5 juliol, 2023
Notícia

Ca2=Irradiar aquello que el habla no atrapa | Curs

Taller per a un abordatge ecosocial de la comunicació en l'era tecnològica organitzat pel projecte pedagògic Pluriversidad Nómada a Tabakalera (Donostia) amb les creadores Tatiana Avendaño i Anaís Córdova-Páez.

Aquest taller és una de les formacions proposades pel projecte Pluriversidad Nómada en l’encreuament entre dos de les seves línies de recerca: l’Instituto de estudios del pasado, presenta y futuro especulativo (per a un abordatge ecosocial des de la ciència-ficció i allò especulatiu que no caigui en els imaginaris de les distopies, la catàstrofe i el col·lapse) i l’Instituto de la dimensión material de las nubes (que busca indagar en allò material que tenen les tecnologies i en com això afecta a les ecologies, aportant visions crítiques de la materialitat que es desprèn de l’ús tecnològic).

 

Facilitaran el curs, que tindrà lloc al centre de cultura  Tabakalera de Donostia-Sant Sebastià, la filòsofa, curadora i artista colombiana Tatiana Avendaño (projecte Cuerpx Antenx) i la realitzadora, curadora i productora equatoriana Anaís Córdova-Páez (activista ecóloga i hackfeminista que construeix una internet amb perspectiva de gènere des dels drets digitals).

 

Aconseguir la comunicació a distància i simultània –la internet– entre una sola espècie (els autodenominats éssers humans) ha estat un procés devastador per a la Terra, per als/lxs cossxs i els esperits. Partint de la idea que no existeix res que facin les tecnologies que no fessin abans els elements de la naturalesa per si mateixos, el projecte de recerca performativa Cuerpx Antenx ha indagat sobre la possibilitat d’expandir la capacitat d’emetre i rebre senyals dels/lxs cossxs, teixint relacions amb altres espècies, sabers i temps.

 

En aquest taller s’explorarà la capacitat de transmissió de dades, ones, freqüències i sensacions de diferents materials, com una invitació per continuar sondejant les potències il·limitades i galàctiques de la pròpia cos. En el camí d’activació de del/la cos antenx es posaran en relació els/les cossxs amb silicats, elements químics, atòmics i magnètics, per irradiar allò que la parla no atrapa. Les reflexions incubades en aquest procés seran canalitzades a través de la creació experimental amb les matèries pròpies del cinema manufacturat.

 

 

Dates: Del 5 al 7 de juliol. Taller gratuït amb inscripció prèvia via email

De 16 a 20h. Tabakalera. Plaza de las Cigarreras, 1. 20012 Donostia-Sant Sebastià
Organitza: Pluriversidad Nómada

Facilitadores: Tatiana Avendaño i Anaís Córdova-Páez

Col·labora: Fundación Daniel y Nina Carasso, Tabakalera i Allianz Foundation

Més informació i inscripcions: pluriversidadnomada/formaciones/ca2-irradiar-aquello-que-el-habla-no-atrapa

 

 

Pluriversidad Nómada

 

Les noves maneres de fer que presenta la Pluriversitat es connecten amb experiències on les maneres de relacionar-nos, la creació col·lectiva, les connexions internacionalistes, les vides migrants i el treball nòmada condicionen unes maneres particulars de respondre a unes certes pràctiques encarnades: com el treball amb el cos, la identitat i la sexualitat, instàncies d’autogestió radical, de precarietat vital.

 

Pluriversidad Nómada és un projecte pedagògic que resisteix al monocultiu, rizomàtic, parcialment autònom i nòmada que busca passar del coneixement uni-versal a un pluri-vers de sentit i sabers situats en l’encreuament arts, tecnociències i ecologies.

Tatiana Avendaño

 

Filòsofa (Universitat Javeriana) i Mestra interdisciplinària de Teatre i Arts Vives (Universitat Nacional de Colòmbia). El seu treball se centra en pensar les relacions amb les tecnologies a través de la llarga història d’aprofundiment de la “bretxa sensible”, teixint relacions interespècie, entrellaçant el seu pensament amb les seves ancestres més llunyanes, amb pensadores i escriptores de l’Abya Yala, i amb projectes que aquí i ara construeixen futurs possibles que escapen de qualsevol distopia hegemònica. En aquest marc, va fundar el 2020 la Hidden Technologies Foundation, una organització ficcional del futur que es dedica a la recerca de tecnologies, d’origen humà i no humà, ocultes o que van ser ocultades, per la seva pròpia naturalesa o per l’acció humana.

Anaís Córdova-Páez

 

Es dedica a reflexionar sobre com dialoguen la política, l’ecologia, el gènere i les imatges en moviment en l’era de la Internet. El seu treball posa la cura en el centre com a manera de desafiar els processos de creativitat en la producció i exhibició de pel·lícules. Ha col·laborat amb artistes i col·lectius del sud global. És directora del curtmetratge Lubricas (2016) i de la sèrie Amazonia+Covid (2020). Té un màster en curaduria/comissariat a Elías Querejeta Zine Eskola (Donostia-Sant Sebastià). És programadora d’Equis Festival de Cine Feminista (L’Equador) i UNSEEN Los Balkanes. Els seus projectes com a creadora, curadora i productora parlen de gènere, ecologia, autonomia i plaer des d’una mirada decolonial. Experimenta amb la ciència com a art, i l’art com a experiment.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més propostes que lliguen sostenibilitat i cultura


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.