Biblioteques Hexagonals | Publicació
El projecte “Biblioteques Hexagonals” s’ha consolidat com una de les iniciatives més innovadores en l’àmbit bibliotecari, amb l’objectiu de proporcionar eines que impulsin la transformació de les biblioteques.
Aquesta iniciativa, que va néixer del treball conjunt del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i el Laboratori de Govern Obert d’Aragó (LAAAB) per adaptar el model de “Hexàgon d’Innovació Pública” (model HIP) al món bibliotecari, ha estat redissenyat per la fundació Hexagonal i promogut per la Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura (Ministeri de Cultura, Govern d’Espanya) a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària.
La guia Biblioteques Hexagonals inclou els resultats de la VII Jornada de Laboratoris Bibliotecaris, celebrada el maig a la Biblioteca Pública de l’Estat a Saragossa, on es van desenvolupar prototips i reflexions per permetre que les nostres biblioteques puguin fer una transició cap a aquest nou model hexagonal.
Context de la publicació
La Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura entén que les biblioteques són molt més que simples repositoris de llibres. Són centres vitals d’accés a la cultura, la creació i la participació ciutadana. Per això, des del 2017 impulsa Laboratoris Bibliotecaris (LABBBs), un projecte pensat perquè les biblioteques s’adaptin i evolucionin per seguir sent infraestructures socials rellevants, contribuint així a l’enfortiment dels drets culturals.
Durant l’XI Congrés Nacional de Biblioteques Públiques (Pamplona, 2023), seguint el camí iniciat pel COBDCV, es va explorar el concepte de “Biblioteques Hexagonals”, una metodologia inspirada en el model d’Innovació Pública desenvolupat per l’expert en innovació pública i social Raúl Oliván (fundador del LAAAB | Laboratori d’Aragó Obert i Director d’Hexagonal).
Fins llavors, LABBBs havia adaptat la metodologia dels Laboratoris Bibliotecaris de Medialab Prado, promovent l’obertura de les biblioteques a la comunitat. Amb la incorporació del concepte de “Biblioteques Hexagonals”, després de les VII Jornades bibliotecàries del 2024, titulades precisament “Biblioteques Hexagonals”, es va afegir una nova capa d’innovació centrada en el funcionament i l’estructura de les biblioteques, més que en les seves activitats.
El concepte de Biblioteques Hexagonals
“Biblioteques Hexagonals” és una eina que LABBBs posa a la disposició de la comunitat bibliotecària i que facilita la innovació a biblioteques. Inclou dos formularis d’autodiagnòstic (un per a biblioteques, l’altre per a bibliotecarixs), un “toolkit” (caixa d’eines) amb 18 metodologies que es poden posar en pràctica a les biblioteques i una sèrie de materials, com ara bones pràctiques i entrevistes, que estan incloses dins de la guia Biblioteques Hexagonals.
Aquest model proposa una visió més horitzontal i col·laborativa en la gestió de les nostres biblioteques, trencant amb les estructures jeràrquiques i burocràtiques que tradicionalment han definit el sector públic.
L’objectiu principal de les “Biblioteques Hexagonals” és fomentar un entorn on les disciplines i departaments treballin junts, simplificant processos burocràtics i promovent la innovació des de dins de les pròpies biblioteques.
Continguts de la guia
L’enfocament innovador de “Biblioteques Hexagonals” s’ha plasmat en aquesta guia que inclou textos de professionals de l’àmbit bibliotecari, accés a 6 conservatoris en vídeo entre professionals de les biblioteques amb professionals de la innovació social, els prototips resultat del taller de Laboratoris Bibliotecaris celebrat a la VII Jornada de Laboratoris Bibliotecaris (Saragossa, 2024) i al “toolkit” amb metodologies pràctiques per passar a l’acció.
La publicació, com el model d’innovació que reprodueix, s’organitza entorn de 6 vectors clau que defineixen com han de ser les biblioteques del futur:
> OPEN/ Obertes: Espais que fomenten el diàleg amb el seu entorn i transcendeixen els seus propis murs.
> TRANS/ Transversals i crítiques: Biblioteques que promouen el pensament crític, la diversitat i l’aprenentatge interdisciplinari.
> AGIL/ Àgils: Dinàmiques i accessibles, on cada dia succeeixen coses noves que fan la vida més senzilla.
> PROTO/ Experimentals: Laboratoris d’innovació on es proven noves idees i s’aprèn contínuament.
> CO/ Col·laboratives: Centres comunitaris on s’aprèn i es viu en conjunt.
> TEC/ Digitals: Espais que ens preparen per a la societat digital i ens connecten a xarxes globals.
Així doncs, els seus continguts contemplen diferents formats:
> Conversatoris: Gràcies al COBDCV es van celebrar 6 conversatoris en els quals unx professional de les biblioteques dialogava amb un altrx de l’àmbit de la innovació social, construint ponts entre totes dues dimensions fins a desdibuixar les fronteres en les quals sembla acabar un univers i començar l’altre. Aquests diàlegs van comptar amb un agent provocador que els conduïa cap als dilemes i reptes més comuns i contemporanis de les biblioteques. Aquestes converses es van gravar en vídeo i s’han compartit a la guia mitjançant accés amb codi QR.
