Com(una) dansa
¿HOJA DE RUTA? BARRIS EN DANSA 2015
L’edició 2015 de Barris en dansa, una experiència coreogràfica que implica els barris de la ciutat de Barcelona, ha donat com a resultat l’espectacle “¿Hoja de ruta?” que ara s’estrena a l’Espai Dansat!
Enguany, han tingut la participació d’habitants de diverses edats i condicions de barris de Barcelona i l’Hospitalet que van de Les Corts i La Teixonera a Bellvitge.
Amb ells s’ha creat “¿Hoja de ruta?”, un espectacle amb el qual els organitzadors de la proposta pretenen utilitzar la dansa per tal d’enfortir les relacions entre els membres de la comunitat, a la vegada que aporten un element lúdic i artístic a la vida dels barris barcelonins.
La proposta té música en directe a càrrec de 48 alumnes del Centre de la Música i les Arts de l’Hospitalet i és un recordatori, segons explica el coreògraf Álvaro de la Peña, que “l’art no resideix només en els professionals, que en certa manera ens l’hem apropiat”.
La coreografia s’interroga sobre un món que cada dia ens planteja més preguntes i ens ofereix menys respostes i davant del qual no són pocs els qui decideixen viure de maneres alternatives i “saltar-se el full de ruta”.
———-
Dates: 18 de desembre de 2015. 20,30h. Espai Dansat! de Sant Andreu. Neopàtria 54, 08012 Barcelona.
A principis de 2016 es posarà també en escena als barris on ha estat creat (al Casal Font d’en Fargues, a La Caldera i al Teatre Joventut de l’Hospitalet) i, finalment, al Mercat de les Flors.
Produeix: La Caldera, centre de creació de dansa i arts escèniques.
En el marc de: Barris en dansa, un projecte de la companyia Iliacan i el coreògraf Álvaro de la Peña per a la creació d’un espectacle de dansa contemporània amb els veïns i veïnes de diversos barris de la ciutat.
———-
Més informació:
lacaldera.info/events/view/funcio-barris-en-dansa
PEPA. HOMENATGE A LA VIDA I LA MORT. PROJECTE RITME EN EL TEMPS
Les veïnes i veïns del Casc Antic de Barcelona (13 dones i 2 homes d’entre 65 i 92 anys) presenten “Pepa. Homenatge a la vida i la mort” a l’Antic Teatre. Amb aquest ja és el quart any que la gent gran del barri mostra ballant el treball realitzat dins de “Ritme en el temps”, projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre al barri de Sant Pere i el Casc Antic.
L’Antic Teatre aposta per un model de centre cultural on l’arrelament a la comunitat territorial hi tingui un paper fonamental i vertebrador. És per això que ja des de finals del 2011 s’està desenvolupant un projecte comunitari amb els veïns i veïnes del seu context més immediat.
Sant Pere és un dels districtes de la ciutat amb major nombre de persones que viuen soles per això es va decidir començar a treballar amb el col·lectiu de gent gran. El principal objectiu del projecte és lluitar contra l’aïllament social i vital d’aquest col·lectiu a través de la creació artística.
El projecte comunitari de l’Antic Teatre consisteix en la realització de tallers de dansa i moviment dirigits a la gent gran i la presentació de mostres artístiques de forma regular durant l’any. Amb això es fa accessible el llenguatge i l’expressió artística de la dansa, amb els beneficis que pot tenir en relació a la inclusió i cohesió social. De la mateixa manera es fan més visibles les necessitats i formes d’expressió de la gent més invisible del barri: la gent gran.
———-
Dates: 20 de desembre de 2015. 20 h. Antic teatre. Verdaguer i Callís 12, Barcelona.
Produeix: Antic Teatre.
A càrrec de: Isabel Ollé i Quim Cabanillas (direcció), veïns i veïnes del Casc Antic (creació i interpretació).
En el marc de: Ritme en el temps (projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre).
Suport: Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), Casal de Gent Gran del carrer Comerç i Convent de Sant Agustí.
———
anticteatre.com
PRÀCTICA AMB LA FUNDACIÓ COLLADO-VAN HOESTENBERGHE
Pràctica al voltant del projecte “Praxis. Exercicis en realisticisme” on es proposa una pràctica dissenyada per re-pensar el concepte de comunitat, a través del cos i el moviment. Es tracta de participar activament en el procés creatiu d’un nou espectacle i a l’hora experimentar a través dels cossos el sentit i la dificultat de portar endavant projectes comuns.
Els dos eixos de treball de la proposta són:
Comunitat
“Comunitat és una paraula molt popular avui en dia, però, al mateix temps, encara no sabem res al respecte. El filòsof Roberto Esposito contraposa Aquests dos conceptes comparteixen la mateixa arrel llatina, ‘munus’, que podríem traduir per “lligam”. Així, com ho veiem, estem evolucionant en la direcció d’una societat immunitzada (sense ‘munus’), en la qual els individus no es contaminen o es deixen afectar per lligams afectius o físics. Tot ha de ser higiènic, impermeable, clar i segur. En aquesta conjuntura, la complexa idea de comunitat és cada vegada més incòmoda. Per tant, proposem suar junts, riure, avergonyir-nos, sentir-nos carn i ossos i experimentar la sensació de músculs que es cansen. Posar el cos. Deixar-nos afectar”.
Posar el cos
“En la crisi de les paraules en què ens trobem, ensordida per la remor incessant de la comunicació, posar el cos es converteix en la condició indispensable, primera, per començar a pensar… Així que els cossos es desencaixen dels discursos i comencen a fer el que les paraules no saben com dir”
Marina Garcés, Un mundo común
Què significa realment posar el cos? No hi ha una resposta a aquesta pregunta, i això la fa més interessant i necessària encara. Deixant-nos afectar per les idees, pot ser una manera, però de nou, com es fa això? Quan parlem de pensar emocions i sentir idees, no sabem exactament el que representa, però tenim una forta intuïció que pot aportar-nos alguna cosa molt valuosa.
———-
Dates: 17 de desembre de 2015. De 19h a 21 h.
Graner. Cal inscripció prèvia: info@granerbcn.cat
Participa: la filòsofa Marina Garcés i el coreògraf i ballarí Pere Faura.
En el marc de: “Praxis. Exercicis en realisticisme”, un projecte de la Fundació Collado-Van Hoestenberghe.
———-
Més informació:
granerbcn.cat/residencia/ernesto-collado
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.