CulturaCOM 2024 | Jornada
Aquesta edició de la Jornada de Cultura Comunitària, organitzada des de la Xarxa d’Espais Comunitaris (XES), vol aprofundir i comprometre’s encara més en la democratització i el dret a la ciutat. laculturaCOM és una manera d’entendre la cultura que posa el focus en el “com” i no només en el “què” i que es tradueix en una trobada anual que, el 2024, es celebra al Casal de Barri Pou de la Figuera de Barcelona.
El propòsit d’aquesta trobada és identificar, de forma col·lectiva, el grau d’importància que té l’accés i ús de l’espai públic per a l’enfortiment del teixit comunitari i com, un teixit comunitari fort, genera resiliència democràtica davant l’avançament de discursos i posicionaments feixistes o d’ultradreta:
> Es considera cabdal el dret a la ciutat per a les relacions socials i veïnals.
> L’espai públic, interior o exterior, és el medi on es desborden les individualitats i les relacions de família nuclear, i es generen les condicions d’oportunitat per traçar relacions col·lectives.
> És l’espai de coneixença on:
> Ens relacionem amb els diferents costums, valors i codis culturals
> S’evidencien les diversitats condicionades per les desigualtats que ens creuen de forma interseccional
> Acollim i arrelem, teixim vincles de confiança, que són la base del sentiment de pertinença i la corresponsabilitat del benestar comú i la cohesió social
> Les places i carrers són, alhora, escola de participació col·lectiva i escola de resolució de conflictes, les bases per a l’apoderament del veïnat, la participació democràtica més directa i l’autoorganització i articulació social per a la defensa de drets.
El programa inclou, a més d’un dinar popular i una posada en comú final, dos taules de treball les idees clau de les quals serviran per elaborar un compromís i posicionament conjunt que es reflectirà en un Manifest:
> Taller 1. Democratització del espai públic i model de ciutat: impactes en el teixit comunitari
Taller per aprofundir en l’anàlisi de les pràctiques d’ús de l’espai públic, els factors que promouen o dificulten aquest ús. La gestió comunitària presenta un conjunt de pràctiques de democratització de l’ús de l’espai públic, de creació de vincles i mecanismes d’incidència en el model i dret a la ciutat, que poden mostrar altres formes de fer carrer, territori i comunitat més enllà de la gestió neoliberal de l’espai públic.
> Taller 2. Cultura Comunitària vs. feixisme: resiliències comunitàries davant la discriminació i els discursos d’odi
Com un teixit comunitari fort genera resiliència democràtica davant l’avançament de discursos i posicionaments feixistes o d’ultradreta? Les relacions públic-comunitàries afavoreixen la democratització de la gestió de recursos públics i les estructures populars també fan un rol de democratització i redistribució econòmica. En aquest taller es vol aprofundir de quina manera ho fan i quin impacte tenen en fer-ho.
Dates: 23 de novembre. Amb inscripció prèvia
9:30h. Casal de barri Pou de la Figuera. Sant Pere més baix, 70. 08003 Barcelona
Organitza: Xarxa d’Espais Comunitaris (XES)
Més informació i inscripcions: casalpoudelafiguera/CulturaCOM 2024
laculturaCOM
Trobada de caràcter anual, on els diversos projectes que integren la Xarxa d’Espais Comunitaris (XES) s’articulen per a l’elaboració d’un programa conjunt d’activitats enfocades a aprofundir en els objectius comuns de la xarxa, donar visibilitat al model i enfortir-se internament. També parteixen d’altres objectius com donar veu i espai a altres projectes en vies de consolidació, arribar a nous col·lectius i generar un espai on compartir, sense oblidar la importància del procés. |
Xarxa d’Espais Comunitaris
Organització formada per gairebé 500 projectes socis per a la defensa de un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris. La XES funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació.
L’Economia Social i Solidària (ESS) contempla una nova forma de produir, distribuir i consumir, i representa una alternativa viable i sostenible per satisfer les necessitats individuals i globals. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre espais de trobada per a projectes comunitaris
notícies
També et pot interessar
Art tèxtil, política i economies de subsistència | Trobades
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.