22 setembre, 2023
Notícia

de/tra(n)s | Projecte

Cicle de seminaris, tallers, performances i grups de discussió de Tenerife Espacio de las Artes que aborda l'experiència dels cossos trans a les fronteres, des de Canàries, límit sud d'Europa.

El programa de trobades i diàlegs “de/tra(n)s: fronteras, cuerpos trans y (contra)archivo de los sures globales. herramientas queer/cuir ante las experiencias del sexilio” és un cicle que forma part de les línies de debat i pensament del Tenerife Espacio de las Artes (Santa Cruz de Tenerife) per a la comprensió i enteniment de la cultura contemporània des de diferents àmbits com l’art, la filosofia o l’antropologia.

 

Es tracta de l’experiència d’uns cossos sotmesos a les violències del desplaçament i el desarrelament per raons d’odi, l’així dit “sexili”, que en la seva migració troben altres múltiples violències, però també formes d’agenciament i de producció de memòria que el programa pretén subratllar, posar en valor i portar al debat públic. El museu es posa en crisi en enfrontar-se al repte de retre compte d’aquestes narracions i memòries estructuralment excloses de l’arxiu col·lectiu.

 

 

Estructuració del programa de/trans

 

El programa es desenvolupa en tres eixos “Les fronteres”, “Egonarratives i Contranarratives” i “Arxiu i contraarxiu”, en els quals se succeeixen xerrades, col·loquis, cineforums i performances, amb convidadxs de l’àmbit dels estudis queer i decolonials i amb protagonistes de la migració trans. A més de les activitats obertes al públic, mensualment es proposen grups de treball de format flexible en els quals s’aprofundeix en els textos, temàtiques i materials proposats en les diferents sessions. S’han tingut molt en compte les polítiques de la cura i el garantir espais de seguretat, especialment en sessions públiques en les quals participen persones que han estat objecte de discriminació racista i transfòbica, o la situació de la qual no està reconeguda legalment.

 

 

Qui integra de/trans

 

El responsable del programa, que compta amb la col·laboració del projecte “Memorias de las masculinidades disidentes en España e Hispanoamérica” [PID2019-106083GB-I00], és el filòleg i investigador José Antonio Ramos Arteaga.

 

A més de les persones convidades a les diferents sessions, procedents dels àmbits local, estatal i internacional, els grups d’estudi i de treball están integrats per persones migrants trans, membres de col·lectius trans i LGTBIQ+ locals, així com el Grup de recerca d’Estudis Decolonials de la Universidad de la Laguna i públic general.

 

 

Dates: 2019-en actiu

Organitza: TEA Tenerife

Responsable: José Antonio Ramos Arteaga

Col·labora: Projecte “Memorias de las masculinidades disidentes en España e Hispanoamérica [PID2019-106083GB-I00]

Més informació: teatenerife/detrans

Programa inclòs a Imaginar nuevas Europas

 

 

TEA Tenerife

 

TEA Tenerife Espacio de las Artes és un centre del Cabildo de Tenerife, situat a Santa Cruz i obert a la participació social en els àmbits de la cultura i l’art contemporanis.

 

Disposa d’un espai creat per als infants i les famílies, El MiniTEA, amb el qual es prioritza i visibilitza el programa educatiu del TEA amb l’objecte no només de difondre’l sinó de materialitzar-lo en un lloc real on les famílies, però també els i les professorxs, docents, educadorxs i altres persones interessades trobin un espai de reunió, creativitat i debat on contribuir a la construcció d’una societat més oberta i inclusiva.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes amb perspectiva LGTBI


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.