13 març, 2024
Notícia

Cura mental per a la mediació cultural | Programa

Iniciativa de Concomitentes per cuidar els i les professionals i mediadorxs que duen a terme els processos participatius que implica el seu treball de mediació cultural i que també vol inspirar d’altres projectes.

Concomitentes, plataforma que promou la creació d’obres d’art i fa la intermediació entre la societat civil que les encarrega i els i les artistes que les produeixen, impulsa aquesta proposta des de la convicció que han de cuidar els projectes de mediació de llarg recorregut que desenvolupen i cuidar-se també a sí mateixos/es. Amb aquest programa de cura mental volen ajudar al seu equip de mediació i al seu personal laboral a garantir el benestar emocional als treballs que desenvolupen des de l’entitat.

 

Els processos participatius impliquen negociacions, debats, dubtes i poques certeses. En aquest camí, són moltes les persones amb les quals es conversa i molt variats els anhels i expectatives que es generen. El rol de la mediació cultural ha d’atendre tot això, sent una escolta constant en la qual s’ha de mantenir un equilibri entre desitjos i possibilitats. Cada persona que participa és un món, amb les seves maneres de fer, els seus temps, els seus recursos materials i els seus somnis. La mediació, aquesta figura que facilita aquestes trobades i que possibilita el procés, s’enfronta, de vegades, a una certa solitud.

 

Aquest programa, que també vol inspirar d’altres projectes perquè cuidin als i les professionals i mediadorxs dels seus processos, comptarà amb:

 

> Bonus anual de sessions de psicologia individualitzada per a cada persona mediadora en actiu al llarg d’una concomitància (el procés artístic participatiu) i per al personal de l’equip tècnic de l’entitat.

 

> Una sessió anual col·lectiva d’autocura en la qual compartir dubtes, cansaments i suports mutus per poder sostenir els processos.

 

> Edició durant el primer semestre del 2024 d’una ‘Guia per al tracte bonic’, amb la finalitat de compartir-ho entre els agents que formen part de l’ecosistema de Concomitentes (comunitats, mediadorxs, artistes, equip tècnic), i així contribuir a la definició de llenguatges còmplices, generar trobades segures, atendre la diversitat des de l’alegria de la diferència, entre d’altres reptes.

 

> Així mateix, per el 2027 està previst realitzar una ‘Enquesta de clima laboral’ amb l’objectiu d’atendre possibles millores per aconseguir un espai de treball i col·laboració que garanteixi el benestar comú.

 

Aquest primer programa és un projecte pilot que pretén portar a la pràctica la cura de la salut mental, entenent que aquesta és necessària per aconseguir, en la mesura que sigui possible, una vida el més plena possible.

 

Des de Concomitentes animen altres institucions a tenir en compte la salut mental del seu personal, perquè moltes vegades s’obvia que, el fet de compartir processos amb moltes persones, alhora que emociona, també desgasta i cal ajudar perquè això no s’enquisti o provoqui malestars futurs que afectin el projecte i, sobretot, a la xarxa humana que el sosté.

 

 

Dates: 2024-2027

Impulsa: Concomitentes

Més informació: concomitentes/programa-de-cuidado-mental-para-la-mediacion-cultural

 

 

Concomitentes

 

Concomitentes és una plataforma creada l’any 2018 per al desenvolupament d’un programa i una metodologia on la societat civil busca resposta a les seves necessitats a través de la producció artística contemporània. És el resultat d’un procés de treball entre la Fundació Daniel y Nina Carasso (dins del seu àmbit d’actuació vinculat a l’art ciutadà) amb un grup de mediadorxs que duen a terme les concomitàncies desenvolupades a Espanya.

 

Aquestes concomitàncies són: Diversorium | Barcelona | 2019-2021 (Veronica Valentini, mediadora a Catalunya); UCI Pediétrica | Santa Cruz de Tenerife | 2018-2022 (Felipe G. Gil, mediador a Andalusia i Canàries); Legado Cuidado | Betanzos, A Coruña | 2018-2023 (Fran Quiroga, mediador a Galícia); Biblioteca Bellas Artes UCM | Madrid | 2018-… (Julia Morandeira, mediadora a Madrid); Aguas Vivas | Llanos de Penagos, Cantabria | 2022-2024 (Alejandro Alonso amb Sören Meschede); Narrativas solares | La Sobarriba, Lleó | 2022-2024 (Alfredo Escapa Presa); Tierra Común | Montes de O Couso, Gondomar, Pontevedra | 2023-2024 (Natalia Balseiro) i Non Plus Ultra | Badajoz | 2023-2025 (José Iglesias García-Arenal)

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més pràctiques artístiques i culturals que situen el focus en la salut


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.