18 setembre, 2023
Notícia

Què pot el cooperativisme cultural? | Seminari

La Murga organitza a Barcelona un espai de reflexió col·lectiva sobre cooperativisme i cultura en un moment d’efervescència de les iniciatives culturals en clau cooperativa a Catalunya.

Fins a quin punt el cooperativisme cultural va més enllà de crear estructures democràtiques i igualitàries en el seu funcionament intern, i provoca canvis en l’entorn? En quina mesura el cooperativisme cultural transforma la cultura més enllà de les formes de gestió? En definitiva, què pot el cooperativisme cultural? Quin està essent el seu potencial transformador?

 

La cooperativa La Murga proposa reflexionar juntament amb altres col·lectius sobre aquests i altres interrogants entorn de les iniciatives culturals emparades en el marc del cooperativisme en un moment d’impuls social i institucional d’aquestes iniciatives.

 

Programa

 

> Cooperativisme i gestió comunitària, dos mons diferents?

Si parlem de cultura i gestió comunitària, ens trobem amb un ampli imaginari de cultura gestionada per la comunitat i des d’una perspectiva assembleària que pot entrar en col·lisió amb la delegació de serveis a tercers. Una cooperativa que produeix serveis per a comunitats és cooperativisme? En quina mesura la gestió comunitària i el cooperativisme són compatibles?

 

Amb Xavi Urbano (Quesoni), Mariona Soler (Ateneu Popular 9Barris) i Jordi Oliveras (La Murga).

 

 

> Què vol dir i què comporta una cooperativa de consumidors i usuaris en cultura?

El cooperativisme de consum, amb experiències de llarg recorregut com en l’àmbit de la producció agroecològica, i més recentment, experiències com les de Som Energia i Som Connexió o les cooperatives d’habitatge suposen l’autoorganització de col·lectius cada cop més diversos entorn de les seves necessitats. En l’àmbit cultural aquestes possibilitats potser han estat encara poc transitades. En aquesta sessió es proposa un exercici d’imaginació sobre aquesta possibilitat.

 

Amb Carme Pagès Pallisé (El Brot), Anna Cerdà i Marc Balfagón (La Murga) i altres persones convidades pendents de confirmar.

 

 

> La capacitat transformadora del cooperativisme cultural. Quant podem?

Darrere del cooperativisme hi ha un projecte d’articulació de xarxes socials i de sobirania popular sobre els mitjans de producció que van molt més enllà d’una modalitat d’activitat emprenedora. Revisant aquests principis i el moment actual del cooperativisme, es proposa preguntar-se sobre les potencialitats i limitacions del cooperativisme, en particular en l’àmbit cultural.

 

Amb Pau Llonch (Versembrant), Laure Vega (CEUP) i Rubén Martínez (La Murga | IDRA).

 

 

> Sessió de tancament

Taula rodona, amb Andrea Soto Calderón (La Murga) i algunes de les persones participants a les anteriors sessions.

 

La idea és fer una sessió de recapitulació amb les persones assistents al seminari, tant les inscrites com les convidades, per revisar, consolidar i matisar què s’ha vist col·lectivament al seminari.

 

 

Funcionament

 

La Murga ho planteja com a seminari, i no com a curs, per tal de pensar i conversar sobre aquests interrogant en un espai de reflexió compartida, els continguts del qual han de prendre forma a partir del treball col·lectiu de les persones participants.

 

Les sessions, que es desenvoluparan a la seu de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), tindran la següent estructura:

 

> Proposta de lectures prèvies que s’enviaran a totes les persones inscrites al seminari.

 

> Primera hora de cada sessió. Emmarcament del tema, aportacions de les persones convidades, comentari sobre les lectures.

 

> Segona hora de cada sessió. Treball per grups, plantejant preguntes de caire més concret a debatre.

 

> Darrera mitja hora. Posada en comú de les aportacions de cada grup.

 

La darrera sessió tindrà una estructura diferent, encara per definir, amb l’objectiu d’articular les diferents aportacions que s’hagin elaborat al seminari.

 

 

Cooperativa La Murga

 

La Murga és una cooperativa de consum que va néixer públicament afirmant que “la millor política cultural és una renda bàsica universal”. Els eixos de pensament i acció que serveixen de full de ruta i brúixola d’aquest projecte són, entre d’altres, les condicions materials d’existència, l’organització col·lectiva, la sectorialització de la cultura, la força dels símbols o l’oci com a esdeveniment col·lectiu.

 

 

Dates: 27 de setembre, 4, 18 i 25 d’octubre de 2023 . Prèvia formalització de la matrícula (30€ | sòcies de la Murga 15 €)

Tots els dimecres. De 18,30 a 21:00h. IDRA. Balmes, 3. 08007 Barcelona

Organitza: Cooperativa La Murga

Participa: Xavi Urbano (Quesoni), Mariona Soler (Ateneu Popular 9Barris), Jordi Oliveras, Anna Cerdà, Marc Balfagón i Andrea Soto (La Murga), Carme Pagès (El Brot), Pau Llonch (Versembrant), Laure Vega (CEUP) i Rubén Martínez (La Murga | IDRA) entre d’altres persones convidades

Més informació: nativa/seminari-que-pot-el-cooperativisme-cultural

 

 

 


ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives on pràctiques comunitàries i economia social es posen en relació


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.