20 febrer, 2024
Notícia

Cartografía Cultura y Diversidad Étnico-Racial: el derecho a mirarnos | Article

Text sobre la cartografia que Conciencia Afro va presentar al VIII Encuentro Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura) per situar al centre del debat políticocultural la perspectiva antiracista i la cartografia com a eina de recerca.

Aquest article fa un recorregut per les reflexions polítiques que es van activar al voltant del procés iniciat per la cartografia “Cultura y Diversidad Étnico-Racial”, realitzada amb motiu del VIII Encuentro Cultura y Ciudadanía (Sevilla, octubre 2022) i coordinada per Conciencia Afro, organització vinculada al teixit cultural antiracista a Espanya. 

 

Així mateix, l’article recull una explicació de la metodologia elaborada amb motiu de la recerca associada a la cartografia, i finalitza amb el desenvolupament de les conclusions més importants d’aquest treball.

 

Els seus autors són l’artista, gestor cultural i curador independent Abdiel D. Segarra Ríos, cofundador de la Revista Sin Norte (publicació dedicada a difondre l’experiència de comunitats diaspóriques a Espanya) i el politòleg, investigador antiracista i poeta Yeison F. García López, director del Centre Cultural Espacio Afro (organització artística, cultural i política centrada en reivindicar | celebrar les realitats i coneixements Afro).

 

Contextualització de la cartografia “Cultura y Diversidad Étnico-Racial”

 

El punt de partida va ser l’encàrrec fet des del programa Cultura y Ciudadanía a Conciencia Afro per a l’elaboració de la cartografia “Cultura y Diversidad Étnico-Racial”, un mapatge d’associacions, col·lectius i projectes de persones migrants o d’origen racial o ètnic divers que estan treballant en l’àmbit de la gestió i la producció cultural i artística a Espanya. Aquesta cartografia, els primers resultats de la qual es van presentar al VIII Encuentro Cultura i Ciutadania, suposa una eina de recerca per posar en el centre del debat políticocultural la perspectiva antiracista.

 

Cultura y Ciudadanía es el programa del Ministerio de Cultura y Deporte per fomentar la participació activa en la cultura, la gestió cultural en clau contemporània i el treball en xarxa des d’una dimensió territorial i descentralitzada. A través de la recerca, el pensament, el debat, el mapatge i la programació d’activitats diverses, i en col·laboració amb agents públics i privats de tot l’Estat.

 

El projecte s’articula a través de diverses línies de treball, entre les quals destaquen el Encuentro Cultura y Ciudadanía i el Foro Cultura y Ruralidades, ambdós anuals.

 

Per què et pot interessar?

 

En aquest article s’aporten explicacions i criteris per a la realització de cartografies sobre projectes i entitats que treballen entorn d’allò afro, entès com l’apoderament de la comunitat africana i afrodescendent a partir de la producció de coneixement, les pràctiques discursives contra-hegemòniques del Postcolonialisme o la racialització, és a dir, l’assimilació d’una persona o grup d’individus a una categoria genèrica, com és la de raça, i a totes les seves discriminacions associades des del racisme sistèmic. 

 

El punt de partida és la cartografia “Cultura y Diversidad Étnico-Racial” que el Programa Cultura y Ciudadanía encarrega a l’organització Conciencia Afro, esdevenint una eina útil i d’accés obert per a qualsevol persona interessada en l’estudi d’aquestes línies de coneixement. L’article, a més, contextualitza els principis i motius que van portar a dedicar-li el VIII Encuentro Cultura y Ciudadanía, celebrat a Sevilla l’octubre de 2022, i la importància de la cartografia com a eina de recerca.

 

 

Data de publicació: 2022

Publica: Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura, Gobierno de España)

Autoria: Abdiel D. Segarra Ríos i Yeison F. García López

En el marc de: VIII Encuentro Cultura y Ciudadanía

Més informació i accés a l’article: culturayciudadania/publicaciones

 

 

 

 

Abdiel D. Segarra Ríos 

 

Artista, gestor cultural i curador independent nascut a Santurce (Puerto Rico) el 1984 i radicat a la ciutat de Madrid des del 2016. Cofundador i editor de la Revista Sin Norte. Guanyador de la Beca Lexus per a Artistes el 2018 i curador de les exposicions “[…]ENTREFORMAS” (Museu d’Art de Puerto Rico, 2021) i “Unspoken Identities” (Galeria Ana Mas Projects a Barcelona, 2023).

Yeison F. García López

 

S’autoidentifica com a afrocolombià i afroespanyol. Politòleg i investigador antiracista. Poeta. Director del Centre Cultural “Espai Afro”. Menció honorífica a la categoria de Cultura dels Premis Nacionals de Joventut 2022. Finalista dels Premis Mandarache 2022 amb el poemari “Derecho de Admisión”. Coordinador de l’antologia de poetes migrants “Matria poética” (La Impremta).

 

 


#AxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Cultura y Ciudadanía


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.