Cultura Comunitaria e Igualdad de género en España | Estudi
L’Instituto de las Mujeres del Ministerio de Igualdad (Gobierno de España) presenta l’estudi “Cultura Comunitaria e Igualdad de Género en España”, elaborat en col·laboració amb la Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria (REACC). Aquesta anàlisi ofereix una visió detallada de com la cultura comunitària contribueix a la igualtat de gènere i a la promoció dels drets de les dones, explorant tant les oportunitats com els obstacles que enfronten les dones en el sector cultural comunitari.
El document destaca la importància de la cultura comunitària com a eina per a democratitzar l’accés a la cultura, fomentar la participació ciutadana i transformar la societat amb perspectiva de gènere. Inclou un diagnòstic sobre les barreres estructurals, com la manca de finançament i la precarietat laboral, i proposa recomanacions que busquen enfortir el sector i millorar la inclusió i visibilitat de les dones.
Sobre l’estudi
Arreu del territori espanyol es desenvolupen una àmplia varietat de propostes, projectes i activitats que busquen millorar la qualitat de vida de les seves comunitats, democratitzant l’accés a la pràctica artística. Les dones hi juguen un rol fonamental pel que fa a la construcció de vincles comunitaris, així com en la transmissió de sabers i memòries locals. En definitiva, en la promoció de la igualtat de gènere des d’un enfocament de drets i posant l’èmfasi en les cures, malgrat les moltes i arrelades desigualtats i precarietats a les quals s’enfronten.
L’objectiu d’aquest estudi ha estat analitzar la situació de la cultura comunitària a Espanya com a àmbit clau per avançar en la igualtat de gènere i la promoció dels drets de les dones. També s’ha volgut avançar en una descripció de la cultura comunitària, les seves particularitats i característiques, vinculant aquest complex àmbit de treball i intervenció amb la promoció de la igualtat de gènere.
S’hi proposa:
> Analitzar les realitats de les professionals i dels col·lectius (amb o sense forma jurídica) que treballen per la igualtat de gènere a través de la cultura comunitària a Espanya.
> Indagar dimensions i característiques dels projectes de cultura comunitària que promouen la igualtat de gènere en el territori espanyol (públics destinataris, disciplines artístiques que abracen, temàtiques que aborden, formes de finançament, etc.).
Metodologia
Les unitats d’anàlisi han estat les entitats col·lectives de cultura comunitària, les agents individuals que desenvolupen aquestes propostes i els projectes mateixos que es duen a terme. L’estudi es va elaborar a partir de dues tècniques de recollida d’informació que van involucrar una metodologia tant quantitativa com qualitativa:
> Enquesta amb preguntes tancades i obertes orientada a recollir informació tant d’entitats col·lectives com d’agents professionals individuals i dels projectes de cultura comunitària que treballen per la igualtat de gènere a Espanya.
> Entrevistes qualitatives semiestructurades a informants clau: professionals dones de la cultura comunitària que realitzen projectes en el marc d’una entitat o de manera independent. Aquestes informants van ser seleccionades a partir de la mostra resultant del total de respostes obtingudes a l’enquesta i el propòsit va ser creuar informació i aprofundir en alguns punts clau.
Mostra
La mostra objecte d’estudi es va obtenir a partir de l’enquesta de 119 entitats col·lectives i un total de 98 agents individuals. D’altra banda, es va recollir un total de 143 projectes que promouen la igualtat de gènere a través de la cultura comunitària.
Es va buscar una representació heterogènia entre les entrevistades, explorant agents tant de l’àmbit artístic com social, de diferents territoris però que fossin descentralitzats i en el que es treballés tant en l’àmbit rural com urbà. Els territoris inclosos van ser: Andalusia, Galícia, Astúries, Múrcia, Catalunya i les Illes Canàries.
Per què et pot interessar?
Tal com apunta la mateixa REACC, la presentació d’aquest estudi és rellevant i necessària per entendre i visibilitzar la presència de les dones i la seva aportació en les diferents propostes artístiques comunitàries on participen, i per conèixer els grans reptes en aquesta matèria.
L’estudi ret comptes, no només de les característiques de la cultura comunitària a Espanya, sinó també del perfil de les entitats que treballen per la igualtat de gènere, permetent conèixer una mica més com es treballa des del col·lectiu en aquest encreuament d’àmbits entre cultura comunitària i igualtat de gènere.
S’hi planteja una anàlisi per detectar necessitats i obstacles, no només per a les professionals i agents que impulsen aquests projectes, sinó també per a dones que s’apropen com a participants des de les comunitats, moltes vegades des d’una situació de vulnerabilitat.
A més de conclusions i recomanacions per al desenvolupament de polítiques públiques, s’hi proposa una sèrie d’indicadors qualitatius per a l’acompanyament d’aquests projectes i per al disseny de bones pràctiques en matèries de gènere i a favor de la igualtat.
Data de publicació: 2024
Edita: Subdirección General de Programas (Instituto de las Mujeres, Ministerio de Igualdad, Gobierno de España)
Autoria: Camila Mercado, Marta Fernández Martínez, Natalia González Sañudo, Doris Boira Bueso i Miriam Soliva Bernardo (REACC)
Disseny editorial: GRIGRI Projects
Més informació i accés a la publicació:
Instituto de las Mujeres
REACC
Red de Espacios y Agentes de la Cultura Comunitaria
La REACC és una xarxa de suport entre professionals de les arts i la cultura comunitàries sorgida el 2020. Des d’aquesta xarxa per cultura comunitària s’entén qualsevol pràctica artística que involucra agents i comunitats en processos creatius de carácter col·laboratiu. |
#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes de cultura comunitària amb perspectiva de gènere
notícies
També et pot interessar
Estudi Cultura Comunitària i Igualtat de Gènere a Espanya | Enquesta
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.