Biblioteques (Im)possibles | Trobades
Biblioteques (Im)possibles és un programa de trobades que neix de l’interès del centre de recerca en cultura Planta Uno per les biblioteques com a espais d’aprenentatge, però també com a entorns ideals per al treball amb el territori, com a plataformes per a la convivència i recursos fonamentals per relacionar-nos culturalment amb els interrogants del segle XXI.
El programa està pensat com a un grup d’estudi i recerca, per explorar formes de col·laboració, intercanvi, relació i correspondència entre el treball cultural i el dispositiu biblioteca. Es vol especular, imaginar, investigar, conèixer, conversar i proposar sobre els desafiaments comuns entre ambdós àmbits, i de les idees i projectes que poden sorgir creuant sabers, experiències i inquietuds.
S’organitzaran quatre trobades, entre novembre del 2024 i novembre del 2025, comissariades per la periodista i educadora social Laura Fraile, amb la presència d’expertxs, bones pràctiques, iniciatives singulars i estímuls conceptuals i reflexius per explorar les relacions possibles (i les impossibles) entre les biblioteques i el treball cultural.
La primera trobada, titulada “Biblioteques que cuiden; biblioteques que generen comunitats; biblioteques que muten”, consta d’una primera part amb la participació de professionals de l’àmbit de les biblioteques públiques i de l’edició, i d’una acció performativa amb l’educador social i musicoterapeuta Josep Maria Aragay.
> Biblioteques que…
– Biblioteques que cuiden:
Virginia Cierco. Directora de la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu del barri del Raval, que acumula reconeixements en la tasca de cohesió social. Medalla d’Honor de Barcelona, 2019 per la seva tasca participativa a favor de la integració i la convivència de la comunitat del Bon Pastor. Impulsora del projecte de clubs de lectura “Dissidències a la fresca”, participant del grup Interseccionalitat a biblioteques.
– Biblioteques que generen comunitats:
Julià Figueres. Bibliotecari a la Biblioteca Gabriel García Márquez, del districte de Sant Martí, amb àmplia experiència laboral en el camp de les biblioteques públiques. Impulsor del projecte “Radio Maconda”, la ràdio comunitària de les biblioteques de Barcelona; exdirector de la Biblioteca Vapor Vell al districte de Sants-Montjuïc.
– Biblioteques que muten:
Elsa Sánchez Becerra. Dissenyadora industrial i il·lustradora especialitzada en disseny d’espais i projectes editorials infantils. Actualment cursa el Màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura a la UAB. Elsa treballa projectes que promouen decisions de disseny conscients del seu impacte en la qualitat de vida de les persones.
> Interrogant a les nostres idees de biblioteca…
Acció performativa i de participació per interrogar les nostres pràctiques i compartir perspectives, idees i especulacions a partir del llibre de Josep Maria Aragay 2.300 preguntes per a tu i la teva acció en els àmbits social, educatiu i artístic (Neret Edicions, 2023)
Josep Maria Aragay és educador social i musicoterapeuta especialitzat en l’ús socioeducatiu i comunitari de les arts. Professor de creativitat al Grau d’Animació Sociocultural del Departament de Carreres Socials a la Universitat de París Est-Créteil. Col·laborador dels màsters en Mediació Artística i Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona. Integrant del grup GIAS en Llenguatges artístics i acció social de la Facultat Pere Tarrés de la Universitat Ramón Llull. Creador i responsable del projecte Basket Beat.
Dates: Novembre 2024 – Novembre 2025
> 21/11. 10:30 a 14h. Trobada 01. Planta Uno. Avda. Fabregada 22, Plta. 1. 08907 (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona). Amb inscripció prèvia
Organitza: Planta Uno
Comissariat: Laura Fraile
Participa: Virginia Cierco (Bib. Sant Pau – Santa Creu), Julià Figueres (Bib. Gabriel García Márquez), Elsa Sánchez Becerra i Josep Maria Aragay (Basket Beat).
Més informació i inscripcions: blog.transit/blibliotecas-imposibles
Planta Uno
Centre de recerca en cultura al Districte Cultural L’H (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona). Un espai obert per desenvolupar processos, prototipar coneixement des de la pràxis, teixir relacions i conrear afectes, des d’on compartir l’experiència de les organitzacions Trànsit Projectes, CEPS Projectes Socials i ITD entorn de la gestió cultural i les dinàmiques socials per al desenvolupament. |
#ArxiuViuPolièdrica: A Polièdrica ja hem parlat amb anterioritat de les biblioteques com a espais d’aprenentatge i laboratoris ciutadans
> Aprender en la biblioteca… haciendo, investigando, leyendo, jugando y con las TIC
> La biblioteca com a agent de transformació socioeducativa
> Biblioteques: espais per a l’exercici de la ciutadania
> Com muntar un laboratori ciutadà i construir xarxes de col·laboració
> Teixidores de paraules i de drets
> Laboratoris bibliotecaris 2024
notícies
També et pot interessar
Biblioteca central. Núm. especial: educació artística | Publicació
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.