3 maig, 2021
Notícia

Comunitat(s), territori(s) i pràctiques artístiques: laboratoris

Segona fase, articulada a partir de laboratoris, del projecte de recerca compartida entre l’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ i Graner (tres fàbriques de creació de l'Ajuntament de Barcelona) al voltant de la creació artística amb les comunitats i en el territori.

La segona fase d’aquesta recerca, iniciada amb les Jornades “Territori(s), comunitat(s) i pràctiques artístiques” de Ciutat Oberta Biennal de Pensament 2020 (Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona), s’articula a partir de tres laboratoris que es realitzen d’abril a juny de 2021. Durant el primer trimestre de l’any, les tres fàbriques de creació participants (Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ i Graner) han dissenyat aquests laboratoris des d’un lloc comú: l’anàlisi, eines, metodologies, estratègies i relatories sorgides d’aquelles primeres jornades organitzades l’octubre de 2020 al voltant de la creació artística comunitària a la ciutat. Els elements que configuren els laboratoris partiran de les necessitats i desitjos expressats pels i les participants de cada territori.

 

La recerca parteix d’un lloc molt diferent en cadascun dels tres equipaments, que ve marcat per la seva trajectòria, la seva relació amb el territori i la comunitat, i el seu eix singular d’acció. Però, al mateix temps, parteixen de qüestions que es plantegen de manera col·lectiva: com arribar a un relat comú entre fàbriques que no uniformitzi, sinó que respecti les diferències i realitats que les singularitzen? D’on sorgeix la necessitat de les fàbriques per impulsar accions col·lectives amb i per a la comunitat?

 

Per acompanyar la recerca i vetllar per la mirada global del projecte, en aquesta fase s’incorpora la gestora cultural Dianelis Diéguez i una coordinació col·lectiva entre els tres equipaments, enriquint i afectant així les mirades i maneres de fer.

 

Els tres laboratoris en desenvolupament són:

 

 

 

> Laboratori a l’Ateneu Popular 9Barris

 

Laboratori plantejat com un espai on generar vincles emocionals a partir de les històries de vida de les persones participants, generant un espai de suport mutu on compartir vivències i donar visibilitat a les desigualtats socioeconòmiques i opressions que es pateixen al barri. El grup de participants està format per 15 persones, homes i dones d’entre 13 i 76 anys, d’orígens i procedències diversos, acompanyats per Rufi Rodríguez (artista de circ amb experiència en projectes comunitaris) i Lorena Hernández (actriu amb experiència en projectes de teatre social i creació comunitària al territori).

 

 

 

> Laboratori a La Central del Circ

 

Amb el títol d’ASSENTAMents, aquest laboratori s’articula en dos fases: una primera fase d’investigació de camp amb Ro Caminal (artista visual) i una segona de recerca creativa amb Jorge Albuerne (artista de circ). Dirigit a la comunitat artística (14 artistes seleccionats per convocatòria) i amb la col·laboració de persones del territori amb experiència en les temàtiques tractades, es parteix de la memòria entorn del Camp de la Bota (antic barri de barraques on s’ubica La Central del Circ) per seguir un fil conductor sobre la situació, en present i passat, dels assentaments irregulars al barri del Besòs-Maresme. La intenció és posar en pràctica metodologies d’aproximació a un territori i les seves gents i, alhora, explorar dispositius artístics que puguin donar forma a les informacions i veus recollides en la fase de recerca.

 

 

 

> Laboratori al Graner

 

Amb el laboratori Aquí i no allà, Aurora Bauzà i Pere Jou (dos compositorxs que treballen amb el cos) proposen un projecte de recerca artística sobre la relació entre el cos, la veu i els mecanismes de construcció d’identitat individual i col·lectiva, que aborda qüestions com la vulnerabilitat i l’apoderament. Aquest projecte està plantejat com una investigació conjunta amb un grup de veïnes, “Las Aventureras”, que formen part de la Coral de Sant Cristòfol del barri de La Marina.  Es treballa a partir de la memòria i les històries de vida arrelades al territori per desenvolupar un mecanisme escènic a mig camí entre l’òpera i la dansa contemporània, mentre es teixeixen noves relacions entre les comunitats del Graner i el barri.

 

 

Aquesta fase del projecte es tancarà amb una jornada de posada en comú el 21 de juny a Hangar, on es compartiran els processos de recerca i creació, reflexions i vivències amb participants dels tres laboratoris i la xarxa de fàbriques.

 


 

Dates: Abril-juny

 

> 21 de juny: Jornada de tancament i posada en comú. Hangar. Emilia Coranty, 16. 08018 Barcelona

 

Organitza: La Central del CircAteneu Popular 9Barris i Graner (Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de: Rufi Rodríguez i Lorena Hernández/Laboratori Ateneu Popular 9Barris; Ro Caminal i Jorge Albuerne amb 14 artistes seleccionats per convocatòria/ASSENTAMents, laboratori Central del Circ; Aurora Bauzà i Pere Jou (Aquí i allà, laboratori Graner)
Participa: Veïns i veïnes de Nou Barris, La Marina (grup “Las Aventureras”) i Besòs-Maresme de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona/fàbriquescreació/comunitats-territoris-i-pràctiques-artístiques

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques comunitàries + pràctiques artístiques + territori

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.