2 març, 2015
Notícia

Compartir experiències: potser no és "cool", però sí important

Són molts els termes i les maneres de fer que per no haver-nos aturat a definir amb precisió transfereixen la seva imprecisió a tort i a dret. Neixen així els síndromes col·lectius entorn a un concepte “hit” que cadascú  fa servir segons li convé. Termes com transversal, proximitat, comunitari, social, etc. ens arriben a les mans com eines versàtils per apuntalar el que convingui.

 

El espais per compartir, cara a cara o en format online, com els que aquí comentem, tot i afavorir la circulació accelerada d’aquests  conceptes “zombis” també serveixen per confrontar el món de les idees amb el món de les pràctiques. Es tracta d’aterrar el llenguatge, de sintonitzar-lo amb processos de treball on els termes es descriguin i ens ajudin a conèixer-los millor. Connectar les realitats per crear un conjunt d’imaginaris que no desmereixin la complexitat d’allò que es fa, però que tampoc la reinventin amb l’abús de la retòrica i la crítica o la fascinació per Zombilandia.

 

 

 

8ª MOSTRA D’ART SOCIAL DE MATARÓ
Aquesta mostra es presenta com un conjunt d’actes (conferències, exposicions, actuacions, tallers, etc.) entorn de l’art social, entès com totes aquelles manifestacions artístiques en què una de les seves finalitats sigui estimular i afavorir canvis en l’àmbit social. És una iniciativa de Taller d’Idees (Associació d’Integració social) amb la Casa de la Música de Mataró.

 

Des d’aquesta aproximació a l’art social, aquesta mostra acull tan propostes elaborades des d’una perspectiva de desenvolupament comunitari a partir del teatre, la dansa o la música com projectes més orientats al treball amb persones amb diferents capacitats mitjançant les pràctiques artístiques.

 

Així doncs, la representativitat és amplia i diversa: de les Jam Sessions de l’Escola Municipal de Música al teatre comunitari i social de companyies com Nus, de la dansa-fusió de Lorena Makarena als concerts dramatitzats de Marta Hervás, passant per espectacles de companyies integrades per persones amb diferents capacitats com Grup Protagonistes Nosaltres (Fundació FUPAR de Terrassa), Companyia la Tribu (Fundació MAP de Ripoll), el grup de batukada La Tribukada amb Circ Bombeta (companyia del taller de circ Cronopis. Espai de Circ de Mataró) o les companyies residents a l’espai Can Fugarolas, també de Mataró.

 

El programa es completa amb exposicions i altres actes com les presentacions del llibre Fa deus anys que vaig arribar aquí i encara no sé on és casa meva (fet conjuntament amb nois immigrants del Casal del Infants del Raval de Barcelona dins del programa Art for Change de l’Obra Social La Caixa) i del documental sobre Five days to dance, un projecte de dansa als instituts dels coreògrafs Wilfried Van Poppel i Amaya Lubeigt (membres de l’equip DE LooPERS).
———–
Dates: Del 2 al 8 de març.
Diferents espais de Mataró.
Organitza: Taller d’Idees i Casa de la Música (Mataró).
Participa: Escola Municipal de Música de Mataró, Cia. Nus, Lorena Makarena, Marta Hervás, Grup Protagonistes Nosaltres (Fundació FUPAR), Cia. la Tribu (Fundació MAP), La Tribukada, Circ Bombeta (Espai de Circ de Mataró), companyies residents a Can Fugarolas, Casal dels Infants del Raval o DE Loopers, entre d’altres.
———–
Més informació:
tallerdidees.wordpress.com/mostra-dart-social

 

 

 

PLATAFORMA MÁSMUSEOPICASSO. ARTE E INCLUSIÓN SOCIAL
Esta plataforma iniciada por el Museo Picasso de Málaga se propone como un espacio de intersección donde se puedan encontrar iniciativas y experiencias de ámbitos profesionales e institucionales del mundo del arte, los museos, lo social, la salud o la educación entre otros.

 

El archivo de proyectos es el resultado de la investigación llevada a cabo por el Museo Picasso de Málaga, recopilando y analizando las experiencias que en los últimos 20 años han utilizado el arte como herramienta para la inclusión social en España. También incluye un apartado donde profesionales de perfiles diversos publican sus artículos de opinión sobre este amplio y controvertido ámbito de la inclusión/exclusión social vinculada a las prácticas artísticas.

 

Para ir completando esta base de datos, la plataforma permite el registro online de formularios por parte de cualquier persona vinculada a proyectos o programas relacionados con el arte y la inclusión social.
———–
Organiza: Museo Picasso de Málaga.
Con el apoyo de: Obra Social “la Caixa”.
———–
Más información:
masmuseopicasso.org

 

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

 

Les imtages i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.