> Textos de professionals de l’àmbit bibliotecari: Els conversatoris van servir de base per a la redacció de 6 textos signats per persones compromeses amb una renovada visió del que poden i han de ser les biblioteques. Textos que serveixen per explicar l’aplicació de cadascun dels 6 vectors d’innovació hexagonal, contribuint al fet que el llibre es llegeixi com un full de ruta obert i inacabat per generar noves preguntes, reflexions compartides i processos de creació col·lectiva.
> Prototips: Durant la VII Jornada de Laboratoris Bibliotecaris equips de professionals provinents de diverses biblioteques es van unir per tal de desenvolupar prototips de projectes innovadors destinats a transformar aquests espais de coneixement. Aquests projectes, concebuts amb l’objectiu de fomentar la transició de les biblioteques cap a un model hexagonal, estan dissenyats per ser replicats i escalats a biblioteques de tota mena.
> “Toolkit”: Aquest llibre pretén vincular teoria i acció. Per això s’ha inclòs una caixa d’eines que conviden a les persones bibliotecàries a passar a l’acció. 18 eines que permeten començar a “hexagonalitzar” les biblioteques. Aquest “toolkit analògic” es complementa amb les eines digitals compartides a la web del Ministeri de Cultura perquè qualsevol biblioteca pugui començar (o accelerar) el seu trànsit cap a les “biblioteques hexagonals”.
Per què et pot interessar?
Com hem explicat, “Biblioteques Hexagonals” és una eina de múltiples usos i formats, un dels quals és aquesta guia, en la qual es recull tot el coneixement generat entorn d’aquest projecte amb vocació de canvi sistèmic a les biblioteques. Per facilitar aquesta transició, s’ha aportat una metodologia integradora i potenciadora del treball realitzat des del 2017 a la Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura a través del projecte Laboratoris Bibliotecaris (LABBBs), dissenyat per fomentar la innovació a les biblioteques, amb la mirada posada en la millora contínua en els serveis públics i l’enfortiment dels drets culturals, amb la participació activa de la ciutadania.
Aquest model d’innovació ja s’ha materialitzat en assoliments com ara proporcionar eines obertes i en línia per diagnosticar el nivell d’innovació sistèmica de les biblioteques i les capacitats de les persones bibliotecàries. La guia recull i sistematitza altres dels objectius assolits: des d’una reflexió col·lectiva per tal d’expandir les biblioteques com a laboratoris i ecosistemes d’aprenentatge i cultura fins a la generació de metodologies per passar de la teoria a l’acció; de prototips cocreats en un laboratori d’innovació bibliotecària fins a bones pràctiques compartides, casos d’èxit identificats i un mapatge de la innovació a l’àmbit bibliotecari.
Dates: Octubre, 2024
Impulsa: Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària (Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura)
Disseny del projecte: Hexagonal
Coordinació: Mariana Cancela i Raúl Oliván (Hexagonal)
Disseny Toolkit: Lucas Ramos
Il·lustracions, disseny i maquetació: Gema Rupérez
Col·labora: Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana
Més informació i accés a la guia: labsbibliotecarios/bibliotecas-hexagonales
Laboratoris Bibliotecaris (LABBBs)
Des del 2017, la Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura impulsa el projecte Laboratoris Bibliotecaris (LABBBs) amb l’objectiu de fomentar la innovació a les nostres biblioteques, obrint espais de reflexió i acció conjunta amb diverses organitzacions i col·lectius. El projecte s’ha vehiculat a través de tres formats oberts a la participació de la ciutadania: un curs en línia on s’imparteixen coneixements teòrics i pràctics, un taller presencial de laboratoris bibliotecaris i unes jornades anuals. |
Biblioteques Hexagonals
El projecte “Biblioteques Hexagonals” és una metodologia amb la qual Laboratoris Bibliotecaris (LABBBs) vol facilitar la innovació a biblioteques. Aquest model d’innovació s’ha plasmat en la guia Bibliotecas Hexagonales, disponible en obert a l’apartat de recursos de la web de LABBBs, així com en dues eines de diagnòstic en línia perquè el personal bibliotecari pugui fer una radiografia de l’estat de la seva biblioteca amb consells per poder avançar en cadascun dels vectors del “Hexàgon d’Innovació Pública”, desenvolupat i adaptat a l’àmbit bibliotecari per la fundació Hexagonal. |
Hexagonal
Xarxa de professionals, investigadorxs i empreses, agrupats entorn d’una consultoria d’innovació i estratègia, un laboratori d’idees i una fundació, la missió de la qual és promoure el desenvolupament democràtic i un nou contracte social, contribuint a crear una nova generació d’organitzacions més obertes, transversals, àgils, experimentals, col·laboratives i digitals. |
#ArxiuViuPolièdrica: A Polièdrica ja hem parlat amb anterioritat de les biblioteques com a espais d’aprenentatge i laboratoris ciutadans
> Aprender en la biblioteca… haciendo, investigando, leyendo, jugando y con las TIC
> La biblioteca com a agent de transformació socioeducativa
> Biblioteques: espais per a l’exercici de la ciutadania
> Com muntar un laboratori ciutadà i construir xarxes de col·laboració
> Teixidores de paraules i de drets
> Laboratoris bibliotecaris 2024
notícies
També et pot interessar
Biblioteques: espais per a l’exercici de la ciutadania
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.