànies, i que incorporin aquesta nova visió a l’agenda política nacional i global.
A les portes d’una nova legislatura a Espanya, entre els arguments esgrimits per passar de les paraules als fets es considera necessari que aquest compromís es faci efectiu en el corpus normatiu, per exemple, garantint els serveis culturals mínims perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret a participar en la vida cultural amb una Llei General de Cultura que estableixi el marc d’actuació institucional en tots els nivells de competència.
Així mateix, si la cultura vol estar present en els propers debats post-2030 per a una nova agenda, amb un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) específic, també es veu com a imprescindible demostrar l’impacte que l’acció cultural exerceix en la vida de les persones i en els territoris, el compromís amb la sostenibilitat ambiental i social i l’adaptació al desenvolupament tecnològic sense deixar ningú enrere.
A més, perquè el reconeixement de la cultura com a un bé públic essencial no quedi només en una declaració d’intencions cal generar un gir en la planificació de les polítiques públiques, fonamentant-les en els drets culturals per assumir els reptes del present, i avançar cap al futur enfortint l’ecosistema cultural en el marc de la diversitat i la sostenibilitat.
Perquè et pot interessar?
A través d’aquest document, els i les responsables de cultura europexs es comprometen a treballar perquè la cultura sigui un element crucial de les polítiques en favor de societats pacífiques, justes, i igualitàries. Perquè la cultura juga un paper essencial en la construcció de societats democràtiques i en el desenvolupament personal de la ciutadania: la cultura és essencial per a aconseguir societats més sanes, justes, crítiques, lliures, tolerants, integradores i igualitàries. Per això aquest compromís on, preparant el terreny per a les negociacions de la pròxima agenda de desenvolupament, es proposa treballar perquè la cultura sigui reconeguda en si mateixa com un nou objectiu de desenvolupament sostenible.
Dates: 25 i 26 de setembre
Reunió Informal de Cultura dels i les ministres de Cultura de la UE a Càceres
Més informació i accés al document: spanish-presidency.consilium.europa/declaracion-caceres
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.