Cultura, Localisme i Ruralitats | Manifest
La Trobada Intermunicipal de Gestió Pública per a la Cultura (EIGPC) és una iniciativa promoguda des de la Direcció de Planejament, Vinculació i Desenvolupament Sectorial de la Secretaria de Cultura del Govern de l’Estat de Jalisco (Mèxic). Després de la seva primera edició, l’any 2023 a Zapotiltic (Mèxic), el EIGPC va ser seleccionat com a una bona pràctica internacional pel jurat del 6è Premi Agenda 21 de la Cultura, organitzat per la Comissió de Cultura del Secretariat Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), per la seva aportació al desenvolupament cultural sostenible i el seu potencial per ser replicat en altres localitats a nivell global.
Context de la publicació
La segona edició de la Trobada Intermunicipal de Gestió Pública per a la Cultura (EIGPC) es va dur a terme a Puerto Vallarta, del 30 d’agost a l’1 de setembre, on representants de les àrees de cultura de 35 governs locals de les 12 regions de Jalisco es van reunir per avaluar la seva tasca pública, intercanviar experiències de manera col·laborativa i adoptar una nova eina de visió a futur per al desenvolupament cultural de Jalisco i els seus municipis.
En aquest espai es van realitzar capacitacions i activitats participatives on els i les responsables de cultura de municipalitats rurals, no-metropolitanes, territoris suburbans, petites demarcacions i localitats de baixa densitat del territori van tenir l’oportunitat de revisar bones pràctiques entre parells i debatre amb la societat civil, obrint un enfocament més enriquidor per a la gestió cultural pública.
Un dels moments clau d’aquesta segona trobada va ser la lectura, aprovació i adopció del «Manifest Intermunicipal: Cultura, Localisme i Ruralitats», un document que reuneix les aspiracions i compromisos dels governs locals participants a la trobada.
Eixos principals del manifest
Aquest manifest s’articula en quatre eixos principals:
> Descentralització i equitat territorial: Es subratlla la importància d’evitar la centralització de les polítiques culturals només a Guadalajara, la capital de Jalisco, i es reafirma el compromís de planificar les estratègies per al desenvolupament cultural, considerant les particularitats de cada municipi.
> Ruralitats com a espais de drets: Aquest punt integra la visió de les ruralitats com a espais propicis per a l’exercici dels drets culturals. S’hi destaca la necessitat de garantir que aquests drets siguin reconeguts i promoguts, fent èmfasis en les cultures vives i en el patrimoni cultural local.
> Cultura comunitària: S’hi destaquen les pràctiques i dinàmiques culturals comunitàries com a base per a la construcció d’identitats, ciutadanies, sentits de pertinença i cohesió social.
> Governança cultural i participació social: El document fa una crida a fomentar la participació ciutadana, veïnal i comunitària per enfortir la presa de decisions col·lectives sobre l’agenda pública de la cultura.
Per què et pot interessar?
Aquest manifest pot resultar una guia útil tant per a agents culturals com per a tècnics/ques municipals més enllà del seu àmbit geogràfic d’origen (Jalisco, Mèxic, Llatinoamèrica) perquè reafirma la importància que té el rural com a territori per a l’exercici de drets i on s’han de garantir les llibertats creatives. Per això, els ajuntaments de Jalisco que l’han adoptat, han posat aquest manifest disponible per a la seva lectura i descàrrega als seus portals institucionals i xarxes socials.
El document reivindica el rural com a territori cultural viu, un espai propici per a la construcció de comunitat, per garantir la participació de les persones a la vida cultural i la “equitat territorial” enfront de la centralització.
S’hi sosté que, en aquest context més que en qualsevol altre, el treball dels i les tècnics/ques municipals de cultura no hauria de centrar-se tant en programar i liderar una agenda cultural, sinó en obrir, habilitar i propiciar les condicions perquè qui la programin i liderin siguin les pròpies comunitats.
Data de publicació: 2024
Impulsa: Direcció de Planejament, Vinculació i Desenvolupament Sectorial (Secretaria de Cultura, Govern de l’Estat de Jalisco, Mèxic)
En el marc de: II Trobada Intermunicipal de Gestió Pública per a la Cultura
Més informació: iberculturaviva/manifiesto-intermunicipal-cultura-localismo-y-ruralidades
Trobada Intermunicipal de Gestió Pública per a la Cultura
La Trobada Intermunicipal de Gestió Pública per a la Cultura (EIGPC) és una iniciativa promoguda des de la Direcció de Planejament, Vinculació i Desenvolupament Sectorial de la Secretaria de Cultura del Govern de l’Estat de Jalisco (Mèxic).
Després de la seva primera edició el 2023, aquesta iniciativa va rebre el reconeixement internacional en ser seleccionada com a bona pràctica internacional per la CGLU, la major organització de governs locals i regionals del món, per la seva aportació al desenvolupament cultural sostenible i el seu potencial per ser replicat en altres localitats a nivell global. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb context rural i desenvolupament cultural sostenible
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.