CulturaComunitaria | Plataforma
Des d’aquesta plataforma, impulsada amb el suport d’Harinera ZGZ, Xarxa REACC i Fundació Daniel y Nina Carasso, es reivindica el paper essencial de la Cultura Comunitària i les maneres de fer de les comunitats implicades, per a l’aterratge i traducció de l’Agenda 2030 i els ODS a un context de proximitat, així com per a la promoció d’aliances veïnals per a una implementació situada, feminista i intercultural d’aquestes mesures.
Aquí poden tenir cabuda tots aquells projectes i iniciatives culturals que, amb vocació de transformació social, des de lògiques col·laboratives i amb la mirada posada en els processos i no en els resultats, sorgeixen des de les comunitats o les involucren, possibilitant la seva participació en el fet cultural. Llocs, col·lectius, contextos o espais l’objectiu de fons dels quals és la universalització del dret d’accés a la cultura en tota la seva plenitud: que qualsevol persona pugui consumir, produir i decidir sobre la seva pròpia cultura.
Propostes sovint invisibles, petites, de proximitat, vertebrades per conceptes com ara equitat, diversitat, horitzontalitat, agència, participació activa o descentralització, decisives a l’hora d’avivar el teixit cultural i social de barris i pobles, imaginar i construir nous horitzons col·lectius i espais de pensament crític, i posar en valor la idea de bé comú.
Objectius:
> Divulgar. No sempre és fàcil donar a conèixer un projecte de cultura comunitària, o accedir-hi i conèixer-los a fons. En aquesta plataforma es poden compartir iniciatives i activitats i els documents en els quals es basen, contribuint així a generar un coneixement compartit que aprofundeixi en cada experiència: aprenentatges, encerts, errors i maneres de fer.
> Inspirar. Enfront de les lògiques competitives, la plataforma creu en allò replicable, la col·laboració i el coneixement obert com el millor escenari possible perquè la Cultura Comunitària continuï creixent i ampliant els seus límits. Animen a tothom a explicar els seus projectes de manera que siguin accessibles i comprensibles perquè qualsevol, amb o sense coneixements previs en el tema, pugui inspirar-s’hi.
> Connectar. Coneixent-se, aprenent els i les unxs d’els i les altres i inspirant-se mútuament, en aquesta plataforma potser es poden trobar espais amb els quals col·laborar, als quals visitar, consultar, o simplement als quals enviar una salutació i animar-los perquè continuïn construint en comunitat.
Perquè et pot interessar?
Aquesta plataforma comunitària permet compartir i trobar informació sobre iniciatives, activitats i xarxes comunitàries, així com documents de referència sobre la Cultura Comunitària, un concepte encara en construcció segons els impulsors d’aquest projecte amb el qual s’espera ajudar a donar-li forma.
Dates: 2021-en actiu
Suport: Harinera ZGZ, Red REACC y Fundación Daniel y Nina Carasso
Amb tecnologia de: Wikifab, Mediawiki y Semantic Mediawiki
Més informació: culturacomunitaria/wiki
REACC
REACC és una assemblea oberta de diàleg i suport entre professionals, col·lectius i persones implicades en les arts i la cultura comunitària. Des de REACC entenen per cultura comunitària qualsevol pràctica artística que, en un mateix projecte o activitat, involucri a agents i a comunitats en processos creatius de caràcter col·laboratiu. |
Harinera ZGZ
Harinera ZGZ és un espai de creativitat i participació gestionat a través d’un model de gestió públic-comunitària per l’Associació Veïnal de San José, l’Ajuntament de Saragossa i el Col·lectiu Llámalo H. |
Fundació Carasso
La Fundació Daniel y Nina Carasso, amb seu a París i Madrid, es defineix com un laboratori de filantropia que treballa en dues grans àrees: Alimentació Sostenible i Art Ciutadà (per al desenvolupament de l’esperit crític i el reforç de la cohesió social). Per donar suport a accions i projectes d’aquesta mena desenvolupen diferents vies de suport com les convocatòries públiques. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.